BritOFF piratske selitve

Aktualno-politična novica
26. 4. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

Izrael je nad Sredozemskim morjem sestrelil brezpilotno letalo. Po navedbah izraelske vojske je to v izraelski zračni prostor vstopilo iz Libanona, izraelske sile pa so ga sestrelile v neposredni bližini mesta Hajfa na severu Izraela. Premier Benjamin Netanjahu je ob tem dejal, da poskus kršenja zračnega prostora vidi kot izredno resen primer. Hezbolah je medtem že zanikal, da bi poslal brezpilotno letalo nad Izrael.

Ameriške obveščevalne službe navajajo, da je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada v boju proti upornikom v manjšem obsegu uporabil kemično orožje. Šlo naj bi za uporabo živčnega plina sarin, ameriški obrambni minister Chucka Hagel pa ob tem dodaja, da izvora kemičnega orožja niso uspeli določiti.

Janez Janša je zaradi predkongresnih dejavnosti odpovedal udeležbo na sestanku parlamentarnih strank. Na sestanku, ki bo zato prestavljen v začetek maja, naj bi se pogovarjali o vpisu fiskalnega pravila v ustavo. Politični vrh bo tako še vedno iskal soglasje o tem, kdaj naj bi se pravilo uveljavilo. Obstajata namreč dve možnosti - uveljavitev leta 2015 ali 2017.

OSMA

Varnostni svet Združenih narodov je izglasoval, da se bo več kot 12 tisoč vojakov in policistov lahko odpravilo na mirovno misijo v Mali. Misija Združenih narodov bo pomagala uriti malijske sile, imela pa naj bi tudi pomembno politično vlogo pri stabiliziranju države. Od januarja so v Maliju sicer že prisotne francoske čete, da bi vladi pomagale zaustaviti prodiranje islamističnih upornikov proti prestolnici Bamako.

Podjetje Košaki napoveduje odškodninsko tožbo zoper švedski laboratorij, saj je zaradi njihove informacije, da so v klobasi goveji kulen odkrili desetino svinjine, doslej utrpel za najmanj 450 tisoč evrov škode. Izvoz podjetja v zadnjih dveh tednih se je namreč praktično ustavil, podjetje pa je bilo primorano odpoklicati izdelke iz vseh zahodnoevropskih trgov.

Predsednik Borut Pahor je na obisku v Berlinu izrazil prepričanje, da je Slovenija v realnem času sposobna sama rešiti svoje težave. Dodal je, da Slovenija potrebuje le razumevanje, in ne denarja, nemške sogovornike pa seznanil s prizadevanji države, da sama reši svoje finančne težave in da ji ne bo treba zaprositi za mednarodno pomoč trojke.

DEVETA

Kurdistanska delavska stranka je napovedala, da bo v začetku maja umaknila svoje upornike, ki se v Turčiji bojujejo proti tamkajšnji vladi. Uporniki, ki se v Turčiji bojujejo že zadnjih trideset let, se bodo umaknili v severni del Iraka. Unik naj bi potekal naskrivaj, saj uporniki kljub temu želijo obdržati svoje orožje.

Newyorški župan Michael Bloomberg je dejal, da obstaja sum, da sta brata Tsarnaev, ki naj bi bila odgovorna za bombni napad na bostonskem maratonu, želela del eksploziva razstreliti tudi na newyorškem Times Squareu.

Ob obisku delegacije Odbora Sveta Evrope za boj proti rasizmu in nestrpnosti, je namestnik varuhinje za človekove pravice. Jernej Rovšek dejal, da ima Slovenija najšibkejše mehanizme varstva pred diskriminacijo, še vedno ima probleme z izbrisanimi, bivanjske probleme Romov pa ignorirata tako vlada kot parlament. Slovenija naj tako glede zaščite pred diskriminacijo ne bi bila za zgled.

DESETA

Severna Koreja ne odgovarja na južnokorejske formalne pozive k pogovoru glede ponovnega zagona dejavnosti v skupnem industrijskem parku, navajajo uradniki. Gre za industrijski kompleks Kaesong, od koder je Severna Koreja odpoklicala 53 tisoč svojih delavcev v začetku tega meseca. Generalni sekretar Združenih narodov Južnokorejec Ban Ki Moon je ob tem dejal, da upa, da bosta državi čim prej vzpostavili ponoven dialog glede kompleksa.

Pirate Bay je zaradi pritiskov skupin, ki zagovarjajo upoštevanje avtorskih pravic, svoje strežnike preselil z Grenlandije na Islandijo, kljub temu da so ti na Grenlandiji šele od prejšnjega meseca. Največja spletna stran za prenos datotek bo poleg lokacije spremenila tudi končnico svoje domene v islandski “is”.

V spopadih med španskimi protestniki in policijo je bilo poškodovanih 29 ljudi. Okoli tisoč protestnikov se je zbralo pred španskim parlamentom v Madridu, kjer so izkazovali nezadovoljstvo s španskim spoprijemanjem s krizo in visoko nezaposelnostjo v državi. Protestniki so v policijo metali steklenice, policija pa je nekatere pretepla s pendreki. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness