BritOFF piranske mesnice

Aktualno-politična novica
16. 5. 2022 - 10.00
 / BritOFF

V ponedeljkovem BritOFF-u na frekvenci Radia Študent se posvečamo lokalnim tematikam in problematikam. Tokrat Krajevne skupnosti Piran, katere predstavniki bodo piranskemu županu Đeniu Zadkoviću danes izročili podpise pod peticijo, ki izraža nezadovoljstvo z rezultatom javnega razpisa za oddajo prostora nekdanje mesnice.

Občinski prostori, namenjeni mesarski dejavnosti, na Zelenjavnem trgu, kjer se nahaja tržnica, s presledki samevajo že skoraj desetletje. Občina Piran je 18. marca objavila javno zbiranje ponudb za oddajo poslovnega prostora v najem, in sicer za namen »ponujanja kulinaričnih izdelkov slovenske Istre in mesnih izdelkov«. Za najnižjo izhodiščno ceno mesečne najemnine za 103 kvadratne metre velik prostor je bil določen znesek 477 evrov, vendar se kot najugodnejšega ponudnika upošteva tistega, ki bo ponudil najvišjo najemnino za mesečni najem in hkrati najboljšo vsebino ponudbe. O tej je komisija odločala po merilih pestrosti vsebine ponudbe, ponudbe lokalnih izdelkov in ponudbe mesa in mesnih izdelkov.

Po poročanju spletnega portala regionalobala.si sta se na razpis, zaključen 7. aprila, prijavila dva ponudnika. Izbran je bil Christian Poletti, ki naj bi edini izpolnjeval razpisne pogoje, posledično pa je bila njegova prijava edina obravnavana. Poletti je s piransko občino že podpisal pogodbo, v prostorih nekdanje mesnice pa namerava čez nekaj mesecev, po izvedbi vzdrževalnih del, urediti butično trgovino, imenovano La Bota. Beseda v istrskem narečju pomeni sod, ponudba La Bote pa bo, kot izhaja iz prijavnega programa Polettija, vključevala vina istrskih vinarjev, olja istrskih oljkarjev, piransko sol, žganje, tartufe in tako naprej. V ponudbi mesa bodo suhomesnati izdelki in surovo vakumirano meso, ki ga bo dobavljal lokalni mesar iz Lucije.

Čeprav naj bi se Piranu obetala oživitev praznih prostorov in obogatitev ponudbe, s tem, kot uvodoma omenjeno, ne soglašajo vsi. Krajevna skupnost Piran, ki ji predseduje Zora Mužinić, sicer ena izmed petih članov izbirne razpisne komisije, je za minuli petek na Zelenjavnem trgu sklicala zbor krajanov, na katerem so zahtevali, da občina Piran ponovi javno zbiranje ponudb za oddajo mesnice v najem z ustreznim prodajnim programom. Na zboru so zbirali podpise pod peticijo, naslovljeno »Za boljšo oskrbo mesta Piran«. V krajevni skupnosti so namreč prepričani, da tržnica s sadjem, zelenjavo, ribarnico in pekarno potrebuje tudi mesnico oziroma dnevno ponudbo svežega mesa, ki pa naj bi je izbrani ponudnik ne zagotavljal. Po besedah Mužinić Piran ne potrebuje še ene vinoteke, ki bi bila namenjena obiskovalcem in turistom, kar so v dopisu sporočili tudi županu Zadkoviću. Poletti očitke zanika in jih označuje za laž.

Dogajanje okoli mesnice – ta naj bi prazna ostala toliko časa, ker njeni prostori ne izpolnjujejo obveznih pogojev za zagotavljanje varnosti živil – je del širšega izziva, s katerim se soočajo manjši kraji, četudi so oblegani v spomladanskih in poletnih mesecih. Marsikatera dejavnost v »mrtvi sezoni« pozno jeseni in pozimi ni donosna, zato so podjetniki primorani zapreti svoja vrata – ali pa sploh opustiti misel, da bi jih odprli. Pojav, ki smo mu obenem priča v zadnjem času, je tudi zapiranje bančnih in poštnih poslovalnic, ki se selijo v večje kraje, kar pa zmanjša dostopnost prebivalcem. V Piranu je svojo poslovalnico konec prejšnjega meseca zaprla koprska banka Intesa Sanpaolo, o podobni potezi pa naj bi razmišljali tudi pri Pošti Slovenije. Način, s katerim se bo lokalna oblast soočala s temi izzivi, kot tudi kako bo reševala nezadovoljstvo pod peticijo krajanov, ki zahtevajo boljšo oskrbo Pirana, bo vplival tudi na voljo ljudi. Ti jo bodo lahko izrazili kmalu, novembra na lokalnih volitvah.

*Naslovna fotografija: piranska tržnica leta 1979.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness