BritOFF argentinske liberalizacije

Aktualno-politična novica
2. 12. 2015 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Zmagovalka nedavnih volitev v Mjanmaru Aung San Suu Kyi se bo danes srečala s predsednikom države Thein Seinom in načelnikom generalštaba Min Aung Hlaingom, s katerima bo skušala uskladiti način tranzicije. Aung San Suu Kyi želi po zmagi na volitvah zasesti položaj, ki bi bil po njenih besedah nad predsednikom. Trenutna ustava ji onemogoča postati predsednica, saj je poročena s tujcem.

Ameriški obrambni minister Ashton Carter napoveduje, da bodo ZDA v Irak napotile dodatne enote vojaških specialcev v Irak, kjer naj bi pomagali iraškim in kurdskim silam v boju proti Islamski državi. Poleg tega naj bi ti specialci izvajali kopenske napade v Sirskem ozemlju. Medtem pa je iraška vlada sporoča, da na svojem ozemlju ne potrebuje dodatnih tujih kopenskih sil in da bo njihova prisotnost brez odobritve vlade nelegalna.

Začenja se srečanje predstavnikov članic Organizacije držav izvoznic nafte. Na njem bodo razpravljali o morebitni omejitvi količine načrpane nafte, ki bi dvignila ceno tega energenta.

 

10:05 Surovine

Surovinski Britoff začenjamo v Albaniji. Tamkajšnje okoljsko ministrstvo načrtuje 10-letni moratorij na sečnjo in izvoz lesa. S tem naj bi se borili proti nezakoniti sečnji, zaradi katere je leta 2011 izginilo več kot 4500 hektarov albanskih gozdov. Sečnja naj bi bila po novi ureditvi, ki jo mora potrditi še parlament, dovoljena le občinskim predstavnikom.

Ruski minister za kmetijstvo Aleksander Tkačev je napovedal, da bo Rusija v prihodnjih petih letih izenačila ponudbo sadja in zelenjave svojih kmetovalcev z domačim povpraševanjem. Napoved prihaja po uveljavitvi sankcij proti Turčiji, ki zajemajo tudi uvoz sadja in zelenjave, poleg tega pa so sankcije proti Evropski uniji na tem področju že v veljavi. V vmesnem obdobju Rusija išče alternativne vire: samoiniciativno se je ponudil Egipt, med kandidati naj bi bili po besedah Tkačeva še Izrael, Azerbajdžan, Uzbekistan in Maroko.

Novoizvoljena, gospodarsko liberalno usmerjena argentinska vlada, ki bo nastopila na položaj čez deset dni, je napovedala spremembe v kmetijski politiki. Že do konca leta naj bi ukinili izvozne dajatve za vse kmetijske produkte razen soje, za katero bi jih postopno zniževali za 5 odstotkov letno s trenutnih 35. Z odprtjem izvoznega trga se bo cena kmetijskih pridelkov na domačem trgu bržkone dvignila. Razmišljajo tudi o ukinitvi dovoljenj za izvoz in nadzora nad cenami določenih pridelkov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness