Britoff ponesrečene gradnje demokracije

Aktualno-politična novica
11. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Pričnimo dan s čestitkami za severnokorejskega dragega voditelja Kim Jong Una. Na prvih delegatskih volitvah po prevzemu oblasti je bil Kim v svojem okrožju izvoljen z vsemi glasovi - torej glasovi vseh 100 odstotkov tako imenovanih volilcev. Pustimo ob strani podrobnost, da je bil edini kandidat v okrožju. Raje dodajmo še dejstvo, da je bila volilna udeležba prav tako stoodstotna - o čem takem lahko v naših razuzdanih demokracijah le sanjamo.

Komite ameriškega senata, ki je zadnja štiri leta preiskoval ameriško obveščevalno agencijo Cia oziroma njeno uporabo mučenja med zasliševanjem, se je znašel na isti strani palice kot vsi ostali prebivalci sveta. Cia je namreč uporabila svoje veščine računalniškega vohunjenja in pregledovala vsebino poročila, medtem ko ga je komite pripravljal.

Edward Snowden je v svoji prvi videokonferenci od začetka razkrivanja resnice in azila v Rusiji nagovoril udeležence konference SXSW v ameriškem Teksasu. V svojem govoru je pozval inovatorje, hackerje, geeke, investorje ter seveda tudi širšo javnost, da se po hitrem postopku razvije in implementira nove rešitve, ki bodo iztrgale internet izpod nadzora vladnih agencij.

 

0800

Ste že slišali za planet X? Torej vesoljno telo, ki naj bi bilo v bližini naše galaksije oziroma naj bi vsake toliko časa prišlo izjemno blizu Zemlje. Posledično naj bi bil dotični planet kriv za pretekla izumrtja na Zemlji, vraževerci pa so trdili, da bo v 21. stoletju kolidiral z našo malo modro kroglo - seveda izkupiček tega ne bi pozitivno vplival na človeško vrsto. Kakorkoli že, ameriška agencija NASA se je odločila iti na lov za omenjenim planetom s svojim infrardečim teleskopom. Četudi planeta niso našli, je bil izkupiček “lova” navdušujoč. Odkrilo se je namreč več kot tri tisoč prej nevidenih nebesnih teles v radiju 500 svetlobnih let okrog našega sonca, kar je v galaktičnih merah, praktično dvorišče.

Libijska vlada je sprožila vojaško operacijo zoper upornike, ki so na tanker s severnokorejsko zastavo pretočili za 38 milijonov dolarjev nafte. Libijska centralna oblast je namreč nemočna pri nadziranju države, zato lahko lokalne milice prodajajo nafto na črno. Trenutno je tanker še vedno v pristanu, saj libijska mornarica blokira izhod iz pristanišča.

Anarhijo v Libiji, ki trpi za “uspešnim” širjenjem demokracije s strani zahoda, so potrdili tudi Združeni narodi. V poročilu komisije za libijske sankcije v okviru ZN je zapisano, da ima trenutna oblast težave z vzpostavitvijo kontrole nad državo. Obenem je predsednik komisije izpostavil, da je Libija postala eden izmed svetovnih centrov za preprodajo orožja, saj se prek njenega teritorija oskrbuje 14 različnih žarišč.

 

0900

Proruska skupina naj bi s silo in orožjem prevzele ukrajinsko vojaško bazo na Krimu. Podrobnosti o obsegu spopada niso znane. Pritožujejo se tudi ukrajinski protestniki, ki so želeli priti na Krim, da bi izražali svoje nestrinjanje z ruskim posredovanjem. Vstop v Krim so jim preprečili pripadniki razpuščene policijske enote Berkut iz Kijeva. Po razpustitvi je bila pripadnikom Berkuta ponujena nova zaposlitev na jugu. O dejanjih Berkuta se lahko na dolgo in široko razglablja, ne smemo pa pozabiti, da so evropski posredniki že konec februarja vedeli, da na civiliste ni streljal Berkut, temveč radikaleni del Maidan protestnikov. Sočasno z ostalimi dogodki se na Krimu ustanavljajo prostovoljne samoobrambne milice, ki prisegajo zvestobo krimskim oblastem.

Kot odgovor na rusko potezo je severnoatlantsko zavezništvo Nato v bližino Krima poslalo nadzorno letalo AWACS. Slednje bo situacijo na Krimu opazovalo iz varnega zavetja - letelo bo namreč le nad poljskim in romunskim ozemljem. Sočasno z napotitvijo nadzornega letala pa so Združene države Amerike oznanile, da bodo na poljsko poslale ducat F16 lovcev in 300 osebja. Šlo naj bi le za vojaške vaje.

Glede na nepotrjena poročila je ruska stran pripravila odgovor za ameriškega rušilca v Črnem morju. Na severnih obalah so nastanili protiladijske rakete Bastion. Merjenje dolžine uda se torej nadaljuje, četudi se vsaj ena stran ne zaveda, da ni na domačem dvorišču.

 

1000

Že pred enim mesecem je študija univerze Harvard nakazala, da lahko fluorid - ja, tisto, kar vam zobozdravnik svetuje za ščitenje zob - zmanjša inteligenčni kvocient otrok za 7 pik. Obenem so že dlje časa javne tudi vladne študije, ki flourid povezujejo s poškodovanjem možganov in nevrološkega sistema. Najnovejša študija iz Harvarda pa kaže na korelacijo med fluoridom in pojavom avtizma ter sindromom pomanjkanja pozornosti.

Glede na poročilo švicarske banke za mednarodne poravnave - centralne banke od nacionalnih centralnih bank - znaša celotni obseg svetovnega dolga 100 bilijonov dolarjev. Slednja številka sledi kontinentalnemu štetju, prevedeno v otočansko in čezlužniško štetje znaša dolg 100 trilijonov dolarjev. Od leta 2007 je številka narasla za 30 bilijonov, malo manj kot polovico trenutnega dolga - 43 bilijonov - pa leži na plečih držav.

Kje drugje bo zadolženost bolj očitna kot v državi, ki gosti svetovno prestolnico banksterjev - londonski city - oziroma Velika Britanija. Najnovejši ekstrem, v katerega je pomanjkanje denarja potisnilo Otočane, je prodaja svojih organov. Vedno več je namreč ljudi, ki v Veliki Britaniji iščejo kupca za svoje ledvice in druge podvojene dele telesa. Plačilo za prodano ledvico nanese namreč med 20 in 50 tisoč funti.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.