Britoff mednarodnih odnosov

Aktualno-politična novica
4. 2. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Voditelji držav članic EU so na neuradnem srečanju v Valletti predstavili Malteško deklaracijo, po kateri bo Libiji pripadlo 200 milijonov evrov evropskih sredstev za namen zmanjševanja migracij preko libijskega ozemlja in Sredozemlja v EU. Načrt deklaracije prevideva usposabljanje libijske obalne straže za ustavljanje migracij in operacije reševanja migrantov na morju, ki jih sicer opravljata evropski operaciji Sophia in Triton. Del sredstev naj bi bil namenjen tudi za omejevanje migracij v Libijo preko njenih celinskih meja. Deklaracija sledi pritožbi libijskega premierja Fayeza al-Sarraja, da EU Libiji ne namenja dovolj sredstev za zadrževanje migantov znotraj libijskega ozemlja in nedavnemu podpisu sporazuma med Italijo in Libijo, v katerem je Italija prav tako namenila 200 milijonov evrov za pomoč libijskim organom na področju omejevanja migracij, državi pa sta se domnevno dogovorili tudi o "humanitarnem vračanju" migrantov.

Politično pester konec tedna se odvija v Združenih državah Amerike. Zvezni sodnik James Robat je v tožbi države Washington proti ameriški vladi zadržal izvajanje predsedniškega ukaza, po katerem vstop v ZDA ni dovoljen beguncem in državljanom določenih sedmih držav z večinsko muslimanskim prebivalstvom. Njegova odločitev velja na celotnem ozemlju ZDA, zavrnil pa je tudi argumente vladnih pravnikov, da zvezne države nimajo pravnega temelja, po katerem bi lahko izpodbijale veljavnost predsedniških ukazov na sodišču. Pravosodno ministrstvo je že napovedalo pritožbo nad odločitvijo zveznega sodnika Robata, zunanje ministrstvo pa je potrdilo, da je v času izvajanja ukaza že razveljavilo 60 tisoč izdanih vizumov posameznikov, ki jih ukrep zadeva.

Ameriški obrambni sekretar James Mattis je na svojem državniškem obisku v Tokiu naznanil, da bodo ZDA v skladu z Ameriško-japonskim varnostnim dogovorom vojaško posredovale na strani Japonske v primeru ozemeljskih konfliktov s Kitajsko na Vzhodnokitajskem morju. Kitajska vlada pa je obtožila ZDA, da s svojim zagotovilom povzročajo dodatno nestabilnost v pacifiški regiji, potem ko je v sredini tedna že nasprotovala vzpostavitvi ameriškega protiraketnega sistema THAAD v Južni Koreji. Predmet ozemeljskih napetosti v Vzhodnokitajskem morju je osem nenaseljenih otokov in čeri, ki so jih ZDA leta 1972 prepustile Japonski, Kitajska pa temu oporeka. Okoli otokov se nahajajo bogata ribolovna območja in zaloge zemeljskega plina.

Veljati je začela novela Zakona o tujcih, ki je v preteklem tednu povzročila spor med predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in premierjem Mirom Cerarjem, ki je posledično zahteval odstop Brgleza z mesta podpredsednika SMC. Brglez je napovedal, da bosta notranji strankarski spor s premierjem reševala naslednji teden na pogovorih, glede morebitne ustavne presoje Zakona o tujcih pa še premišlja Urad varuhinje človekovih pravic.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.