britoff na kitajskem

Aktualno-politična novica
6. 5. 2014 - 10.05
 / BritOFF

0705

Iz zapora v Gazi, nad katero ima nadzor stranka Hamas, je bilo izpuščenih šest zapornikov. Ti so pripadniki stranke Fatah in dejanje je del dogovora med skupinama, ki sta pred dvema tednoma podpisali premirje. Spopadi med njima sicer potekajo že od leta 2006, ko je Hamas zmagal na parlamentarnih volitvah, v največji meri pa se razlikujeta glede pristopa do Izraela, pri čemer se Fatah bolj nagiba k pogajanjem, Hamas pa k uporabi sile.

V primeru masovnega posilstva, ki je v vojnah pogosto uporabljeno kot orožje, sta bila v Kongu na dosmrtno kazen obtožena dva vojaka. Za sodelovanje v napadih, ki so se zgodili leta 2004, si je dodatnih 24 vojakov prislužilo med 10 in 20 let kazni, a številni opazovalci z odločitvijo niso zadovoljni, saj so pričakovali hujše kazni več ljudem. Kljub temu je že sama izvedba sojenja pomembna, saj tovrstni primeri pogosto nikoli ne doživijo sodne obravnave. Po poročilu Organizacije združenih narodov je bilo v letih 2010 do 2013 v Kongu dokumentiranih 3645 primerov spolnega nasilja.

Nigerijska islamistična skupina Boko Haram je prevzela odgovornost za ugrabitev učenk, ki se je zgodila 14. aprila. V video posnetku voditelj, Abubakar Shekau, pravi, da je za ugrabitev prejel navodila od boga, saj da so ugrabljena dekleta namenjena poroki. Okrog 230 deklet je še vedno pogrešanih.

 

0805

Glavna sirska opozicijska skupina - Sirska nacionalna koalicija - je s strani ZDA prejela status tuje diplomatske misije. Poleg tega bodo uporniki prejeli dodatno pomoč v vrednosti 27 milijonov dolarjev, namenjeno tako imenovani nesmrtonosni pomoči, naj torej ne bi šlo za orožje. Poleg tega ZDA ne priznavajo legitimnosti volitev, ki so razpisane za 3. junij, na katerih se pričakuje zmaga zdajšnjega predsednika Basharja al-Assada.

Močno zaostrovanje razmer v Južnem Sudanu in pozivi k ukrepanju so očitno dosegli kritično mejo. ZDA so se tako odločile, da uvedejo sankcije proti posameznikom na obeh straneh, udeleženih v konfliktu, tako vladni kot uporniški. Sankcije naj bi zaenkrat vključevale predvsem prepovedi potovanja v ZDA ter zamrznitev vsega premoženja, ki je pod ameriško avtoriteto. Z uvedbo teh ukrepov želijo prisiliti predstavnike obeh strani k sodelovanju v mirovnem procesu države, ki so jo ZDA pomagale ustvariti.

Rusija povečuje svojo prisotnost v Azijsko-pacifiški regiji. Informacije o povečani aktivnosti v zračnem prostoru prihajajo s strani ameriških zračnih sil, pri tem pa ne gre pozabiti, da imajo ameriške sile tudi same močno prisotnost v regiji in redno izvajajo vojaške vaje v Južni Koreji in na Japonskem.

 

0905

Mesec dni po tovrstnem poročilu s strani Združenih narodov, bo danes odbor ameriške vlade izdal poročilo o vplivu klimatskih sprememb, predvsem znotraj ZDA. Glede na osnutek naj bi poročilo pomagalo pri razumevanju problematike in prikazalo možnosti spopada z nadaljnim poslabšanjem. Pričakujemo lahko veliko šokiranih odzivov, saj so nam bili negativni vplivi globalnega segrevanja do tega poročila še povsem neznani.

Zaradi obtožb v primeru prejemanja podkupnin je odstopil svetovalec kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa. V zameno za preprečitev premestitve enega od osumljenih preprodajalcev drog v ZDA naj bi prejel 12 milijonov dolarjev. Obtoženi svetovalec JJ Randon pravi, da gre pri tem le za taktiko opozicije, ki želi pokvariti ugled predsednika pred  volitvami konec maja, a da vseeno odstopa, ker ne želi škodovati kampanji.

Ponovno se je na sodišču oglasila tajska predsednica vlade Yingluck Shinawatra. Tudi tu gre za obtožbe zlorabe položaja, in sicer naj bi ob nastopu na funkcijo leta 2011 zamenjala vodjo za nacionalno varnost v korist lastne stranke. Premierka obtožbe zanika, a je njen politični položaj po mesecih protestov in dveh sodnih obravnavah že močno ogrožen.

 

1005

V južno-kitajskem mestu Guangzhou je v napadu z noži umrlo šest ljudi. Ne glede na to, da okoliščine zaenkrat še niso jasne in policija ni izdala poročila, kitajska vlada napad že povezuje s pripadniki islamske manjšine v zahodni regiji Xinjiang. Ti so s predstavniki oblasti vpleteni v konstanten boj, saj želijo zaščito lastne kulture in pravic. Strani sta tako vpeti v začaran krog represije in upora, kateremu ni videti konca.

Aretiran je bil znani kitajski odvetnik Pu Zhiqiang, in sicer dan po tem, ko se je  udeležil sestanka o potencialni preiskavi nasilnega vladnega zatrtja upora leta 1989. Oblast aktivno dela na tem, da se o dogodku, kjer je bilo ubitih več tisoč protestnikov ne govori, predvsem v času pred junijsko 25. obletnico. Pu je znan po zastopanju aktivistov, kot je Ai Weiwei in pripadnikov Novega državljanskega gibanja, ki se borijo za demokratizacijo Kitajske. Po udeležbi na sestanku naj bi izginilo že vsaj pet ljudi, uradne obtožbe pa temeljijo na zelo nedefiniranem povzročanju nemirov.

Za zaključek kitajskega Britoffa poglejmo še v Indijo, kjer se že kažejo negativne posledice omejitev kitajskega uvoza bombaža. Prejšnji mesec je Kitajska sprejela tako imenovano politiko kitajskega bombaža, ki je v enem mesecu zmanjšala indijski izvoz za kar 25 odstotkov. Zaradi teh posledic indijski pridelovalci sedaj skušajo zmanjšati odvisnost od največjega kupca, Kitajske, in povečati trgovanje z drugimi državami v regiji.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

čakaj čakaj ... negativne posledice omejitev kitajskega uvoza bombaža ... pa saj to je lahko samo praznik za indijsko iniciativo organske pridelave bombaža, seveda če bi začela indija, kar se da hitro delat v smeri Vandane Shive in parih NGO, ki zelo trdno zagovarjajo svoja stališča, da je potrebno čim prej prenehati s slepim sprejemanjem gensko modificarnih direktiv agro-biznisa!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness