BritOFF na jedrski pogon

Aktualno-politična novica
6. 8. 2017 - 11.30
 / BritOFF

Varnostni svet Zduženih narodov je soglasno izglasoval resolucijo, s katero uvaja nove gospodarske sankcije proti Severni Koreji, ki so jih predlagale Združene države Amerike. Nove sankcije se nanašajo predvsem na prepoved izvoza premoga, železa, svinca, rib in morskih sadežev ter prepoved zaposlovanja severnokorejskih delavcev v tujini in ustanavljanja gospodarskih združb s severnokorejskimi partnerji. Obenem sankcije previdevajo tudi zamrznitev premoženja nekaterih severnokorejskih podjetij in bank in prepoved potovanja določenim predstavnikom teh podjetij. Uveljavitev sankcij, ki naj bi bile posledica nadavnih severnokorejskih testov balističnih izstrelkov medcelinskega dosega, bo izvoz iz te države predvidoma zmanjšala za tretjino in dosegala vrednost milijarde dolarjev na leto. Večino premoga je Severna Koreja izvozila na Kitajsko, ki pa je trgovanje s severnokorejskim premogom zaustavila že februarja. ZDA in Kitajska sta se o predlogu sankcij neformalno pogajali v preteklem mesecu, izglasovana resolucija pa posledično ne omenja kitajskega izvoza surove nafte v Severno Korejo. Kitajska je prav tako ponovno pozvala k umiku ameriškega protiraketnega sistema THAAD iz Južne Koreje, ki je zaradi naprednega radarja trn v peti kitajsko-ameriških odnosov že vse od vzpostavitve sistema konec aprila.

V bližnji Japonski pa danes potekajo žalne slovesnosti ob 72. obletnici ameriškega napada nad mesto Hirošimo z atomsko bombo, ki je ubila okoli 150 tisoč prebivalcev.

Izrealeski minister za komuniciranje Ayoub Kara je napovedal, da bo ukinil vladne akreditacije novinarjem katarske medijske hiše Al Jazeera in prepovedal predvajanje njihovega televizijskega programa v arabščini in angleščini na kabelskih in satelitskih kanalih. Kara je Al Jazeero obtožil domnevnega podpiranja nasilja proti Izraelu in poudaril, da za zaprtje njene pisarne v Jeruzalemu njegovo ministrstvo pripravlja posebno zakonodajo. Izrealski premier Benjamin Netanjahu je ukrepe proti katarski medijski hiši napovedal že v začetku tedna, ko je policijske vrste pozval, naj zaradi kritičnega poročanja o dogajanju na Tempeljskem griču in v mošeji Al Aksa zaprejo jeruzalemsko izpostavo Al Jazeere. Potezo izrealskega ministra za komuniciranje je kot nedopusten napad na novinarsko svobodo že obsodil predsednik nevladne organizacije Združenje za etično novinarstvo Aidan White. Pisarne Al Jazeere sta ob sporu s Katarjem predhodno zaprli že Saudova Arabija in Jordanija, njen televizijski signal pa je blokiran tudi Združenih arabskih emiratih, Egiptu in Bahrajnu.

Mjanmarska vladna komisija, ki naj bi preiskala zločine oboroženih sil proti manjšini Rohingja v zvezni države Rahine, je v svojem sklepu zavrnila februarsko poročilo Združenih narodov, da je šlo za sistematično etnično čiščenje in spolno nasilje nad pripadnicami manjšine. Komisija za zločine domnevno ni našla dokazov, vso odgovornost za morebitne ekscese pa je naprtila redkim posameznikom nižjega čina. V državo pa vlada Aung San Su Či kljub vztrajanju Združenih narodov ne spusti ekipe neodvisnih preiskovalcev, ki jim je sredi julija zavrnila izdajo vstopnih vizumov. Mjanmarske oborožene sile so nad muslimansko manjšino Rohingja v severni zvezni državi Rahine na meji Bangladeša izvajale napade vse od oktobra lani, dosedaj pa je iz pokrajine pobegnilo več kot 100 tisoč pripadnikov manjšine, ki od leta 1982 v Mjanmaru nimajo državljanskih pravic.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.