britoff čestitke rosetti

Aktualno-politična novica
14. 11. 2014 - 10.00
 / BritOFF

ob 9.05

Podatki iz obtožnic proti danskemu naftnemu gigantu Shell, ki jih je objavil Amnesty international, kažejo, da so se vodilni leta 2008 zavedali tveganja, pri črpanju nafte v Nigeriji, a pomanjkljivosti na naftovodu niso odpravili. Ko je dejansko prišlo do izliva nafte, so še lagali o velikosti izlitja. Skupnost okraja Bodo je takrat izgubila pridelovalno zemljo, uničen pa je bil tudi velik habitat mangrov. V Shellu, ki je v lanskem letu obrnil okroglih 450 milijard dolarjev, krivdo valijo na militantne domačine.

"Združeno kraljestvo bo kmalu dobilo svoj protiteroristični zakon.", je napovedal njihov premier David Cameron na zasedanju držav G20 v Avstraliji. Predvideni ukrepi bodo vključevali odvzem potnih listov na letališčih s strani carinikov in obmejne policije, če ugotovijo, da obstaja verjetnost, da imajo osumljenci teroristični potencial. Potne liste bi v Britaniji preklicovali tudi širše, ob primerih suma radikalnega islamizma. Avstralska vlada načrtuje podobne ukrepe, saj so potne liste že preklicali sedemdesetim osumljencem radikalnega islamizma.

Iz Amerike pa je prišla novica, da bodo bančnim uslužbencem vpletenim v goljufijo s prirejanjem vrednosti valut evra, dolarja in švicarskega franka sodili kot mladoletnim prestopnikom. Njihove zaposlovalke, JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Royal Bank of Scotland, HSBC, in UBS, pa bodo zaradi afere morale plačati več kot štiri miljard dolarjev kazni. Pravniki so iz rokava potegnili sto let staro prakso odloženega pregona, ki naj bi služila temu, da se mladi prestopniki lažje in hitreje vključijo nazaj v družbo. Upajmo, da bo bančnikom uspelo.

 

ob 10.05

V novi znanstveni medredakciji radia študent smo že poročali o pristanku raziskovalnega modula Evropske vesoljske agencije na kometu 67P. Ker gre za nov dosežek pri poletih v vesolje, si je tokratno ime tedna prislužila ekipa misije Rosetta. Manager misije je astrofizik Fred Jansen, projektni znanstvenik pa Matt Taylor. Ožja ekipa je vključevala okrog 120 znanstvenikov in je bila razdeljena v podskupine zadolžene za nadzorovanje orbite, pristanek, nadzor poleta, dinamiko poleta, načrtovanje operacije, izračun trajektorije, programsko opremo, testiranje, zagotavljanje kvalitete in arhiviranje.

Vsa pozornost medijev je obrnjena v prvi kontroliran pristanek satelita na kometu, in znanstveniki še niso v ospredju, zato jim namenimo nekaj besed. Vodja znanstvenikov, Matt Taylor, je bil rojen v Londonu, kjer je tudi doktoriral iz fizike. V znanstveni karieri se ukvarja s študijem meritev vesoljske plazme, pred misijo Rosetta pa je že sodeloval pri vesoljskem projektu. Sodeluje tudi že pri skupnem projektu evropske in kitajske vesoljske agancije v dvozvezdni sistem. Fokus njegovih študij so dinamike hitrih delcev v Zemlji bližnjem vesolju in njihova interakcija z zemeljskim magnetnim poljem.

Vodja ekipe za nadzor poleta je Andrea Accomazzo. Pri Evropski vesoljski agenciji je zaposlen od leta 1999 in je sodeloval pri nekaj vesoljskih misijah. Njegovo področje je zasnova in načrtovanje usmerjanja, navigacije ter kontrolnih sistemov. Pri satelitu Rosetta je zasnoval aktvini sistem za spust na moduli Philae.

Predstavimo še nasino znanstvenico Claudio Alexander. Vodila je projekt Galileo na Jupiter. Njene študije vključujejo razvoj in fiziko kometov ter Jupitra in njegovih lun, megnetosfere, tektonskih plošč, vesoljne plazme, solarnega vetra in planeta Venere.

Za predstavitev večjega števila znanstvenikov nam forma britoffa ne ustreza, a narava njihovega dela je zahtevala odlično timsko delo. Z njim so premagali zahtevnost projekta in postavili nov mejnik v vesoljskih poletih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness