BritOFF napušenih hackerjev

Aktualno-politična novica
19. 1. 2016 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Tokratni pregled organiziranih nezakonitih dejavnosti začenjamo v domačih logih. Policistom in kriminalistom celjske policijske uprave je v roke padla združba domnevnih preprodajalcev heroina, ki so jo na različne načine spremljali že od maja lani. Ob zaključke preiskave so prostost odvzeli 10 osebam, 8 jih je bilo pridržanih, zoper 11 pa so policisti podali kazenske ovadbe. Policija je v hišnih preiskavah zasegla 2 kilograma heroina, s katerim naj bi po njenih navedbah dnevno v različnih količinah zalagali uživalci na območju koroške, savinjske in šaleške regije.  

V Beogradu se je medtem znova začel sodni proces proti Darku Šariću, obtoženemu pranja denarja, pridobljenega s preprodajo kokaina. Podobno kot leta 2012 je nov sodni proces sprožila zamenjava člana sodnega sveta, kljub temu pa se ta tokrat ni začel povsem z ničle, pač je sodišče v prvem naroku preskočilo ponovno branje obtožnice in upoštevalo predhodne zagovore obrambe. Sojenje padlemu balkanskemu narko-bossu Šariću za pranje denarja se bo nadaljevalo konec februarja. Zaradi tihotapljenja in preprodaje kokaina je bil, kot je znano, že julija lani obsojen na 20-letno zaporno kazen.

Medtem ko je Darko Šarić svoj čas obvladoval trgovino z kokainom, pa po poročanju britanskega Daily Mirrorja, ki se sklicuje na nekdanjega šefa makedonske obveščevalne službe Vladimirja Pivovarova, v Albaniji biznis z gandžo prevzema Islamska država. Ta naj bi zapolnila vrzel, nastalo po predlanskem vladnem obračunu z mafijo v vasici Lazaret, ki je sicer obvladovala trgovino s konopljo. Islamska država naj bi pridelovalce rekrutirala prav iz njenih vrst, zeleni pridelek pa nato tihotapila v Italijo, od koder ga lokalna mafija distribuira naprej v zahodno Evropo.  

Za konec pa še (ne)običajne težave, s katerimi se soočajo ameriške oblasti pri spopadanju z oblikami spletnega kriminala. Kot je potožil direktor ameriškega zveznega urada FBI, James Comey, imajo pri pridobivanju sodelavcev s hekerskega področja veliko težav, saj se ti v zameno za policijsko službo in razkrivanje vrstnikov niso pripravljeni odreči kajenju gandže. Ta ritual naj bil med hekerji in drugimi poznavalci tega področja močno razširjen, v skladu z zakonodajo pa lahko FBI angažira le tiste, ki v zadnjih treh letih niso uživali konoplje.

OSMA

Z odločitvijo, da se parlament razpusti 24. februarja, so poslanci v Makedoniji storili nov korak proti predčasnim volitvam, predvidenim za april. V skladu s predhodnim dogovorom štirih vodilnih strank o razpisu predčasnih volitev, ki naj bi omogočile končanje dolgotrajne političen krize, je že pred dnevi odstopil makedonski premier Nikola Gruevski, ki ga bo kot predsednik prehodne vlade začasno nasledil Emil Dimitrijev. Kljub odstopu Gruevskega in razpustu parlamenta pa nove volitve predvidene za 24. aprila še niso povsem gotove. Socialdemokrati so namreč opozorili še na dva neizpolnjena pogoja, brez katerih ne bodo privolili v predčasen odhod na volišča: prevetritev volilnega imenika in zagotovitev medijske svobode.

Dušan Mramor, kot vse kaže, ostaja finančni minister, saj predsednik vlade včeraj pozno popoldne ni sprejel njegovega odstopa. Pri opravičevanju lika in dela Dušana Mramorja se je Cerar skliceval na njegovo uspešno in požrtvovalno delo, sporni dodatek za stalno pripravljenost, zaradi katerega je Mramor ponudi odstop, pa je označil kot napako, ki jo je minister že obžaloval in jo bo z vračilom dodatka tudi popravil. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je medtem ponovila, da o odstopu ne razmišlja.

Slovenska rokometna reprezentanca tudi po drugi odigrani tekmi na evropskem prvenstvu na Poljskem ostaja brez zmage. Po porazu s Švedsko v 1. krogu so se izbranci Veselina Vujovića tokrat pomerili s Španijo in se po vodstvu v večjem delu tekme morali zadovoljiti z remijem. V zadnjem tekmi prvega dela prvenstva Slovenijo v sredo čaka Nemčija.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness