BritOFF 3000

Aktualno-politična novica
2. 4. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Ob desetih:

V Termah 3000 v Moravskih toplicah so po intervenciji zdravstvene inšpekcije konec decembra zaprli štiri bazene s črno mineralno vodo.  V mineralnih bazenih, ki so namenjeni največ 15-minutnemu namakanju, je dovoljena vrednost en mikrogram benzena v litru vode. V spornih bazenih je bila ta vrednost od 130- do 180-krat presežena, povečana izpostavljenost benzenu pa lahko povzroči levkemijo. Sava Turizem bo tako morala plačati več kot pet tisočakov kazni, trije najodgovornejši v vodstvu toplic pa še vsak po 1700 evrov.

Predstavniki lastniške družbe kot največji problem navajajo pomanjkanje zakonske ureditve na področju mineralne vode, ki za zdaj ne loči med pitnimi in kopalnimi vodami ter zdravilnimi kopelmi. Pri vseh vrstah javne uporabe vode veljajo enaka pravila za pitno vodo, kar pa je v bazenih z naravno mineralno vodo težko zagotoviti.

Na nevarnost vsebnosti benzena v slovenskih zdraviliščih je opozorila predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak. Imen toplic s preveliko vsebnostjo benzena sicer ni navedla, a so se inšpektorji za raziskave v Termah 3000 odločili, ker v podzemlju Moravskih Toplic leži nafta. V toplicah so težavo hitro po vzorčenju odpravili in bazene odprli za javnost. Opozorilo, da zadrževanje v vodi več kot 15 minut in potapljanje glave ni primerno, pa tudi še vedno stoji.

Črno mineralno vodo so na začetku marca v raziskovalne namene na svoji koži preizkusili trije sodelavci aktualnopolitične redakcije. Posledic za zdaj še niso opazili, koristnih učinkov pa tudi ne.

 

Ob osmih:

Po več kot mesec dni trajajočih protivladnih protestih in pozivu vojske je predsednik Alžirije Abdelaziz Buteflika napovedal predčasen odstop. Dan pred napovedjo odstopa je še predstavil novo sestavo vlade, v kateri je položaj ohranilo šest od 27-ih ministrov prejšnje vlade. Protestniki so prvo zmago slavili pred tremi tedni, ko je Buteflika po vrnitvi z zdravljenja v Švici umaknil svojo peto zaporedno predsedniško kandidaturo. Buteflika je namreč v slabem zdravstvenem stanju, od leta 2013, ko je preživel kap, je le redko nastopal v javnosti, njegov mandat pa bi se redno iztekel 29. aprila.    

Apelacijsko sodišče v Skopju je potrdilo prvostopenjsko sodbo v primeru Potkup, ki je makedonskega premiera Zorana Zaeva spoznala za nedolžnega. Zaev je bil namreč obtožen, da je od gradbenika Ivana Nikolova Sačevalieva, v zameno za prodajo državnega zemljišča, zahteval podkupnino v višini 160 tisoč evrov. Dolgotrajnost postopka na drugi stopnji je razburila predvsem nekdanjega premiera in prvaka opozicije Nikolo Gruevskega. Ta ima trenutno status azilanta v Budimpešti, saj se pred domačimi organi pregona skriva prav zaradi obtožb o korupciji.

Odpoved delovnega razmerja 23-ih zdravnikov Zdravstvenega doma Kranj zaradi nevzdržnih razmer je dala zagon še nekaterim drugim delavcem v zdravstvu. Odpoved so z majem napovedali zdravniki iz celjskega zdravstvenega doma, z junijem Mariborčani in Ptujčani, v Nazarjah pa so trije že nehali delati. Največji kamen spotike predstavlja nestrinjanje Združenja zdravstvenih domov Slovenije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zavod namreč ni sprejel predloga o znižanju normativnega števila pacientov, ki imajo kartoteko pri enem zdravniku. Zdravstveni domovi zahtevajo znižanje na 1200 pacientov na enega zdravnika, saj trenutno nekateri skrbijo tudi za več kot 2000 pacientov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness