Britoff panike

Aktualno-politična novica
movimento
10. 1. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 8:05

Na Severnem Irskem je v znak protesta proti sporni vpeljavi sistema obnovljivih virov odstopil namestnik premierke Martin McGuinnes. Premierka Arlene Foster je zadnji mesec tarča škandala sistema obnovljivih virov, ki naj bi davkoplačevalce stal 700 milijonov evrov, v skladu s severnoirsko zakonodajo pa premierka ne more delovati brez svojega namestnika. Tako stranka Sinn Fein, katere član je zdaj že bivši namestnik Martin McGuinnes, premierko poskuša pripraviti k odstopu.

Italijansko populistično gibanje Pet zvezd se je na podlagi glasovanja njenih članov odločilo zapustiti evroskeptično skupino evropskega parlamenta Evropa svobode in neposredne demokracije, krajše EFFDD. S potezo, ki jo je spobujal tudi ustanovitelj gibanja Pet zvezd Beppe Grillo, so želeli pričeti s prehodom iz EFFDD k skupini Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo, krajše ALDE. Situacija pa se je zapletla z zavrnitvijo njihove prošnje za pridružitev evropskim liberalcem, ki jo je vodja ALDE Guy Verhofstadt opravičil s pomanjkanjem skupnih točk pri ključnih evropskih vprašanjih. Populistično gibanje Pet zvezd sicer formalno še ni zapustilo skupine EFFDD, s svojo potezo pa nakazuje določeno spremembo v svoji evroskeptični drži.

Nemški pravosodni minister Heiko Maas je predstavil načrte o zaostritvi nemške protiteroristične zakonodaje. Predlagani ukrepi vključujejo možnost pripora oseb, ki predstavljajo potencialno grožnjo in uvedbo elektronskih naprav, s pomočjo katerih bi lahko izvajali nadzor nad potencialnimi teroristi, četudi slednji ne bi bili obsojeni kakršnega koli zločina. Trenutno v Nemčiji biva 548 ljudi, ki ustrezajo merilom za oznako potencialnih teroristov. Predlagani ukrepi se tako kažejo kot odgovor na zadnji teroristični napad v Berlinu, saj se je napadalec lahko prosto gibal po Nemčiji, čeprav je bil s strani oblasti prepoznan kot potencialni terorist.  

Belorusija pa bo v bližnji prihodnosti nekoliko dostopnejša za turistične in poslovne obiske. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je podpisal dekret, po katerem bo vstop v državo brez vizuma za obdobje petih dni omogočen državljanom osemdesetih držav. Med drugimi so to države Evropske unije, Združene države Amerike in Japonska. Dekret bo v veljavo stopil mesec dni po uradni objavi, ki zaenkrat še ni znana.

ob 10:05

Domnevno ruski hekerski poseg v ameriške predsedniške volitve še vedno dviga prah v evropskih državah. V Veliki Britaniji je predsednica vlade Theresa May napovedala poostreno sodelovanje vladnih varnostnih agencij s političnimi strankami pri vzdrževanju zaščite pred hekerskimi vdori. Trenutno v Veliki Britaniji zaščita političnih strank pred kibernetskimi napadi predstavlja zadevo, s katero se  politične stranke soočajo same.

Nemška vlada je medtem javnost seznanila s potekom preiskave o lažnih novicah. Zaradi rekordne stopnje lažnih novic so izrazili izjemno skrb, kot eno izmed orodij pri reševanju omenjene težave pa predlagali možnost odprtja posebne vladne tiskovne agencije, ki bi vrednotila in se odzivala na lažne novice. Češka republika je podobno spremembo naznanila že v preteklem mesecu. Nemška kanclerka Angela Merkel je sicer že v mesecu novembru podala izjavo, v kateri je izrazila skrb pred ruskim posegom v potek nemških volitev preko hekerskih vdorov in širjenja lažnih novic.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je predstavil prizadevanja francoske vlade za vzpostavitev posebne enote francoske vojske, imenovane Cybercom, katere naloga bi bila  skrb za kibernetsko varnost. Ta bi tako do leta 2019 zaposlovala 2600 vojakov in prejemala podporo dodatnih 600 strokovnjakov. Pobudo za vzpostavitev enote za kibernetsko varnost je Le Drian utemeljil z naraščajočimi kibernetskimi napadi in posledično veliko ogroženostjo francoske telekomunikacije, električnih sistemom in transportnih povezav pred tovrstnimi napadi.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.