Britoff industrijske civilizacije

Aktualno-politična novica
17. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Astronomi so odkrili največjo rumeno zvezdo v naši galaksiji, ki je kar 1300-krat večja od Sonca. Gigantsko zvezdo, ki je od Zemlje oddaljena 12 tisoč svetlobnih let in milijonkrat svetlejša od Sonca, je mogoče videti tudi s prostim očesom. Rumena gigantska zvezda je med desetimi največjimi zvezdami, ki so jih kadarkoli odkrili.

Človeško oko vedno znova opaža nove in nove dokaze o neizmerni širini Univerzuma. Med drugim narašča število potrjenih planetov zunaj našega Osončja. Do danes znana številka se je nedavno skoraj podvojila in trenutno znaša 9. Kaj to pomeni? Znanstveniki trdijo da se zunaj našega osončja a še vedno v galaksiji Mlečna cesta, nahaja vsaj devet planetov, ki po vsej verjetnosti ustrezajo človeškim bivalnim potrebam. Poleg tega so na podlagi svojih raziskav, pokazali, da se za vsako zvezdo, ki jo vidimo na večernem nebu, nahaja planet.

Medtem pa ko eni raziskujejo tuje svetove, drugi raziskujejo lastnega. Ameriški Nacionalni družbeno-okoljski center, ki je franšizni raziskovalni center vesoljske agencije NASA je pravkar izdal rezultate teoretične raziskave o prihodnosti družbe na Zemlji. In kaj pravijo? Industrijska civilizacija je svoj vrh že dosegla in ji v prihajajočih desetletjih preti popoln kolaps. Le-ta naj bi izhajal predvsem iz nesorazmernega izkoriščanja naravnih resursov in iz vse večje nesorazmerne distribucije materialnega bogastva.

Teorija temelji na izkušnjah padlih imperijev iz zgodovine, kot so Rimski, Mogulski in Mezopotamski imperij. Indici dinamike: narava – človek in dinamike: človek – človek naj bi bili podobni tistim primernim dinamikam, ki potekajo danes. Torej če se zgodovina ponavlja bo tudi industrijski imperij padel. Če se bo teorija izkazala za resnično, bo to v prenesenem pomenu pomenilo nekaj dnevno ploho, ki ji bo sledilo daljše obdobje mamljivega sonca. Juhu!

                                                                                                            

ob 8.05

Na Krimu se je odvil referendumu o prihodnosti te avtonomne ukrajinske republike. Glasovanje je potekalo mirno in brez incidentov, oblasti pa poročajo o zelo visoki volilni udeležbi. Glede na volitve je priključitev Rusiji podprlo 96,6 odstotkov volivcev. Sporni Krim se je za priključitev Rusiji odločil po vzpostavitvi nove oblasti v Ukrajini, ki je večinoma skrajno desno politično opredeljena in kot taka nima dosti posluha za rusko večino v ukrajinskem Krimu. Na drugi strani mednarodna politična skupnost referenduma ne priznava in Rusijo obtožuje aneksiranja Krima.

Desno – sredinska Srbska napredna stranka podpredsednika vlade Alekdandra Vućiča je na predčasnih parlamentarnih volitvah  prepričljivo zmagala. Po prvih ocenah si je SNS zagotovila približno 50 odstotkov glasov. Vučićeva Srbska napredna stranka bo tako v parlamentu zasedla 144 sedežev, kar je za 250 članski zbor absolutna večina. Drugo mesto so zasedli socialisti premiera Ivice Dačića z okrog 15 odstotki glasov.

Volili pa so tudi Slovaki. Na tamkajšnjih predsedniških volitvah nihče od 14 kandidatov ni dobil potrebne 50-odstotne podpore. V drugem krogu volitev 29. marca se bosta tako za položaj potegovala sedanji premier Robert Fico , ki je po uradnih izidih dobil 28 odstotkov glasov, ter nestrankarski kandidat in filantrop Andrej Kiska, ki je prejel 24 odstotkov glasov.

                                                                                                                

ob 9.05

Karibske države so se odločile za nadaljnji korak v izterjavi reparacije od pol ducata nekdaj kolonialnih evropskih držav zaradi več kot tristoletnega suženjstva. Na sestanku v Kingstownu, glavnem mestu otoške države Sveti Vincent in Grenadini, so predsedniki petnajstih držav članic gospodarsko-politične regionalne organizacije Karibska skupnost minuli teden soglasno sprejeli akcijski načrt.  Od Velike Britanije, Francije, Španije, Nizozemske in Portugalske zahtevajo gospodarsko odškodnino in javno opravičilo za grozodejstva, ki so jih te evropske države zagrešile z zasužnjevanjem afriškega prebivalstva, in za njihovo brezobzirno izkoriščanje tedanjih karibskih kolonij.

Irska danes praznuje dan svetega Patrika, ki je nekako postal tudi mednarodno poznan praznik. Sveti Patrik je zaščitnik Ircev čeravno je bil leta 385 rojen kot Anglež. V najstniških letih je postal rimski suženj nakar je šest let kasneje pribegnil h tedaj uporniškemu krščanstvu. Postal je župnik, poskrbel za pokristjanjevanje Ircev pri čemer je pogosto uporabljal tri peresno deteljico, kar je še danes simbol Irske. Folklora praznovanja omenjenega praznika sestoji predvsem iz pitja dobrega piva ter petja in plesanja.

                                                                                                                        

 

ob 10.05

Britanska dobrodelna organizacija Oxfam je objavila rezultate obširne raziskave o socialnem položaju britanske družbe. Podatek, ki še najbolj govori v prid rastoči ekonomski neenakosti, pove, da ima 5 najbogatejših družin v Združenem kraljestvu več bogastva kot 20 odstotkov vsega prebivalstva. Oxfamovo poročilo z angleškim naslovom: A tale of Two Britains sicer sledi mednarodnemu trendu. Podobna študija je bila izdana v začetku letošnjega leta, ki je pokazala, da ima 85 svetovnih milijarderjev več premoženja kot 3 in pol milijarde vseh ljudi na svetu.

Salvadorski vrhovni volilni tribunal je nekdanjega levičarskega gverilskega poveljnika Salvadorja Sancheza Cerena  dokončno razglasil za zmagovalca predsedniških volitev, potem ko je zavrnil še zadnje pritožbe opozicije na volilne rezultate. Predsednik vrhovnega volilnega tribunala Eugenio Chicas je potrdil tesno zmago Sancheza Cerene iz leve stranke FMLN nad Normanom Quijanom iz konservativne stranke Arena, ki je spodbijala volilne rezultate. Po navedbah Chicasa  bo 69-letni Sanchez Ceren zaprisegel 1. junija. Ceren, sicer nekdanji učitelj, je bil eden od glavnih uporniških poveljnikov med salvadorsko brutalno državljansko vojno med letoma 1979 in 1992

V občini Cankova na Goričkem so prvič predstavili prevod Prekmurske slovenske slovnice, ki jo je leta 1942 napisal jezikoslovec, etnolog, pesnik in prekmurski znanstvenik Avgust Pavel. Napisana je bila po naročilu Madžarov v želji  po argumentirani utemeljitvi o tem, da prekmurščina ne spada k slovanskim jezikom. Ravno v tej zgodovinski slovnici pa je Pavel dokazal, da prekmurščina in Prekmurci spadajo k slovenskemu prostoru. Madžari je po tem spoznanju nikoli niso izdali, pa tudi Slovenci nismo imeli dovolj razumevanja zanjo. Po 72 letih pa jo je vendarle izdala Založba Zora, Univerze v Mariboru

                                                                                                              

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness