14. 10. 2015 – 10.05

Britoff ekonomije obsega in banana

8.05

Evropska komisija naj bi prejšnji teden s Turčijo pričela dogovore o akcijskem načrtu za varovanje skupnih meja. Grško zunanje ministrstvo pa sporoča, da ne more razpravljati o novih idejah, kot je skupna patrulja na grško-turški meji. Atene pričakujejo jačanje vloge Frontexa, z Ankaro pa so pripravljene deliti le informacije in v Turčijo vračati begunce, ki naj ne bi bili upravičeni do azila.

Kabinet izraleskega premiera Benjamina Netanjahuja sprejema čedalje več ukrepov, s katerimi naj bi se zmanjšalo nasilje med civilisti okupatorjev in okupiranimi v Jeruzalemu, potem ko je vse več judov na jezo muslimanov začelo obiskovati Al Akso. Z današnjim dnem lahko policija uvede policijsko uro kjerkoli v Jeruzalemu, ima pa pravico tudi izolirati katerikoli del mesta.

Se pa življenje v afganistanskem Kunduzu vrača v ustaljene tirnice. Piarovec talibanov je sporočil, da njihovi borci, ki so prejšnji mesec mesto za kratek čas obvladovali, v izogib nadaljnjim žrtvam med civilisti mesto zapuščajo.



10.05

Surovine:

Indijski premier Narenda Modi je, kot pritiče zagovorniku kapitala, v začetku leta na javne dražbe uvrstil nahajališča oglja premoga, doslej v državni lasti. S prodajo številnih nahajališč nadaljuje, saj bo po njegovo le ekonomija obsega omogočila resno konkurenco na trgu in s tem tudi izboljšala performativnost monopolne državne Coal Industries. A lastniki že kupljenih nahajališč tarnajo, da osrednja vlada namere ni dosledno skomunicirala z zveznimi državami, ki z birokratskimi zapleti še naprej onemogočajo črpanje oglja premoga privatnim lastnikom.

Britanski regionalni voditelji so v oziru do energetske politike premiera Davida Camerona čedalje bolj kritični. Konzervativna vlada je teden po majski osvojitvi novega mandata močno znižala subvencije za zeleno tehnologijo, ta čas pa vodi pogovore o 87-odstotnem znižanju subvencij za gospodinjstva, ki vzpostavljajo lastne sončne celice. Spremembe so že vplivale na panogo - dve podjetji sta v zadnjem tednu razglasili stečaj, brez služb pa je ostalo več sto ljudi.

Ameriški prehrambni industriji, ki za osnovno surovino koristi banane, kaže čedalje bolje. Marsikatero podjetje se je odločilo za trženje novih produktov, tudi izvoz v države, kot je Japonska, se povečuje. Proizvajalci menijo, da je za aktualni potrošniški trend odogovorno lansiranje animiranega filma “Minions”, v katerem nastopajo bananam podobne figure.

Dodaj komentar

Komentiraj