28. 5. 2016 – 6.00

Britoff nezaupnice

Hrvaški premier Tihomir Oreškovič na seji vlade ni podprl razrešitve predsednika HDZ Tomislava Karamarka z mesta prvega podpredsednika vlade. Ta je tako preživel  vladno glasovanje o nezaupnici, ki jo je zahtevala koalicijska stranka Most, ki jo vodi drugi podpredsednik vlade Božo Petrov. Za razrešitev je glasovalo vseh šest ministrov  Most, proti pa ministri Domoljubne koalicije, ki jo vodi HDZ. S tem se je Oreškovič prvič opredelil v sporu med obema koalicijskima strankama njegove vlade, ki ga je sprožila tako imenovana afera konzultantaka. Predlog za razrešitev Karamarka so v saboru predlagali opozicijski socialni demokrati, po tem ko je bilo v javnosti razkrito, da je lobistično podjetje, ki zastopa madžarsko naftno podjetje MOL, za svetovanje najelo Karamarkovo ženo. MOL je s hrvaško vlado v sporu glede nadzora nad hrvaškim naftnim podjetjem INA, katerega 49-odstotni delež je MOL kupil v času vlade Iva Sanaderja. Glasovanje v saboru, ki bo odločal ne le o usodi Karamarka, ampak tudi koalicije, bo v sredini prihodnjega meseca.  

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je preklical 22 izmed 56 pomilostitev politično aktivnih posameznikov, ki so obtoženi nezakonitega prisluškovanja, korupcije in drugih kaznivih dejanj. Pomilostitve je Ivanov podpisal 12. aprila in takrat s tem blokiral delovanje Posebne preiskovalne skupine, ki je bila ustanovljena v okviru dogovora z Evropsko unijo o razrešitvi makedonske politične krize, kar je izzvalo velike proteste. Pomiloščen je tudi bivši premier Nikola Gurjevski, ni pa znano ali je sedaj med tistimi, katerih pomilostitev je bila preklicana.

Več kot 150 znanstvenikov je na Svetovno zdravstveno organizacijo naslovilo odprto pismo, v katerem pozivajo na prestavitev olimpijskih iger v Rio de Janeiru, ki naj bi potekale med 5. in 21. avgustom. Po njihovih besedah je izvedba iger neodgovorna in neetična, saj bi obiskovalci virus, ki povzroči motnje v razvoju možganov novorojenčkov, ob vrnitvi domov raznesli po svetu. Poleg tega menijo, da se brazilski zdravstveni sistem ne more primerno spopasti z epidemijo. V Svetovni zdravstveni organizaciji odgovarjajo, da je tveganje za obiskovalce majhno, če upoštevajo njihova priporočila. Predvsem odsvetujejo obisk iger nosečnicam. 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.