Britoff Katalonske softverske neodvisnosti

Aktualno-politična novica
Catalonia
22. 2. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10-ih

Mestna uprava v Kataloniji je pripravila načrte za migracijo svoje IT infrastrukture na Prosto in odprtokodno programsko opremo. Po načrtu bodo z letom 2019 takim programskim rešitvam začeli namenjati 70% delež proračuna, namenjenega informacijski tehnologiji. S to potezo želijo mestne oblasti privarčevati na dragih licenčninah, ki jih plačujejo velikim informacijsko-tehnološkim korporacijam. Druga dobra stran ukrepa je, da bodo sredstva za vzdrževanje in razvoj namenili lokalnim računalniškim podjetjem. Tretji pozitivni učinek pa je ponovna uporaba v Barceloni razvite programske opreme - ta bo na voljo komurkoli, ki jo bo potreboval ali jo znal predelati za lastne potrebe.

Občinski IT oddelek bodo za potrebe tega procesa razširili za 65 dodatnih programerjev. Njihova prva naloga bo razvoj odprtokodne javne platforme, ki bo neke vrste tržnica javnih naročil.

Zamenjava programske opreme bo potekala v dveh fazah. Najprej bodo zamenjali uporabniško programsko opremo, dokler ne bo kot edina lastniška oprema na občinskih računalnikih ostal Microsoftov operacijski sistem. Tega nameravajo nadomestiti z uporabnikom prijaznim GNU/Linux Ubuntu. Pred tem bodo mestni računalničarji nadomestili Microsoftov e-poštni odjemalec Outlook in Exchange server z Open-Xchange, Firefox in LibreOffice pa bosta nadomestila Internet Explorer in Microsoftova pisarniška orodja. Prvi del tranzicije na prosto in odprtokodno programsko opremo v Barceloni naj bi se zaključil do konca mandata trenutne mestne uprave. Ta se izteče spomladi 2019.

Nove programske rešitve poskusno že tečejo na okrog 1000 računalnikih mestne uprave. Barcelona je prvo mesto v EU, ki se je pridružilo kampanji public money, public code oziroma javni denar, javna koda. Več o tej iniciativi izveste na spletni strani publiccode.eu.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.