Britoff

Aktualno-politična novica
24. 12. 2012 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Vladajoča egiptovska Muslimanska bratovščina je sporočila, da je na referendumu, ki je potekal v dveh delih, 15. in 22. decembra, okrog 63 odstotkov volivcev podprlo osnutek nove ustave. Opozicija opozarja na nepravilnosti in volilne prevare hkrati pa osnutek nove ustave ocenjujejo, kot omejevalen do pravic verskih manjšin, žensk in tudi do svobode govora.

Katoliška cerkev na Hrvaškem je v trgovinah in trafikah delila letake, v katerih je ostro kritizirala uvajanje zdravstvene vzgoje v hrvaških šolah. Med drugim cerkev moti, učenje hrvaških šolarjev o samozadovoljevanju kot o sestavnem delu spolnosti ter napotilo, kako ravnati v primeru spolno prenosljivih bolezni. Po besedah zagrebške nadškofije le-ta deluje v izvrševanju svoje naloge do skrbi za dobrobit svojih vernikov, in seveda tudi za dobrobit vsakega človeka.

Novi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor je dan po prisegi v državnem zboru prevzel predsedniške dolžnosti od zdaj že nekdanjega predsednika Danila Turka. Vidno vzneseni Pahor ima pred seboj nalogo združevanja slovenske politike, ki ga niti malo ne spoštuje. Zaželimo mu uspešno delo ter čim manj vznesenosti.       

ob 8.05

V decembrski telefonski anketi, ki se imenuje Vox populi so ocenili podporo slovenskega naroda vladajoči politični opciji. Rezultati raziskave kažejo, da vlado podpira dobrih 20,7 odstotka, medtem ko delo slovenske vlade ocenjuje kot neuspešno 74,5 odstotka vprašanih. Priljubljenost slovenskih politikov je na nizki ravni, v raziskavi je proteste podprlo 78 odstotkov vprašanih.

Protestirali so tudi v Kopru. Na protestnem shodu se je zbralo okoli 100 ljudi. Sodelujoči so mirno izrazili nezadovoljstvo z vladajočo politiko in stanjem v državi. Izražali so se s pomočjo recitiranja pesmi Srečka Kosovela. Za okus, Kosovel in pesem Sebi:

Komu je mar, poet, tvojih sanj,
tvojih iskanj in tvojih spoznanj?
Svet išče denarja, denarja ... zlata ...
in kakor pes sklanja glavo v tla.

In kakor pes voha denar,
denar mu je bog, denar mu je car,
voha denar in mu sledi
in sam je suženj svoje strasti.

Le nekaj jih je, ki niso tako,
le nekaj jih je, ki pokonci gredo,
ki čutijo dostojanstvo ljudi.
Naj umirajo, naj jih zatirajo,
naj gladujejo, naj jih zapirajo,
življenje in smrt je sredi oči.

ob 9.05

Glavni izvršni direktor največjega orožarskega lobija v Združenih državah Amerike, National rifle asociation Wayne LaPierre nadaljuje z principom: več je manj. LaPierrov recept za zmanjšanje orožarskega nasilja je povečanje količine orožja, še posebej v šolah. Organizacija National Rifle Asociation odločno nasprotuje pobudam za prepoved polavtomatskega orožja in predlaga, da bo sama pomagala najti nekdanje policiste in vojake, ki bi jih oborožili in poslali v vse ameriške šole.

Vplivni nemški lingvist in predsednik nemškega Sveta za pravopis, Hans Zehetmar  zahteva, oziroma predlaga uvedbo prepovedi pisanja SMS-ov ter uporabo Twiterja, otrokom do 14 let. Zehetmar smatra, da prepogosta uporaba kratkih sporočil siromaši tako besedni zaklad, kot pravopis sam.

V soboto je na Plečnikovem trgu v Ljubljani vzporedno z uradno državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti potekal Protestival. Shod kulturnikov in umetnikov, ki so se ga udeležili tudi mnogi njihovi somišljeniki iz drugih sfer. Shod so zaznamovale maske v slogu noči čarovnic, potem ko je dan prej stranka SDS prek družbenega omrežja Twitter protestnike označila za zombije. Shoda se je udeležilo dobrih tisoč ljudi,     

ob 10.05

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo danes mudil v Indiji, kjer se bo srečal z indijskim premierom Manmohanom Singhom in drugimi indijskimi voditelji. Pričakuje se, da bodo oznanjeni več milijard evrov vredni dogovori o nakupu ruskega orožja. Na obisku pa bo poudarek tudi na gospodarskih vezeh med obema državama. Putin naj bi se s Singhom pogovarjal o utrjevanju indijsko-ruskih strateških odnosov, po navedbah indijskega zunanjega ministrstva pa bo podpisanih deset različnih pogodb in sporazumov

Kamerunu v borbi proti divjim lovcem na slone ni preostalo drugega, kot da na pomoč pokliče vojsko, ki bo s 600 vojaki in helikopterji varovala naravni park Bouba Ndjida. Čuvaji naravnega parka na severu te srednjeafriške države s svojimi zastarelimi puškami niso kos krutim sudanskim divjim lovcem na konjih, oboroženimi s strojnicami ter granatami. Divje lonce zanima zgolj dragocena slonovina, v iskanju katere prepotujejo na stotine kilometrov iz različnih koncev in krajev. Svetovna fundacija za zaščito divjih živali je pozdravila odločitev Kameruna ter jo označila za pametno in pogumno. Malo manj pa so zadovoljni krajevni prebivalci, ki jim ni všeč okrepljena navzočnost vojske.

Za vse lovce in ostale gozdne pohodnike v Sloveniji,  dodajmo, da ima Lovska Zveza Slovenije v skladu s planom dela za letošnje leto kolektivni dopust od 24. do 31. Decembra 2012. Prijeten obisk slovenskih gozdov, torej.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness