17. 7. 2016 – 10.40

Britoff obračuna

Po neuspelem poskusu vojaškega udara so v soboto po večjih turških mestih potekale množične demonstracije v podporo demokraciji in predsedniku Erdoganu. Na izredni seji parlamenta so vse parlamentarne stranke obsodile poskus udara. Erodogan je v telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Obamo zahteval izročitev v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena, ki ga krivi za poskus prevrata. Ta je obtožbe zanika in je na novinarski konferenci povedal, da je neuspeli prevrat izgovor Erdogana, da obračuna s političnimi nasprotniki, ter da je bil to morda motiv poskusa udara. 

Po poročanju Sirijskega observatorija za človekove pravice so sile Bašarja al-Asada pretrgale še zadnjo povezavo Aleppa z ozemlji pod nadzorom upornikov. Ofenziva proti severno-zahodnemu delu mesta, kjer obroč vladnih sil okoli mesta še ni bil sklenjen, se je začel 25. junija, po tem ko je vojska  odbila napade Islamske države,  ki  obvladuje območje severno in vzhodno od mesta, in s tem utrdila svoj strateški položaj. Tako imenovana cesta Costello je do sedaj oskrbovala več kot 200 000 ljudi, ki so sedaj ujeti v obleganem mestu.  V torek bo minilo štiri leta od začetka bitke za to nekoč največje sirijsko mesto. 

Republikanski kandidat za ameriškega  predsednika miijarder Donald J. Trump je za svojega podpredsedniškega kandidata izbral Michaela Pencea. Pence je guverner zvezne države Indiana in prihaja iz konservativnega krila stranke. Z izbiro klasičnega republikanskega kandidata Trump  utrjuje podporo v republikanski stranki, kjer ima še vedno veliko nasprotnikov. Imenovanje podpredsedniškega kandidata je uvod v republikansko nacionalno konvencijo, ki se bo začela jutri v Clevelandu.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.