BritOFF Ljudskega vrta

Aktualno-politična novica
26. 5. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri

Drugi torkov BritOFF na frekvenci Radia Študent je namenjen lokalnim tematikam, tokrat povezanih s športom oziroma športno infrastrukturo. Nogometne navdušence je prejšnji teden razveselila vest, da se bo prva slovenska liga po epidemiji novega koronavirusa nadaljevala 5. junija, ko se bodo začele tekme 26. kroga.

Čeprav v Mariboru s potekom že odigranega dela sezone ne morejo biti najbolj zadovoljni, saj zasedajo četrto mesto in za vodilno Olimpijo zaostajajo za sedem točk, pa je klub še pred vrnitvijo na nogometne zelenice vendarle dočakal veselo novico. Minuli četrtek je mariborski župan Saša Arsenovič z direktorjema podjetij Makro 5 gradnje Igorjem Hvastjo in Športni objekti Maribor Tadejem Mežnarjem podpisal pogodbo za obnovo zahodne tribune stadiona Ljudski vrt. Projekt je vreden 6,2 milijona evrov, zaključen pa naj bi bil do prihodnje pomladi, še pred začetkom evropskega prvenstva do 21 let.

Obnova zahodne tribune, ki pravzaprav predstavlja nadaljevanje gradbenih del iz leta 2008, ko je stadion doživel temeljito prenovo, bo med drugim vključevala utrditev spomeniško zaščitene strehe, menjavo sedežev, ureditev povezovalnega hodnika s severnim in južnim traktom ter snemalni studio. Po zaključku obnove bo stadion izpolnjeval vse zahteve Evropske nogometne zveze za igranje tekem na najvišji ravni, tudi do takrat pa bodo tekme v Ljudskem vrtu potekale nemoteno.

Ob 8. uri

Zmagovalec prvih demokratičnih predsedniških volitev v 58-letni zgodovini neodvisne države Burundi je Evariste Ndayishimiye, kandidat vladajoče stranke Narodni svet za obrambo demokracije – sile za obrambo demokracije in izbranec trenutnega predsednika Pierra Nkurunziza, ki se po treh mandatih v izogib ponovitvi množičnih nasilnih protestov iz leta 2015 ni odločil za ponovno kandidaturo. Državna volilna komisija je razglasila, da je Ndayishimiye ob 88-odstotni volilni udeležbi prejel skoraj 69 odstotkov glasov, njegov glavni protikandidat Agathon Rwasa, ki ga je podprl opozicijski Narodni kongres za svobodo, pa 24 odstotkov. V Rwasainem taboru so razglasitev rezultatov bojkotirali, saj naj bi na voliščih in ob štetju glasovnic prišlo do nepravilnosti. Končni rezultat volitev bo 4. junija objavilo ustavno sodišče.

Nemška vlada in letalska družba Lufthansa sta sklenili dogovor o finančni pomoči podjetju v višini devetih milijard evrov. To je predhodno že odobril državni stabilizacijski sklad, poznan pod kratico WSF, ki ga je nemška vlada ustanovila za pomoč podjetjem pri blaženju ekonomskih posledic novega koronavirusa, potrditi pa ga morajo še nadzorniki in skupščina Lufthanse ter Evropska komisija. WSF bo v premoženje matične družbe neposredno prispeval 5,7 milijarde evrov povratnih sredstev, prek mehanizma dokapitalizacije pa bo tudi vplačal nove delnice in v družbi pridobil petinski lastniški delež. Dogovor predvideva še tri milijarde evrov posojila državne razvojne banke, poznane pod kratico KfW, in zasebnih bank za obdobje treh let. Natančni pogoji pomoči Lufthansi, ki se sooča z največjimi finančnimi težavami v svoji 67-letni zgodovini, saj je morala zaradi pandemije prizemljiti okoli 90 odstotkov letal svoje flote, še niso znani, je pa že jasno, da bodo omejena izplačila dividend, manj denarja pa se bo steklo tudi v žepe vodstva družbe.

Slovenska vlada je na 49. dopisni seji sprejela odlok o omejitvi vstopa v državo zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa, ki je začel veljati z današnjim dnem. Za vesele izletnike - državljane Evropske unije in tretjih držav - ob vstopu v Slovenijo odreja 14-dnevno karanteno, če ti v Sloveniji nimajo začasnega ali stalnega prebivališča, niso iz držav na seznamu za prost vstop - na tega je trenutno uvrščena samo Hrvaška - oziroma v primeru drugih navedenih izjem. Med izjeme med drugim sodijo dnevni in tedenski delovni migranti, obiski bližnjih sorodnikov, prehodi zaradi zdravstvenih razlogov, rezervirane nočitve in lastništvo nepremičnine.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness