15. 2. 2016 – 10.00

Britoff blokiranega Uberja

Audio file

OSMA

Turčija je včeraj še drugi dan nadaljevala obstreljevanje področij v Siriji, ki so jih pred kratkim osvojile Sirske demokratične sile, krajše SDF, ki jih pretežno sestavljajo Kurdski borci. Pri tem sta umrla najmanj dva civilista. Že predvčerajšnjim je k prenehanju obstreljevanja Kurdov Turčijo pozval velika zaveznica - Združene države amerike, včeraj pa je to storilo še francosko zunanje ministrstvo. Ob tem so razkrili tudi, da je Turčija omogočila prehod več kot sto borcem islamistične skupine Faylaq al-Sham, ki so jih spremljali tudi turški plačanci, nekaj vojakov in konvoj dvanajstih poltovornjakov z mitraljezi. Konvoj je v Turčijo vstopil iz sirske province Idlib in nato v Sirijo vstopil na mejnem prehodu Oncupinar [izg. Ondžupinar], kjer sicer na vstop v Turčijo čaka več deset tisoč beguncev iz Alepa. Islamisti so se odpravili v mesti Azaz in Tal Rifat in okrepili Svobodno sirsko vojsko, tako imenovane bolj ali manj zmerne islamiste, ki v zadnjih dneh v spopadih s Kurdi poskušajo ohraniti nadzor nad mestoma.

Nadaljujeta se tudi izraelska okupacija Palestine in teror nad tamkajšnjimi prebivalci. Včeraj so bili v treh ločenih incidentih na Zahodnem bregu ubiti trije najstniki, ena najstnica pa je hudo ranjena. V prvem primeru naj bi dva petnajstletnika metala kamenje v mimovozeča vozila, ob prihodu vojske pa naj bi streljala z avtomatskim orožjem. Vojska je na njiju streljala, po pričevanju prič tudi po tem, ko sta ranjena petnajstletnika že ležala na tleh. V drugem primeru pa je izraelski vojak ubil 17-letnika, ki naj bi nadenj prihajal z nožem. Na podoben način sta bila v soboto ubita še dva palestinska najstnika, kar pomeni, da je od začetka zadnjega vala nasilja oktobra lani umro že 176 Palestincev. Ob vsem tem je pomembno poudariti, da se zgodbe izraelske vojske o strašni ogroženosti, ki jo predstavljajo najstniki, po objavi posnetkov ali pričevanju očividcev največkrat izkažejo za lažne ali pretirane.

Organizacija Združenih narodov je v letnem poročilu ugotovila, da sta bila lani v Afganistanu ubita ali poškodovana 11.002 civilista. To je rekord od začetka ameriške invazije pred štirinajstimi leti in predstavlja 4-odstotni porast glede na prav tako rekordno predlansko leto. Za 3.500 mrtvih in 7.500 poškodovanih naj bi bili v dveh tretjinah primerov odgovorni talibani in druge protivladne sile, ostale pa imajo na grbi vlada in njeni podporniki. Talibani so sicer poročilo že označili za pritransko.

 

DESETA

Egiptovski zdravniki protestirajo proti policijskemu nasilju. Dogodek, ki je sedanje akcije spodbudil, je fizični napad policistov na dva zdravnika v bolnišnici v Kairu. Poleg protestov so člani zdravniškega sindikata izglasovali, da bodo naslednja dva tedna v bolnišnicah nudili brezplačno zdravstveno pomoč; če do takrat ne bodo izpolnjene njihove zahteve, pa napovedujejo stavko. Od države zahtevajo  izboljšanje zakonodaje o varovanju pred policijskim nasiljem, kazenski pregon policistov, odgovornih za napad v bolnišnici, in odstop ministra za zdravstvo.

Protest se je odvil tudi v Madridu, in sicer v podporo pravice do stavke. Udeleženci so zahtevali spremembo zakonodaje, ki predvideva do triletno kazen za tiste, ki samostojno ali kolektivno pozivajo k stavki. Demonstracije so potekale istočasno z začetkom sojenja osmim delavcev Airbusa, udeležencem splošne stavke leta 2010, ko je prišlo tudi do spopadov s policijo. Člen zakona, na katerem temelji obtožba, v praksi ni bil uporabljen od leta 1972, ko je bil na oblasti še general Franco. Sindikalisti so obtoženi napada na pravico do dela.

Več tisoč londonskih voznikov tako imenovanih črnih taksijev se je udeležilo stavke v britanski prestolnici in s svojimi vozili blokiralo ceste. Moti jih dejstvo, da se ponudnik taksi prevozov in največja konkurenca klasičnim taksijem Uber uspešno izogiba regulaciji dejavnosti, ki so je deležni vsi drugi taksisti. Gre za posledico dejstva, da se Uber predstavlja primarno kot tehnološko podjetje, saj so storitve dostopne prek mobilne aplikacije. Prvič se je v protestu proti podjetju, ki s svojim izogibanjem zakonodaji buri duhove po številnih državah, združilo vseh pet organizacij, ki zastopajo londonske voznike taksijev.

 

Priloge
Audio file

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.