Britoff 451

Aktualno-politična novica
24. 12. 2015 - 10.00
 / BritOFF

0805

Nemčija je iz Turčije umaknila dve protiletalski bateriji Patriot, razlog za umik pa je odsotnost nevarnosti in visoka cena misije. Šest sistemov Patriot so v imenu obrambe v Turčiji namestili leta 2013. Sosednji režim Baširja al-Assada je namestitev vse od začetka smatral za grožnjo z možno vzpostavitvijo no-fly cone na meji med Sirijo in Turčijo. V slednji ostajajo preostale štiri Natove Patriot baterije, medtem ko je obrambno zavezništvo v regijo napotilo dodatne zračne in pomorske sile za ščitenje “ogroženih” turških meja.

Na severni meji Turčije sta Armenija in Rusija medtem podpisali sporazum o skupni zračni obrambi Kavkaza. S tem se nadaljuje poglobitev varnostnega sodelovanja, pričetega leta 1995, ko je Ruska federacija vzpostavila vojaško bazo 100 kilometrov severno od armenske prestolnice Jerevan. Rusija ima iste dogovore o zračni obrambi že sklenjene z Belorusijo in Kazahstanom, poskuša pa jih podpisati še s Kirgizistanom in Tadžikistanom.

Božič je tu, posledično je v polnem teku tudi nakupovanje daril. V Združenih državah Amerike je med letošnjimi najpopularnejšimi darili orožje. Novembrska statistika govori o za četrtino večji prodaji orožja glede na prejšnje leto. Pričakuje se tudi, da bo podrt lanski rekord 21,1 milijona kosov uradno prodanega orožja. Obenem je statistika nepopolna, saj zajema le prodajo orožja, pri kateri je prodajalec opravil pregled osebne zgodovine kupca pri varnostnih organih - angleško background check. Le ugiba pa se, koliko orožja se je prodalo prek drugih poti. Zakonska luknja namreč omogoča, da se orožje na orožarskih sejmih prodaja brez background checka.

 

1005

Ustanovitelju Megauploada Kimu Dotcomu ponovno grozi izročitev v Združene države Amerike, kjer se sooča z mnoštvom tožb glede avtorskih pravic. Megaupload je bil do zaprtja popularen internetni portal za izmenjavo vsebin med uporabniki, seveda je bil večidel uporabljen za sharanje piratiziranega materiala. Ameri so leta 2012 ob pomoči novozelandskih lakajev izvedli racijo Dotcomove vile, vse od takrat pa se je bila sodna bitka o izročitvi njega in njegovih poslovnih partnerjev na ameriško grudo. Dotcomovi odvetniki so že napovedali pritožbo tako na najnovejšo odločitev sodišča kakor tudi na samo zahtevo po izročitvi v ZDA.

Internet Engineering Steering Group - delovno telo za vzpostavljanje standardov na internetu - je odobrilo nov HTTP-status ob napaki ‘error 451: nedosegljivo zaradi pravnih razlogov’. Koda 451 se bo prikazala, kadar bo neka spletna stran nedostopna zaradi državne odločitve ali cenzure. Ime kode svojo inspiracijo v najboljši maniri črpa iz internetnega trollanja, in sicer iz distopije Raya Bradburyja, torej iz knjige Fahrenheit 451. Delovna skupina IESG si sicer želi, da bi bila ob prikazu kode navedena tudi krivec in razlog za cenzuro. Po drugi strani priznava, da si oblasti ne želijo le cenzurirati interneta, temveč poskušajo svoje delovanje prikriti.

Najnovejša anketa iz Združenih držav Amerike kaže slabo stanje internetnega dostopa v Čezlužju. Število širokopasovnih dostopov upada, medtem ko so količinske omejitve prenosa vsakdanje. Prvič je namreč število domačih širokopasovnih dostopov upadlo, natančneje ima dotični dostop 67 odstotkov ljudi, tri odstotke manj kot v anketi izpred dveh let. Kažejo se tudi korelacije s socialnim statusom, saj je širokopasovni dostop med Afroameričani padel z 62 odstotkov na 54, na podeželju pa s 60 na 55 odstotkov. Medtem se je z osem na trinajst odstotkov povečalo število ljudi, ki dostopajo do interneta le prek telefona. Ponovno je bila očitnejša razlika med afroameriško populacijo, s spremembo z 10 na 19 odstotkov, ter na podeželju, kjer se je statistika dvignila z 9 na 15 odstotkov. Analitiki si stanje razlagajo s slabim stanjem ekonomije in izjemno dragimi telekomunikacijskimi storitvami, saj si lahko posamezniki velikokrat plačajo le eno izmed njih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness