britoff političnih klovnov

Aktualno-politična novica
28. 11. 2014 - 8.00
 / BritOFF

 

Deveta.

Francoski predsednik Francois Hollande je napovedal zeleni energetski preboj v državi. 1,5 miljarde evrov naj bi namenili v poseben fond za investicije v zeleno energijo, ki naj bi spodbudile rast francoskega gospodarstva in ustvarile 15.000 novih delovnih mest. Francija tako uresničuje nedavno sprejeto zakonodajo o energetski tranziciji, ki predvideva povečanje obnovljivih virov energije na račun zmanševanja uporabe jedrske energije in fosilnih goriv. Francija s temi ukrepi načrtuje 40-odstotno zmanšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2030.

Kanado očitno skrbi, kako se bodo ukrajinski vojaki soočili s prihajajočo zimo. Kanadski obrambni minister Rob Nicholson je namreč napovedal, da bo njegova država dobavila tople zimske uniforme za približno 30.000 ukrajinskih vojakom, ki se na vzhodu države bojujejo s proruskimi separatisti. Kanada bo pomoč poslala na prošnjo ukrajinske vlade. Gre le za prvo pošiljko vojaške pomoči, saj je Nicholson napovedal, da bodo v začetku naslednjega leta Ukrajincem pomagali še z vojaškimi komunikacijskimi sistemi, poljsko bolnišnico in napravami za nočno opazovanje.

Zaključujemo s spletnim protestom, ki se bliskovito širi med izraelskimi državljani arabskega rodu. Naj spomnimo: Izrael je nedavno na predlog premiera Benjamina Netanjahuja sprejel sporni zakon, ki Izrael opredeljuje kot domovino judovskega naroda, kar je porodilo bojazen, da se bodo zmanjšale pravice nejudovskih državljanov. Številni izraelski uporabniki družbenih omrežji nejudovskega rodu so začeli na svojih profilih objavljati fotografije, prekrite z žigom, kakršen se uporablja v izraelskih potnih listih. Na žigu pa lahko preberemo napis drugorazredni državljan. Pobudnica akcije, grafična oblikovalka Sana Jamalia, pojasnuje, da jo poteza izraelskih oblasti ne preseneča, saj se od nekdaj počutijo kot drugorazredni državljani in jim je ljubše, da jim to oblasti neposredno povedo.

 

Osma.

Minuli teden smo bili priče izrednim dogodkom v Državnem zboru Republike Slovenije. V slovenskem parlamentu so se tresla tla, ker so bile predsedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši kršene človekove pravice. Ponovno.

Janši je bila, najverjetneje po ukazu, ki je prišel iz rdečega murgelskega legla, onemogočena udeležba na sestanku Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko. Zavod za izvrševanje kazenskih sankcij zapora Dob mu je namreč zavrnil namensko vlogo za odhajanje na delo, ker ni navedel, kam se namerava odpraviti, za koliko časa in kaj tam namerava početi, zato so ga pozvali, naj vlogo dopolni.

Janez Janša se je seveda uprl takšni nezaslišani zahtevi in potožil, da drugim zapornikom ni treba vsak dan oddajati vlog. Vršilec dolžnosti direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj mu je pojasnil, da meša jabolka in hruške. Zaporniki, ki jih omenja Janša, namreč odhajajo na delo na podlagi pogodbe med zavodom in zunanjimi delodajalci, medtem ko se Janša poslužuje instituta namenskega izhoda, zato mora za vsak izhod pojasniti, kje se bo nahajal in koliko časa, kakor je Janša počel do sedaj. V SDS-u se seveda niso pustili ukaniti in so Podržaja okrcali, da se spreneveda, ter ponovno potožili, da drugi zaporniki odhajajo na delo, ne da bi vsakodnevno oddajali vloge.

Da bi zadostila pravici, sta se angažirala predstavnika SDS-a v Odboru za zunanjo politiko Andrej Šircelj in Anže Logar. Odbor je namreč pričel sejo, namenjeno vprašanju priznanja neodvisnosti Palestine kar brez Janše. Na sejo so povabili palestinskega veleposlanika z Dunaja Salaha Abdela Šafija, ki kot diplomat pokriva Slovenijo. Predsedujoči odboru Jožef Horvat je ravno zaključil z uvodnim nagovorom in predal besedo palestinskemu veleposlaniku, ko sta Šircelj in Logar prihrumela v sejno sobo, češ, kaj si pa vi mislite? Poudarila sta, da imata proceduralni predlog, in zahtevala besedo. Člane odbora so obvestili, da Janša ni dobil dovolilnice za izhod z Doba in zahtevali, da se seja nemudoma prekine. Za nameček so veleposlaniku Šafiju še razložili, da je njun strankarski predsednik politični zapornik. Žal ni znano, kaj si je o tem mislil palestinski veleposlanik, ampak lahko upravičeno domnevamo, da se je neizmerno zabaval.

Na omenjeni seji so člani odbora lahko izprašali tudi izraelskega veleposlanika Šmuela Mejroma, da bi se pripravili na nujno sejo odbora o vprašanju priznanja neodvisnosti Palestine, ki jo je zahtevala Združena levica.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.