BritOFF med klapavicami in oradami

Aktualno-politična novica
16. 12. 2021 - 10.00
 / BritOFF

Školjke so bogat vir mineralnih snovi, omega-3-maščobnih kislin, folne kisline in vitaminov, v slovenskem morju pa jih napadajo orade. Te se rade prehranjujejo z mladicami školjk, s čimer uničijo približno deset do petnajst odstotkov pridelka letno – po podatkih školjkarjev so orade leta 2017 pojedle najmanj 40 ton školjk. Nacionalni inštitut za biologijo je v poročilu, ki ga je naročilo ministrstvo za kmetijstvo in je bilo izdano marca 2020, ugotavljal, da lahko jata prostoživečih orad v poznopoletnih in jesenskih mesecih v samo enem dnevu zdesetka linijo sredozemskih klapavic in poje tudi nekaj ton školjk. Krvoločne orade imajo namreč močno zobovje, s katerim lahko zdrobijo tudi večje školjke. Inštitut za biologijo je za omilitev problema predlagal dovoljenje lova v času pojavljanja večjih jat orad.

Tako je vlada na seji 9. decembra sprejela predlog novele zakona o morskem ribištvu, katerega namen je zavarovanje školjk klapavic pred oradami. Z novelo se ureja posebno dovoljenje za ribolov, saj naj bi bila to edina možnost, kako preprečiti škodo školjkarjev. Ministrstvo za kmetijstvo je v obrazložitvi dodalo, da so orade ribolovna vrsta, ki ni ogrožena. 

Novela zakona dovoljuje gospodarski ribolov v ribolovnih rezervatih. V slovenskem morju sta taka rezervata dva, v Strunjanu in Portorožu, in obsegata notranji del Piranskega zaliva s pripadajočimi solinami. Tako gospodarski kot prostočasni ribolov sta v ribolovnih rezervatih kot območjih, namenjenih varstvu rib, praviloma prepovedana. V vladnem predlogu se v 32. členu, ki ureja delovanje rezervatov, doda alineja, ki na podlagi posebnega dovoljenja za gospodarski ribolov omogoča »izlov orad zaradi preprečevanja škode na školjčiščih«

Drugi ukrep, ki ga uvaja novela, je dovoljenje za gospodarski ribolov v 150-metrskem pasu okoli objektov, namenjenih gojitvi morskih organizmov. Trenutna zakonodaja ribolov v 150-metrskem pasu eksplicitno prepoveduje. Če bo novela sprejeta, bo ribolov dovoljen na podlagi posebnega dovoljenja za gospodarski ribolov, ki se bo izdalo na podlagi javnega poziva, v katerem bodo določeni osnovni pogoji in kriteriji za izdajo dovoljenja. Izdano bo za določen čas in za določeno območje, v njem bo predpisano ribolovno orodje in o vsakršnem ribolovu bo morala biti predhodno obveščena ribiška inšpekcija. Za izdajo bo potrebno tudi pozitivno strokovno mnenje Zavoda za ribištvo Slovenije. 

 Hrvaški školjkarji lahko orade lovijo v pasu okrog školjčišča, zato so slovenski gojitelji po mnenju ministrstva v neenakopravnem položaju – namen novele je torej popraviti tudi to krivico.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness