Britoff kriptiranih pametnih telefonov

Aktualno-politična novica
enkripcija
18. 3. 2021 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05

Pametni telefoni in nespametni uporabniki
 / 28. 1. 2013
Velika porota Združenih držav Amerike je vložila obtožnico proti direktorju kanadskega podjetja Sky Global, ki je prodajalo kriptirane pametne telefone. Direktor je obtožen  kršenja zakonodaje o prepovedanih substancah, saj naj bi vedel, da se njihovi telefoni uporabljajo za varno komunikacijo pri organiziranju kriminalnih dejavnostih in trgovine s prepovedanimi drogami. Vodilnima v podjetju Sky Global grozi dosmrtni zapor in zaseg premoženja v vrednosti 100 milijonov dolarjev.

Naprave podjetja Sky Global naj bi bile narejene z namenom, da organom pregona onemogočijo nadzor nad komunikacijami mednarodnih kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem prepovedanih drog in pranjem denarja. Sky Global je celo zagotavljal, da bodo šifrirana sporočila na napravi izbrisana, če bo naprava izgubljena, kar naj bi pomenilo tudi takrat, ko jo zasežejo organi pregona.

Kdo in zakaj kasira, ko kupite pametni telefon?
 / 14. 1. 2019
Sky Global je na telefone znamk iPhone, Google Pixel, Blackberry in Nokia nameščal sofisticirano programsko opremo za kriptirano komuniciranje, kriptiran promet pa naj bi potekal preko njihovih strežnikov v Kanadi in v Franciji. Od leta 2010 do danes naj bi bilo prodanih okrog 70 tisoč modificiranih pametnih telefonov.

Pred dobrim tednom je Europol najavil, da je uspel prisluškovati komunikacijam, ki so potekale s pomočjo storitev podjetja Sky Global. Preiskava je privedla do številnih aretacij in zasegov večjih količin prepovedanih substanc, denarja in strelnega orožja.
 
Preden je domeno podjetja Sky Global zasegel ameriški zvezni preiskovalni urad FBI, so na svoji spletni strani objavili odziv na obtožnico proti vodilnim v podjetju. V njej trdijo, da niso na nikakršen način sodelovali s kriminalnimi družbami, ter da njihov namen ni bil onemogočiti prisluškovanje policiji, temveč vsakomur zagotoviti pravico do zasebnosti. Obtožnica naj bi bila poskus ameriške vlade, da blati vsakogar, ki se zoperstavi njihovemu nezakonitemu masovnemu nadzoru.

 

ob 8.05

Še o novem urbanem vprašanju. Posnetek pogovora s Klemnom Ploštajnerjem.
 / 24. 7. 2017
Dansko notranje ministrstvo je pripravilo predlog zakona, ki naslavlja vzporedne skupnosti. Po novem zakonu bi se v naslednjih desetih letih delež nezahodnega prebivalstva v vsaki soseski omejil na največ 30 odstotkov. Novi predlog zakona predvideva tudi umik izraza geto iz zakonodaje. Geto je trenutno na Danskem pravni označevalec za sosesko z vsaj 1000 prebivalci z več kot polovico prebivalstva nezahodnega porekla, za katero sta izpolnjena vsaj dva od naslednjih štirih kriterijev:
 - več kot 40 odstotkov prebivalcev je brezposelnih,
 - več kot 60 odstotkov prebivalcev, starih med 39 in 50 let, nima končane druge stopnje šolanja,
 - stopnja der54kriminala je trikrat višja od državnega povprečja,
 - povprečen prihodek gospodinjstva je za 55 odstotkov nižji od državnega povprečja. 
Takih sosesk je trenutno na Danskem 15. V njih so kazni za prekrške dvakrat višje, dnevno varstvo otrok pa je nujen pogoj za pridobitev otroških dokladov. Predlog zakona na Danskem uživa široko podporo in bo najverjetneje sprejet. 
 
Rezultati vzporednih volitev na Nizozemskem kažejo, da bo trenutno vladajoča Ljudska stranka za svobodo in demokracijo obdržala svoj položaj, premierju Marku Rutteju pa se nasmiha še četrti mandat predsednika vlade. Projekcije napovedujejo, da je konzervativno-liberalna stranka pridobila 4 sedeže glede na rezultat prejšnjih volitev in jih bo imela po novem 36 v 150-članskem parlamentu. Drugo mesto naj bi s 27 sedeži v parlamentu zasedla proevropska stranka D66, ki je tokrat prehitela protiislamsko Stranko za svobodo. Parlamentarne volitve so zaradi epidemije trajale kar tri dni. Ponedeljek in torek sta bila namenjena glasovanju rizičnih skupin.
 
V Veliki Britaniji se Tony Nickleson bori za pravico do smrti.
 / 17. 8. 2012
V Kanadi je v veljavo stopil nov zakon o evtanaziji, ki pravico do zdravniške pomoči pri umiranju dodeljuje vsem nevzdržno trpečim državljanom, tudi če njihovo naravno zdravje ni ogroženo. Tako bodo evtanazije lahko deležni tudi težki in neozdravljivi psihični bolniki. Slednji bodo morali za evtanazijo prestati dvoletno čakalno dobo. Amandma zakona, ki bi pravico do evtanazije podelil tudi tistim, ki se bojijo, da bodo izgubili svoje mentalne sposobnosti zaradi demence ali drugih razlogov, ni bil sprejet. Kljub temu pa za tiste, ki so blizu svoje naravne smrti, zakon ne predvideva ponovnega privoljenja tik pred izvedbo evtanazije. S tem se zagotovi, da se proces ne bo ustavil, če pacient postane preveč dementen.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness