Britoff ograje za protestirajoče staroselce

Aktualno-politična novica

OSMA

Ameriška zagovorniška organizacija Election Justice je vložila tožbo proti newyorškemu volilnemu odboru, saj naj bi bilo na torkovih primarnih demokratskih volitvah kar 125 tisoč volivcem onemogočeno glasovanje. Mnogim je bila v tednih pred glasovanjem iz neznanih razlogov spremenjena strankarska pripadnost in so zato na voliščih morali uporabiti začasne glasovnice, nekaterim pa je bilo celo rečeno, da kaj takega, kot so začasne glasovnice, ne obstaja. S tožbo želijo doseči, da bi se v končni rezultat štele tudi začasne glasovnice, preiskavo pa je že sprožil tudi urad newyorškega generalnega tožilca. Samo upamo lahko, da bodo v zadevo posegle tudi mednarodne organizacije, in kot to dobro znajo, najostreje obsodile nedemokratični ameriški režim ter po možnosti v državo poslale oborožene opazovalce.

Novozelandska transspolna skupnost se po upokojitvi edinega kirurga, ki je izvajal kirurški poseg spremembe moškega v ženski spolni organ, sooča s 30-letno čakalno vrsto. Po upokojitvi pred dvema letoma se namreč kljub prigovarjanju in poizvedovanju upokojenega kirurga namreč ni našel nihče, ki bi želel prevzeti štafetno palico na tem področju. Ker novozelandska vlada financira tri tovrstne operacije letno, na čakalni listi pa je že 70 oseb, so te precej obupane, saj vlada ne želi financirati operacij na tujem, zapleta pa se tudi pri denarju za usposabljanje novih domačih kirurgov.

Amnesty International je nigerijsko vojsko obtožil poboja več kot 350 civilistov, pripadnikov šiitskega islamskega gibanja Nigerije. Do pokola naj bi prišlo decembra lani v mestu Zaria, ko se je vojska poskušala prebiti do štaba vodje sekte, vendar so protestniki to preprečili. Po trditvah vojske so na konvoj tudi streljali. Po začetnem spopadu je po pričanju prič vojska začela nediskriminatorno streljati na civiliste, metati granate, zažgali pa naj bi tudi bolnišnico. Po tem so zapečatili območje, pospravili trupla in ostanke spopadov ter v naslednjih dveh dneh trupla odpeljali v skrito množično grobišče. Amnesty International razpolaga tudi s satelitskimi posnetki grobišča in nigerijsko oblast poziva k razjasnitvi zadeve, medtem ko je vojska poročilo označila za površno in neobjektivno.

 

DESETA

Pred eno izmed pisarn Centra za staroselske zadeve v kanadskem mestu Regina je po novem postavljena začasna ograja. Za to potezo so se oblasti odločile po tem, ko so se pred centrom začeli odvijati protesti, v katerih udeleženke in udeleženci zahtevajo spremembo politik na področju naslavljanja mentalnega zdravja v staroselskih skupnostih, predvsem pri preprečevanju samomorov. Protestniki pravijo, da novo postavljena ograja dobro odraža odnos države do omenjenih problematik - medtem ko si oni želijo sprememb, aktivnega delovanja in dialoga, se oblast obkroža z ograjami. Že nekaj dni je pisarna v Regini zaradi protestov zaprta, prav tako pa še štiri druge po Kanadi.

Zaprtja pisarn, ki naj bi sicer nudile pomoč staroselskim skupnostim, pa niso edini dogodki, do katerih je prišlo, odkar je bilo zaradi visokega števila poskusov samomorov razglašeno urgentno stanje. Ministrica za staroselske zadeve Carolyn Bennett je tako obiskala eno izmed skupnosti na severu kanadske province Ontario. Tam je govorila o nujnosti naslavljanja problema ter da bo vlada zagotovila sredstva za mladinski center, a bolj točnih številk ni imela. Predvsem mladinske skupine je niso sprejele odprtih rok, saj pravijo, da imajo dovolj obljub, ki pa se redko razvijejo v konkretne akcije. Kakršnikoli kratkoročni projekti sicer ne bodo spremenili situacije, saj se visoko stopnjo samomorilnosti pripisuje predvsem visoki brezposelnosti, revščini in pomanjkanju osnovnih pogojev za dostojno življenje.

Organizacija Survival International opozarja, da so tako imenovana izolirana staroselska plemena v Braziliji izpostavljena vedno večjim grožnjam. Nevarnost je prisotna predvsem v obliki podjetij, ki ilegalno zavzamejo dele zemlje in se tam lotijo različnih aktivnosti, od rudarstva do sekanja gozdov, pri čemer seveda prihaja do množičnih prisilnih preseljevanj in drugih negativnih vplivov na staroselske skupnosti. Organizacijo skrbi, da se bo stanje še poslabšalo in bodo gospodarski interesi še hitreje prevladali nad zaščito pravic v kontekstu trenutne ekonomske in politične krize v državi.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness