Britoff bibličnih povodenj

Aktualno-politična novica
23. 2. 2015 - 8.00
 / BritOFF

0705

Ameriški energetski gigant Chevron je opustil načrte za hidravlično lomljenje, bolje poznano kot fracking, na starem kontinentu. Natančneje so ga v odločitev o končanju projekta prepričali slabi izkoristki načrtovanih polj za fracking v Romuniji, družbeni upor civilnih gibanj in nizka cena energentov.

Problematična japonska nuklearna elektrarna Fukušima, ki jo je pred leti zadel tsunami, postaja vedno večja ekološka katastrofa. Le nekaj dni nazaj so se Japonci hvalili z dobrim napredovanjem sanacije, sedaj so se dobri obeti sfižili. Senzorji v vodi, ki se jo spušča v morje, so namreč zabeležili 70-kratno porast sevanja. Skrbniki elektrarne zaenkrat še ne vedo, zakaj in kje pušča strupena voda.

Sklicujoč se na močno nevihto in posledično preveliko količino vode so izraelske oblasti odprle več jezov na meji z Gazo. Seveda na to niso opozorili prebivalcev Gaze, voda pa je uničila več kot osemdeset domov, kot tudi živino in polja.

 

0805

Majavo premirje ukrajinske fronte

Pred enim letom je po več mesecih in postopnem stopnjevanju maidanskih protestov svoj položaj in državo zapustil Viktor Janukovič. Četudi je bil njegov odstop sprva proglašen za veliko demokratično zmago protestniških sil, je slika po enem letu treznejša.

Ukrajinska vojska je s predajo oziroma izgubo Debaltseva praktično onemogočena. Po nekaterih analizah je bila v Debaltsevu nameščena polovica najbolje opremljenih kontingentov ukrajinske vojske. Večji del njih je sedaj padel v roke upornikov, če verjamemo njihovi verziji zgodbe, ki govori o množičnih predajah kijevskih sil. Na drugi strani predsednik Porošenko proglaša taktičen in dobro organiziran umik svojih vojakov. Dejansko stanje je težko oceniti, saj sprte strani navajajo nasprotujoče navedbe.

Ne glede na gosto informacijsko meglo pa so v Debaltsevo prišli opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki naj bi od sedaj naprej spremljali dogovorjen umik težkega orožja, obenem pa so bdeli nad izmenjavo vojnih ujetnikov.

O slabem stanju ukrajinske vojske se je razpisal tudi britanski časnik Sunday Times med pogovorom z ukrajinskim Britancem, ki je zapustil angleško vojsko in odšel trenirat ukrajinsko. Šest izmed desetih vojaških žrtev je posledic tako imenovanega prijateljskega ognja, medtem ko več kot deset različnih prostovoljnih bataljonov ne komunicira niti med sabo niti v okviru ukrajinske vojaške hierarhije.

Porošenko je medtem odobril ustanovitev skupnega vojaškega oddelka z Litvo. Bataljon z močjo 4.500 vojakov naj bi se aktiviral le v skladu z mandati Združenih narodov in naj bi v regiji predstavljal mirovniške sile. Moskva in Kijev se že dlje časa prepirata o načinih nadzora premirja. Medtem ko je Moskva zadovoljna s trenutnimi opazovalci OVSE-ja, si Kijev želi mirovniških sil iz Evropske unije.

Ne glede na vojaški poraz enih in morebiten pričetek spoštovanja mirovnih dogovorov iz Minska je situacija še vedno vse prej kot stabilna. Med protivojnimi protesti v mestu Harkov je odjeknila bomba. Isto mesto je bilo v zadnjem letu priča več kot 700 aretacijam na podlagi obtožb separatizma, 160 primerov pa je šlo pred sodišče. Četudi je bila harkovska regija do sedaj mirna, to še zdaleč ne izključuje bodočih zapletov. Gledano celostno se trenutno zatišje na vzhodu Ukrajine še ne more oklicati za trajno stanje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness