Britoff ministrskih sestankov

Aktualno-politična novica
1. 4. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Zaradi obtožbe poneverbe javnih sredstev se je na zatožni klopi znašel kamerunski minister za izobrazbo Louis Bapes. Gre za del kampanje predsednika Paula Biye, ki je leta 2006 uvedel program boja proti korupciji. Številni iz vrst njegovih bivših zaveznikov, ministrov in drugih državnih funkcionarjev so tako pristali na sodišču, a kritiki pravijo, da gre pri tem predvsem za obračunavanje z nasprotniki.

 

V glavnem mestu Kenije, Nairobiju, je eksplozija znotraj trgovinskega centra med obiskovalci zahtevala šest smrtnih žrtev. Napadi so v tem delu mesta pogosto pripisani somalijski islamski skupini al Shabaab. Za najnovejši napad odgovornosti še ni prevzel nihče.

 

V Haagu pa je Meddržavno sodišče določilo nov datum začetka sojenja proti kenijskemu predsedniku Uhuru Kenyatti. Ta odločitev naj bi dala dovolj časa za temeljite priprave na sojenje tudi vladi,  ki sicer preiskovalcem še ni zagotovila polnega dostopa do podatka o telefonskih klicih in bančnih računih. Sojenje številnim zahodnim državam povzroča preglavice, saj se morajo odločiti, ali bodo še nadalje podpirale vlado, ki kaže znake korupcije, ali pa se odpovedale kenijski podpori v boju proti islamskemu ekstremizmu v sosednji Somaliji.

 

0800

V želji po tem, da se utrdi položaj vzhodnoevropskih držav, je danes v sklopu Nata sklicano bruseljsko srečanje zunanjih ministrov. Razlog je v ruskem zavzetju Krima, zaradi katerega se nekatere države počutijo še posebej ranljive. Obstaja velika možnost, da bodo ukrepi, ki so na mizi, kot sta povečano število vojaških vaj in večja vojaška prisotnost, na ruski strani videni kot močna provokacija.        

 

V Atenah pa bo potekalo neformalno zasedanje finančnih ministrov držav članic evrskega območja. Razglabljali bodo predvsem o nadaljnji pomoči gostiteljici srečanja Grčiji in o bančni uniji. V sklopu priprav na dogodek so grške oblasti za danes in jutri prepovedale proteste in kot razlog seveda navedle zagotavljanje varnosti. Kljub prepovedim so sindikati že napovedali demonstracije delavcev, upokojencev ter brezposelnih v centru mesta.

 

Protesti, ki so v preteklih dneh močno pretresli južnokitajsko mesto Maoming, so razlog za odločitev oblasti, da razpiše referendum. Z njim želi preveriti mnenje državljanov o prisotnosti proizvodnje kemične spojine paraksilen, ki se uporablja v proizvodnji tekstila in plastenk. Zaradi številnih okoljskih katastrof v državi se med prebivalstvom veča pripravljenost na upor stalno rastoči proizvodnji, ki pogosto ne upošteva okoljskih standardov.

 

0900

Potem ko je urugvajski predsednik José Mujica sprejel odločitev o odstranitvi vseh policistov z dveh najbolj priljubljenih tekem, je odstopil celoten svet direktorjev Nogometne zveze. Gre za tekmi Peñarol in Nacional, na katerih pogosto pride do uničevanja in nasilja, ki nemalokrat zadane tudi policiste.  Direktorji svojo določitev utemeljujejo z dejstvom, da situacija zahteva večjo vpletenost političnih organov na področju nogometa, tega pa trenutna politična sestava ne dopušča.

 

Predsednica Peruja Michelle Bachelet je državnemu kongresu posredovala predlog zakona, ki bi v primeru sprejetja zvišal davek na dobiček. S tem želi državno blagajno zapolniti z dodatnimi osmimi milijardami dolarjev, kar naj bi omogočilo brezplačno izobraževanje na univerzah. Reforma bi tudi spremenila stopnje obdavčitve glede na dohodke posameznika in tako razbremenila revnejši del prebivalstva.

 

Po najnovejših podatkih je številno smrtnih žrtev plazu v ameriškem Osu pristalo pri 24, medtem ko je 22 še vedno pogrešanih.  Razlog za smrtonosni plaz, do katerega je prišlo prejšnji teden,  naj bi bil nezakonita sečnja dreves.

 

1000

Neuradni rezultati volitev v tajski senat kažejo na zmago podpornikov trenutne vlade. S tem se je utrdil položaj predsednice vlade Yingluck Shinawatra, katere dejanja trenutno preiskuje državna protikorupcijska komisija. Ta ima možnost predlagati odstavitev premierke, končno besedo pa ima pri tem senat, v katerem ima glede na rezultate volitev preteklega vikenda Shinawatra veliko podporo.

 

Iz Mehike prihaja novica o novem dosežku državnih varnostnih sil, ki so tokrat uspešno odstranile Enriqua Plancarta, voditelja razvpitega kartela Vitezi templarji. Za predsednika Enriqua Nieto je uspeh v regiji Michoacan, kjer je kartel najbolj aktiven, temeljnega pomena za pridobivanje javne podpore. V zadnjih sedmih letih je v vojni proti mehiškim kartelom umrlo že več kot 80.000 ljudi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness