28. 10. 2015 – 8.00

BritOFF nezakonite sečnje

8:05

Predstavniki Združenih držav Amerike so napovedali, da bi podprli sodelovanje Irana v diplomatskih pogovorih glede reševanja vojne v Siriji. To je bilo do zdaj onemogočeno, predvsem zaradi močnega nasprotovanja Savdske Arabije in posledično tudi ZDA.

ZDA pa medtem napovedujejo razširitev svoje vpletenosti v sirski konflikt. Obrambni minister Ash Carter je zatrdil, da bo na sporedu več napadov - tako zračnih kot kopenskih.

Dosedanji predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara je na nedeljskih predsedniških volitvah dobil še drugi mandat. Ouattara je prišel na oblast po povolilnem konfliktu leta 2011 ob podpori francoske vojske in se sooča z obtožbami o selektivnem preganjanju bojujočih se sil v omenjenem konfliktu.

 

10:05 Surovine

Evropsko računsko sodišče je ugotovilo, da je program Evropske unije za preprečevanje nezakonite sečnje slabo zastavljen, izveden in večinoma neuspešen. V okviru 12 let starega programa je bilo v 35 državah po svetu vloženih okoli 300 milijonov evrov.

Ena izmed pomanjkljivosti omenjenega programa je tudi neimplementacija evropske zakonodaje na tem področju v štirih državah: v Španiji, Romuniji, Grčiji in na Madžarskem. Medtem je na dan prišla tudi preiskava nevladne organizacije Environmental Investigation Agency US, ki razkriva nabavo nezakonito posekanega romunskega lesa s strani avstrijskega podjetja Holzindustrie Schweighofer. Slednje je eno vodilnih evropskih lesarskih podjetij, ki deluje predvsem v vzhodni in jugovzhodni Evropi, odkupi pa kar 40 odstotkov vsega romunskega lesa.

Prejšnji teden smo poročali o odpuščanju v britanski jeklarski industriji. Če je takrat vlada naznanila, da državne pomoči ne bo, je britanska ministrica za gospodarstvo in industrijo Anna Soubry medtem napovedala, da je vlada pripravljena na pomoč priskočiti z lajšanjem okoljskih in drugih regulacij, saj naj bi bila domača jeklarska industrija strateško preveč pomembna. Kljub temu je vlada te dni za dobavitelja jekla za oklepna vozila v vrednosti več milijard evrov izbrala švedskega jeklarja.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.