18. 9. 2016 – 12.00

Britoff nadaljnega krhanja

Nadaljni incidenti ogrožajo premirje v Siriji. Združene države Amerike so bombardirale bazo sirskih vladnih sil v mestu Deir Az Zor in pri tem ubile nekaj čez 60 Asadovih vojakov. Šlo naj bi za napako, Američani so namreč verjeli da napadajo položaje Islamske države. Rusija je zato sklicala nujno sejo varnostnega sveta Združenih narodov. ZDA naj bi incident raziskovale, Rusijo pa obtožujejo pretiravanja in spinov. V sredo naj bi se znova sestala Lavrov in Kerry, zunanja ministra držav in poskušala situacijo umiriti. 

V Rusiji pa danes potekajo volitve. Za 450 sedežev spodnjega doma parlamenta Dume se spopada 14 strank, večjih sprememb pa bojda ne gre pričakovati. Slavila naj bi stranka trenutnega ruskega predsednika Vladimirja Putina Enotna Rusija, ki jo na volitve vodi Dimitri Medvedjev. Poleg poslancev bodo Rusi in Rusinje danes izbirali tudi nekatere predstavnike regionalne in občinske oblasti. 

V Beogradu je danes popoldne pod geslom Ljubezen spreminja svet potekala parada ponosa. Minila je brez incidentov. Parade naj bi se udeležilo približno 1500 ljudi. Za varnost je skrbelo okoli 5000 policistov. Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 je prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Zato so srbske oblasti prepovedale parade ponosa vse do leta 2014.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.