19. 6. 2016 – 13.00

BritOFF brez baze

Več deset tisoč protestnikov protestira proti ameriškim vojaškim bazam na japoneskem otoku Okinawa. Teh je na otoku kar 32, v njih pa je nastanjenih skoraj 30 tisoč ameriških vojakov. Proteste je sprožilo posilstvo in umor 20-letne domačinke, za katerega je obdolžen ameriški državljan. Otok so po drugi svetovni vojni za 27 let zasedle ZDA, oporišče na otoku pa je bilo ključno za izvajanje letalskih napadov na Vietnam. 

Najprej so prišli po komunisteNajprej so prišli po Assangea. Tako je naslov mednarodnega tedna akcije v podporo avstralskemu ustanovitelju žvižgaške platforme Wikileaks, ki se začenja danes. 19. junija 2012 je Julian Assange namreč poiskal zatočišče v ekvadorskem veleposlaništvu zaradi bojazni, da bi ga švedske oblasti predale ZDA. Dogodki se bodo zgodili v 14 mestih po svetu, na njih pa bodo spregovorili številni prominentni gosti.

V Mehiki protestniki zahtevajo izpustitev sindikalnih vodij in organizatorjev protestov, ki so bili aretirani prejšni teden. 14 tisoč profesorjev, učiteljev in študentov se je v petek zbralo v Cuidad de Mexicu. Protesti proti reformi šolstva potekajo sicer že od leta 2013, ko je predsednik Enrique Peña Nieto sprejel nepriljubljeno neoliberalno reformo šolstva, v zadnjih dveh mesecih pa so spet okrepili. Tudi tokrat vlada odgovarja z represijo.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.