Britoff hitre prehrane

Aktualno-politična novica
10. 12. 2014 - 7.00
 / BritOFF

Ob 7.00

Današnji Britoff začenjamo z novico iz letalskega sveta. Letalo korejske družbe Korean Air je bilo prisiljeno opustiti vzlet ob predvideni uri zaradi samovolje ene izmed potnic. Zamude in preložitve letov so v letalskem svetu sicer nekaj normalnega, vendar je tokratni incident sprožil preiskavo ameriških oblasti. Letalu naj bi namreč vzlet prepovedala Heather Chao, vodja letalske strežbe pri Korean Airu, ki je bila na letalu prisotna kot potnica. Pred vzletom je zahtevala, da ji postrežejo z oreški, vendar se je izkazalo, da jih je ena izmed stevardes postregla narobe oziroma pod standardi Korean Aira.

Grški premier Antonis Samaras je oznanil, da bodo v Grčiji po hitrem postopku izvedli predsedniške volitve. Izpeljali naj bi jih že februarja. Po Samarasovih besedah naj bi volitve končale grško politično nestabilnost in še dodatno prepričale investitorje, da je v državo vredno vlagati. Odzivi Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada in raznoraznih plenilskih “hedge fundov” niso tako optimistični. Med največje bojazni slednjih spada nepredvidljiv volilni rezultat leve Sirize, stranke, ki grozi z odpravo varčevalnih in deregulacijskih ukrepov.

Severna Koreja je zanikala vpletenost v nedavno hekanje Sonyja, ki je sesulo notranje omrežje omenjene korporacije in tako povzročilo znatno škodo. Severnokorejski hekerji so bili tega dejanja osumljeni že od samega začetka, delovali pa naj bi po naročilu samega vrha severnokorejskega vodstva. Dosedanje špekulacije so predvidevale, da je bil napad izveden kot povračilni udarec po tem, ko je Sony najavil izid filma The Interview, v katerem se norčujejo iz severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una.

Največji svetovni proizvajalec hitre prehrane, ameriška korporacija McDonalds, se sooča s precejšnjimi poslovnimi zagatami. Poslovanje tega prehrambenega giganta se je namreč v preteklem mesecu skrčilo za 4 odstotke. McDonalds slabe rezultate beleži praktično na vseh tržiščih, od največjega azijskega do afriškega in evropskega. Več v Britoffu ob osmih.

Ob 8.00

Največji svetovni proizvajalec hitre prehrane, ameriška korporacija McDonalds, se sooča s precejšnjimi poslovnimi zagatami. Poslovanje tega prehrambenega giganta se je namreč v preteklem mesecu skrčilo za 4 odstotke. McDonalds slabe rezultate beleži praktično na vseh tržiščih, od največjega azijskega do afriškega in evropskega.

Vodilni v McDonaldsu za upad prodaje krivijo predvsem nezmožnost prilagajanja te velike korporacije individualnim zahtevam kupcev, nekakovostne sestavine, uporabljene v obrokih, nekatere sanitarne škandale ter celo najnovejše geopolitične spore. Slednje naj bi se najbolj občutno poznalo na evropskem tržišču, ki je v veliki meri prizadeto prav zaradi zaostrenih odnosov med ZDA in Rusijo ter vse slabše kupne moči Rusov zavoljo šibkega rublja ter mednarodnih sankcij. Poleg tega so ruske oblasti takoj po eskalaciji konflikta odredile zaprtje McDonaldsovih poslovalnic v Moskvi, uradno zaradi neizpolnjevanja higienskih standardov.

Vendar pa to še zdaleč niso edini razlogi. McDonalds denimo v Aziji pesti afera iz mesnopredelovalne industrije, ki je razkrila obupne sanitarne standarde pri zakolu živali. Prav zaradi tega se je veliko Azijcev odločilo za bojkot tega ponudnika hitre prehrane.

Vendar podjetju ne kaže dobro niti na tradicionalno močnih tržiščih. V ZDA namreč zaposleni v McDonaldsovi verigi že stavkajo v več mestih. Njihove glavne zahteve so predvsem zvišanje minimalne urne postavke s 7,5 na 15 dolarjev. Prav mizerna plača mnoge zaposlene v McDonaldsu sili v iskanje druge zaposlitve ali celo socialne pomoči države. Poleg tega naj bi bili uživalci hitre prehrane vse večji gurmani in naj bi od McDonaldsa zahtevali vse bolj kakovostne in različne obroke.

Vse bolj ozaveščeni delavci in potrošniki ter vse bolj nestabilna tržišča predstavljajo hud izziv za bodoči razvoj največjega ponudnika hitre prehrane. Vse bolj artikulirane zahteve po pravičnejšem plačilu in bolj kakovostnih obrokih so namreč popolnoma nekompatibilne z dosedanjo McDonaldsovo prakso.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness