Britoff javnega udejstvovanja

Aktualno-politična novica
19. 12. 2012 - 10.00
 / BritOFF

0705
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, okrajšano SVIZ, je na seji glavnega stavkovnega odbora odločil, da bodo znotraj SVIZa med 7. in 11. januarja glasovali o priključitvi k splošni stavki javnega sektorja, katero se napoveduje za 23. januarj. Vlada po njihovem mnenju preobsežno reže proračun na področju šolstva, prav tako pa prelamlja sporazum glede nižanja plač v javnem sektroju, na katerega so sindikati pristali spomladi.
Notranji minister Vinko Gorenak bo nadaljeval s svojim delom. Prestal je interpelacijo vloženo s strani opozicijskih poslancev Pozitivne Slovenije, ki so mu očitali objektivno odgovornost za izginule podpisre referendumske pobude o zakonu za krepitev stabilnosti bank. Od 87 navzočih poslancev je za njegovo razrešitev glasovalo 37 poslancev, zaupnico pa mu je izreklo 48 poslancev.
Na drugi strani atlantskega ocena pa so zakonodajalci na Kajmanskih otokih izglasovali nezaupnico premieru McKeevi Bushu, ki je bil pred enim tednom aretiran zaradi suma korupcije. V petnajst-članskem parlamentu je njegov odstop podprlo kar 11 članov, med katerimi so bili tudi Bushevi zavezniki. Duncan Taylor, guverner kajmanskih otokov, mora sedaj izbrati med razpisom predčasnih volitev ali nastavitvijo novega premiera.

0805
Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je bil na strankarskem kongresu ponovno potrjen za voditelja stranke Afriškega nacionalnega kongresa. Posledično bo ponovno kandidat na predsedniških volitvah leta 2014. Zuma kljub obtožbam korupcije in razslojevalne politike uživa široko podporo. Po drugi strani pa so bili štirje beli moški, ki naj bi planirali napad na strankarski kongres, obtoženi z veleizdajo. Vsi štirje so pripadniki Boer-ov - belih veleposestnikov - kar kaže na še vedno prisotna rasna trenja v Južni Afriki. Etnično motivirani spopadi so v nekaterih predelih Južne Afrike namreč stalnica.
Predstavniki katoliške cerkve na Filipinih so napovedali boj zoper dokončno sprejetje zakonodaje za nadzor nad rojstvi, ki bo filipincem omogočila širši dostop do kontracepcije in spolne vzgoje. Po mnenju državnih predstavnikov je revščina velikega dela prebivalstva povezana s številom rojstev, saj družine ne morejo skrbeti za mnoštvo svojih otrok. Zakonodaja je na potrditev v obeh domih parlamenta čakala 10 let. Cerkveni predstavniki pa so že napovedali ustavno presojo na vrhovnem sodišču, prav tako bodo sprožili politično kampanjo za izgon politikov, ki so zakon za nadzor nad rojstvi podprli.
Bonitetna hiša Standard & Poor's, eden izmed jezdecev finančne apokalipse, je Grčiji za šest stopenj zvišala oceno dolgoročnega dolga - na B-. Izboljšani oceni je botrovalo več vzrokov. Grčiji je bil odobren drugi paket finančne pomoči s strani Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, prav tako ji je uspelo predčasno odkupiti približno polovico dolgov od zasebnih upnikov, vrednih 31 milijard evrov. Pragmatiki pa zvišanje ocenjujejo za začasno zaupnico evru, oziroma zavezi evropskih držav, da Grčijo ohranijo v Evro-območju

