BritOFF Gatesovega odprtega dostopa

Aktualno-politična novica
ključavnica
26. 11. 2014 - 9.05
 / BritOFF

9:05

V zahodni afriki se je zgodil efekt snežne kepe in ljudje množično vstajajo proti dolgoletnim diktatorjem. Začelo se je v Togu, kjer množice demonstrirajo za prepoved kandidature trenutnemu predsedniku oziroma diktatorju Faure-ju Gnassingbe-ju [izg fa-u-re-ju gna-sin-gbe-ju], saj bi bil to njegov tretji mandat. Tudi diktator v Gabonu Ali Bongo Ondimba [izg ali bongo on-dim-ba], kot njegov kolega iz Toga, je predsedniški stolček podedoval od očeta. Vojska ni dovolj, da bi se ustavila moč revolucionarne množice, katere ideje so vzpodbudile proteste tudi v Slono-koščeni obali.

Padajoče cene nafte so spodbudile delegacije Rusije, Venezuele, Savdske Arabije in Mehike, da so se sestale na Dunaju, kjer je tudi sicer nastanjen OPEC - ekonomski kartel držav izvoznic nafte. Tema pogovorov je bila po njihovem mnenju nerealno nizka cena nafte, ki se trenutno giblje okrog 40 dolarjev na sodček. Skupina sestankovalcev se strinja, da bi morala biti cena sodčka okrog sto dolarjev, a brez dogovora z ostalimi članicami naftnega kartela ne morejo zmanjšati količin načrpane nafte.

V mehiških provincah, ki so najbolj raztrgane od nasilja narko-kartelov, je država uvedla dejansko smiselen ukrep za boj proti tem problemom. Uvedla je amnestijo na igrače, ki spominjajo na orožje. Tako lahko otroci v zameno za svoje replike pištol, pušk in mečev, dobijo športno opremo, razne jo-jo-te ali lego kocke. Podoben ukrep je vlada sprejela že dve leti nazaj v metropoli Mexico city, kjer so za igrače menjali pravo orožje.

Z zadnjo novico se bomo navezali na naslednji britoff, ki bo nekaj minut čez deseto uro, in bo tematsko obarvan s prostimi in odprto-kodnimi tehnologijami in njihovimi aplikacijami. Tokrat bomo zajadrali na področje odprtega znanja in prostega dostopa do akademskih člankov. Melinda in Bill Gates sta namreč napovedala, da bodo morali vsi znanstveni članki, ki so nastali s pomočjo financiranja fundacije Gates, do leta 2017 postati povsem dostopni tudi za komercialno uporabo s strani drugih oseb. Čez eno uro nas torej čaka zvrhana mera ironije.

 

10.05

Bill in Melinda Gates sta napovedala, da bo njuna fundacija od raziskovalcev, ki jih sponzorira, zahtevala, da so njihovi znanstveni članki do leta 2017 dostopni po principih odprtega dostopa. To pomeni, da so dostopni vsem na spletni strani, kjer so bili objavljeni, in da jih vsi lahko prosto delijo s komer koli želijo. Načelo je bil določeno leta 2002 v Budimpešti, saj so znanstveniki ugotovili kakšno škodo napredku znanosti povzroča omejevanje dostopa do akademskih tekstov.

Stanje na področju založništva je precej zaskrbljujoče, saj so univerze prisiljene plačevati drage letne naročnine za akademske revije, ki jih izdaja majhna skupina založnikov, ki imajo oligopolno razdeljeno tržišče. Nekatere zahodne univerze se pritožujejo, da zaradi dragih naročnin trpi financiranje raziskovalne dejavnosti, še bolj pa so na udaru šibkejši - študenti in univerze v manj razvitih državah.

Dobra samaritana sta se temu postavila po robu. Zna se zgoditi celo, da sponzorirani znanstveniki, v nekaterih revijah ne bodo morali objavljati člankov. Slednje niti ni slabo, glede na to, da bi te revije ustvarjale dobičke na znanju, ki bi moralo služiti vsem. A višek ironije predstavlja dejstvo, da je princip odprtega dostopa zasnovan na idejah proste programske opreme, najbolj "svobodne" licence, ki jo je skoval Richard Stallman, in s katero je zavarovana družina operacijskih sistemov, ki Microsoftu predstavlja neke vrste konkurenco. Sam Gates je ob vzponu Microsofta javno pozival k marginalizaciji programerjev, ki bi svoje programe zastonj delili z drugimi.

Veliki dobrotnik bo od svojih varovancev zahteval, da objavljalo v skladu z načeli odprtosti, sam pa se jih ne kane držati. Da bi "svoje" zaprto-kodno programje prepustil, da bi služilo skupnosti, mu ne pade na pamet. Seveda, saj bi bila s tem ogrožena njegova dobrota in preproščina, ki VEČ kot polovico dobička nameni v dobrodelne namene.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness