17. 9. 2016 – 12.00

Britoff krhkega premirja

Incidenti v Siriji so načeli krhko premirje, ki sta ga v imenu vojskojočih se sil v Siriji izpogajali velesili ZDA in Rusija. Rusija in vladne sile Asada naj bi se premirje držale in se umaknile iz ceste Castello v Alepu, a so jih nato obkolile uporniške sile in jih s tem prisilile da se vrnejo na prej utrjene položaje. Omenjena cesta naj bi sicer postala demilitarizirano območje, a se po besedah ruskih vojaških oficirjev uporniki in zavezniki ZDA niso držali dogovora. Prišlo naj bi tudi do streljanja. Rusi sicer poudarjajo da premirje še drži in da so pripravljeni tudi na podaljšanje.



Več kot 120 tisoč protestnikov je danes v Nemčiji protestiralo proti sporazumoma TTIP in CETA. Protesti so se vršili v sedmih nemških mestih, protestniško množico pa so sestavljala antiglobalizacijska gibanja, nevladne organizacije, politične stranke in sindikati. 

Ustavno sodišče Bosne in Hercegovine je zavrnilo zahtevo Narodne skupščine Republike Srbske, da znova preuči svojo odločitev, da je 9. januar, praznik Republike Srbske, protiustaven. Narodna skupščina je sicer že prej sprejela sklep o razpisu referenduma o tem vprašanju, zdaj pa je ustavno sodišče izdalo začasen ukrep, ki prepoveduje izvedbo referenduma. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je napovedal da referendum vseeno bo. 

 

Dodaj komentar

Komentiraj