0905
V veljavo je stopil odstop sedaj bivšega izraelskega zunanjega ministra Avigdor Liebermana. Odstopil je že v petek, ko je bil obtožen goljufije in zlorabe zaupanja. Tožilstvo bi mu danes moralo prebrati obtožnico, vendar je branje le-te prestavilo na konec tedna, saj zbira dodatne dokaze. Proti Liebermanu so bile v preteklosti izdane že težje obtožbe, kot je sprejemanje podkupnin in pranje denarja, vendar so bile vse obtožbe do sedaj opuščene. Prav tako bo Lieberman navkljub odstopu zadržal svoj stolček v Knesetu - izraelskemu parlamentu. Obenem se pričakuje, da bo njegova stranka Yisrael Beiteinu - “Izrael, naš dom” ponovna izvoljena v vladno koalicijo na volitvah 22. januarja 2013.
Kljub odstopu zunanjega ministra so izraelske oblasti predstavile načrte za razširitev gradnje ilegalnih naselbin. Gradbeni komite notranjega ministrstva je že podelil predhodno dovoljenje za izgradnjo 1500 domov na palestinski zemlji, obenem pa izdeluje načrte za še dodatnih 4500. Ilegalne naselbine so planirane na ozkem koščku zemlje, ki povezuje vzhodni Jeruzalem z Zahodnim bregom. Z dejansko izgradnjo se bo Palestincem na Zahodnem bregu onemogočil enostaven dostop do Jeruzalema, s čimer slednji ne bo mogel postati prestolnica hipotetične palestinske države v okviru dvo-državne rešitve konflikta.
Zunanje ministrstvo Združenih držav Amerike je s presenetljivo ostro, in redko slišano, retoriko kritiziralo Izraelsko odločitev po razširitvi gradenj. Po besedah predstavnice ameriškega zunanjega ministrstva Victorie Nuland, so Izraelski načrti provokacija, ki ogroža doseg premirja. Nulandova je Izrael obtožila tudi hipokracije, saj na eni strani zagovarja dvo-državno razrešitev konflikta, po drugi strani pa jo s širjenjem gradenj onemogoča. Kritika izraelske politike se pripravlja tudi v Evropski uniji. Štiri države unije - Britanija, Francija, Nemčija in Portugalska - pripravljajo skupno izjavo uperjeno proti izraelski odločitvi o nadaljevanju gradenj.

1005
V kanadski provinci Ontario je več kot dvajset tisoč učiteljev zapustilo predavalnice in pričelo z enodnevno stavko. Z njo želijo opozoriti na kontroverzni zakon 115, ki ontarijski deželni vladi podeljuje pravico, da prepove proteste. Obenem lahko na podlagi omenjenega zakona, vlada učiteljem vsili svojo verzijo kolektivne pogodbe, če do zadnjega dneva v letu ni potrjena obojestransko usklajena kolektivna pogodba.
Javni uslužbenci stavkajo tudi v Grčiji. 24urno stavko je sprožil sindikat ADEDY, ki predstavlja okrog pol milijona javnih uslužbencev. Nasprotujejo pogojem sprejetimi z varčevalnimi ukrepih, pod katerimi bo odpuščenih 27000 javnih uslužbencev. Stavki se bo solidarnostno pridružil tudi drugi večji grški sindikat javnih uslužbencev - GSEE, katerega člani bodo za 3 ure prenehali z delom. Danes in jutri pa bodo stavkali tudi grški železničarji, zaradi napovedane privatizacije grških železnic.
Na ulicah slovenske prestolnice boste danes lahko prisostvovali 80 predavanjem na 41 lokacijah, ki jih organizirajo profesorji in študenti ljubljanske Filozofske fakultete, s katerimi želijo izraziti zahtevo po ustrezni ureditvi visokega šolstva. Na manifestacijah bo sodelovala tudi Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Pedagoška fakulteta in Fakulteta za družbene vede. Z akcijo “Pozor, znanje na cesti!” se želi izraziti zahtevo po srednjeročni in dolgoročni ureditvi visokošolskega prostora na ustrezen način. V Državnem Zboru namreč poteka obravnava sprememb zakona o visokem šolstvu, kateremu večina izobraževalnih ustanov ni pretirano naklonjena.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.