BritOFF oligopoliziranega trga

Aktualno-politična novica
21. 4. 2015 - 9.00
 / BritOFF

9:05

Ruske specialne enote so med obleganjem hiše v kavkaški zvezni republiki Dagestan ubile vodjo islamistične skupine Kavkaški emirat Aliaskhaba Kebekova, znanega tudi pod imenom Ali Abu Mukhammad. Kavkaški emirat je med drugim prevzel odgovornost za napade na moskovsko podzemno železnico leta 2010 in na letališče Domodedovo leto kasneje.

Na Filipinskem otoku Palavan se začenjajo skupne vojaške vaje filipinskih, ameriških in avstralskih sil. Otok meji na Južnokitajsko morje, katerega del si lastijo Filipini, Kitajska pa v zadnjem času na tamkajšnjih otokih in grebenih pospešeno gradi letališča in pristanišča, s čimer želi uveljaviti svojo suverenost nad ozemljem. V vojaških manevrih bo sodelovalo 11.600 vojakov, kar je dvakrat več kot lani.

Kitajski predsednik Ši Džinping se mudi na obisku v Pakistanu. Državi sta svoje zimzeleno prijateljstvo nadgradili s 26 milijardami evrov kitajskih investicij v državo, ki jim utegne kmalu slediti še dodatnih 17 milijard. Samo prvi sveženj investicij približno izenači vso ameriško pomoč Pakistanu v zadnjih trinajstih letih.

 

10:05

Cena železove rude je dosegla novo najnižjo vrednost v zadnjih sedmih letih in se je ustavila pri nekaj manj kot 50 dolarjev za tono. Vmes se je cena zaradi povečanega kitajskega povpraševanja dvignila v višave in je leta 2011 dosegla več kot 180 dolarjev na tono, od takrat pa skoraj konstantno pada -  samo od začetka lanskega leta je železova ruda izgubila približno 60 odstotkov vrednosti.

Padec cene je deloma posledica upada povpraševanja na Kitajskem, katere gospodarstvo se počasi ohlaja in bliža novi normali nižje rasti, deloma pa tudi načrtne prevelike ponudbe. Visoke cene so namreč spodbudile porast novih, manjših rudarskih podjetij, ki jih zdaj veliki igralci želijo izriniti s trga.

Sam Walsh, direktor angloavstralskega podjetja Rio Tinto, največje rudarske multinacionalke na svetu, je pred meseci dejal, da so napovedi o zdrsu cen železove rude na 30 dolarjev na tono v tem letu fantazija. Kljub temu se je trudil za uresničitev slednje, saj je Rio Tinto lani izkopal rekordno količino železove rude, s čimer je pripomogel k preveliki ponudbi. Isto je naredilo prav tako angloavstralsko podjetje BHP Billiton, ki si z Rio Tintom deli dominanten položaj na trgu z železovo rudo.

Zdaj se fantazija o ceni 30 dolarjev na tono zdi že popolnoma mogoča in verjamemo, da se direktor Walsh počuti prav fantastično. Strm padec cen je spodbudil eno večjih svetovnih bank, Goldman Sachs, da je dobavitelje železove rude razdelila v dve skupini: prvorazredne in drugorazredne. Med prvorazrednimi so zgolj Rio Tinto, BHP Billiton in brazilski Vale, za katere Goldman pravi, da bodo z nižanjem stroškov lahko ohranili kapaciteto. Vsi ostali igralci naj bi bili drugorazredni in jim po besedah banke Goldman Sachs padec cen predstavlja eksistencialno grožnjo.

Da bi se to res zgodilo, Rio Tinto že načrtuje povečanje proizvodnje v tem letu in odpiranje novih rudnikov. Vse za to, da bi dosegli tisto fantazijsko, čudežno deželo, kjer celoten svetovni trg obvladujejo zgolj tri korporacije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness