Britoff novih sporov in obrisov

Aktualno-politična novica
23. 6. 2018 - 13.02
 / BritOFF

Vodja Nove Slovenije Matej Tonin je bil včeraj popoldne po pričakovanju izvoljen za predsednika državnega zbora. Za Tonina je glasovalo 80 poslancev, proti pa so bili zgolj v stranki Levica. Prvopodpisani na vlogi za Toninovo kandidaturo je bil Marjan Šarec, ki je povedal, da je šlo za usklajen predlog strank LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in NSi. Predsednik LMŠ, ki poskuša sestaviti vlado, je pred glasovanjem še povedal: "Lahko rečem, da so to obrisi prihodnje koalicije, kakršne si želimo. To pa je sredinska koalicija, ki zre v prihodnost in ne v preteklost. Zato mislim, da je Tonin pravi kandidat, ki je usmerjen v prihodnost." Kljub temu je Šarec pred glasovanjem povedal tudi, da gre za začasen predlog in da pričakuje, da bo Tonin z mesta predsednika odstopil, če se bodo tako dogovorili v okviru koalicijskih usklajevanj. Prvo sejo državnega zbora je do izvolitve sicer vodil najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik iz SAB, potrdili pa so tudi mandate vseh 90 novoizvoljenih poslancev, s čimer je bil osmi sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen.

V Sredozemlju si evropske vlade ponovno kot vroč kostanj predajajo ladje z migranti. Malteška vlada je v petek zvečer Italiji sporočila, da ne bo prevzela odgovornosti za reševalno ladjo Lifeline z 234 prebežniki iz severne Afrike. Italija je pred tem ladji preprečila vstop v svoje teritorialne vode. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik malteške vlade, Malta ni koordinirala reševanja niti ni zanj pristojna, reševalna akcija pa je potekala med Libijo in italijanskim otokom Lampedusa. Italijanski minister za transport je odločitev Malte v objavi na svoji Facebook strani označil za “absurdno” in “nehumano”.

Na političnem shodu novega reformistično usmerjenega premiera Etiopije Abiya Ahmeda v Adis Abebi je prišlo do bombnega napada, v katerem je bilo 83 ljudi ranjenih, mrtvih pa naj ne bi bilo. Premier Abiy si prizadeva urediti odnose s sosednjo Eritrejo in pričeti mirovni proces z uporniškimi skupinami. Ena izmed njih, Ginbot 7, je sicer včeraj napovedala prekinitev desetletnega oboroženega boja proti vladi. Abiyu Ahmedu nasprotujejo predvsem člani stranke Tigrajanska osvobodilna fronta, ki je obvladovala državo zadnjih 27 let, in nasprotniki končanja napetosti z Eritrejo. Zaradi konflikta je Eritreja ena najbolj militariziranih držav na svetu.

Po tem, ko je v petek Evropska unija uvedla carine na nekatere ameriške izdelke, je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil z napovedjo, da bo uvedel 20-odstotne povračilne carine na evropske avtomobile, hkrati pa pozval evropska podjetja, naj avtomobile za ameriški trg izdelujejo v ZDA. Evropske proizvajalce, ki že imajo številne tovarne v ZDA, pa utegne, ironično, prav to udariti po žepu. Kitajska je namreč obljubila, da bo uvedla povračilne carine na carine

, ki jih Trump uvaja proti njej, na predlagani listi kitajskih carin pa so tudi avtomobili.

Kar 7 od skupno 11 milijard dolarjev izvoza iz ZDA na Kitajsko v avtomobilskem sektorju pa ustvarijo nemške znamke s tovarnami v Ameriki.

 

 

In še:

Vaščani za Trumpa

Rap proti franku

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness