BRITOFF poskusnega solzivca

Aktualno-politična novica
7. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Policisti v Rimu, Milanu ter Neaplju so dobili šestmesečno dovoljenje za uporabo solzivca. V tem poskusnem obdobju se tako lahko poslužijo te strategije odvračanja in samoobrambe, a ne zastraševanja. Oddelek za javno varnost je z namenom omejitve uporabe izdal tudi pravilnik, ki določa pogoje za uporabo in varnostne ukrepe.

V redni uporabi pa je solzivec v bosanskih protestih, kjer so morali zdravniško pomoč poiskati številni udeleženci. V Tuzli številke ranjenih konsistentno rastejo, tako na protestniški kot policijski strani. Premier federacije Bosne in Hercegovine Nermin Nikšić  izpostavlja upravičenost večtisočglavega protesta proti privatizaciji ter kasnejšemu propadu podjetij, za katere nihče ni odgovarjal. Kljub temu poziva k mirnemu izražanju zahtev, kulturnem dialogu ter pripravljenosti k pogovoru z institucijami.

Ultra ortodoksni Židi pa so tisti, ki so se protestov poslužili v Izraelu, in sicer zaradi vedno večje možnosti, da ne bodo več izključeni iz obveznega vojaškega služenja. Skupno nekaj tisoč protestnikov je po več delih države blokiralo promet, metalo kamenje v policijo ter protestiralo proti spremembam, ki načenjajo njihov posebni položaj v izraelski družbi, zaradi katerega namesto opravljanja vojaške dolžnosti lahko več časa namenijo molitvi in študiju.

0800

Nekatere izmed podpornikov egiptovskega športnega kluba Al Masri so zaradi njihove vpletenosti v izgrede na nogometni tekmi pred dvema letoma doletele smrtne kazni. Po prihodu navijačev, nekaterih oboroženih, na stadion je v panični množici umrlo dvainsedemdeset ljudi. Kasacijsko sodišče je sedaj določilo ponovno sojenje obsojenim v primeru izgredov, za katere pa navijači obeh udeležencev tekme, klubov Al Masri in Al Ahli, trdijo, da so bili v osnovi spodbujeni s strani policije, za čimer naj bi stali najrazličnejši politični motivi.

Nov zakon o internetu v Turčiji je naletel na močan odziv državljanov. Med drugim bo po podpisu zakona s strani predsednika vladni Agenciji za telekomunikacije dovoljeno blokirati dostop do spletnih strani brez odobritve sodišča, če naj bi vsebina kršila zasebnost ali bila sprejeta kot žaljiva. Vlada se torej sklicuje na spoštovanje zasebnosti in v isti sapi še določi, da morajo od sedaj internetni ponudniki shranjevati podatke o dejavnosti uporabnikov dve leti in jih ob pozivu takoj izročiti oblastem.

Predstavniki pakistanskih talibanov so se v Islamabadu sestali z vladno stranjo na prvem formalnem pogajalskem sestanku. Zaenkrat je cilj pogajanj le oblikovanje splošnega načrta pogovorov, ki naj bi končal skoraj desetletje trajajoče spopade. Srečanja vladni predstavniki zaenkrat še oklicujejo za »pot do miru« in upajo na uspeh, saj so od lanske izvolitve dalje deležni pogostih kritik zaradi nezmožnosti omejevanja nasilja v državi.

 

0900

Z zgovornim ''jebeš EU'' je svoje mnenje o pomenu Unije znotraj ukrajinske politike zelo direktno izrazila Victoria Nuland iz ameriškega zunanjega ministrstva. Izjava je ujeta na posnetku pogovora med njo in ameriških ambasadorjem v Ukrajini. Posnetek se je pojavil na Youtubu, v njem pa teče beseda predvsem o predstavnikih ukrajinske opozicije, njihovih sposobnostih ter možnosti sodelovanja Združenih narodov pri doseganju rešitve. Ameriški fokus se je po razkritju z lastne osramočenosti zelo hitro preusmeril v obtožbe, da je posnetek prišel iz ruske smeri, saj potrjuje trditve Putina o vmešavanju ZDA v ukrajinske notranje zadeve.

Manj pa gre ameriškim predstavnikom v nos evropsko sodelovanje v trgovskih pogajanjih med EU in ZDA. Po novih informacijah naj bi evropska pogajalska skupina ponudila odstranitev tarif v primerih skoraj vseh proizvodov, uvoženih iz ZDA. Pogajanja ima na evropski strani v rokah Evropska komisija, ki bo vzajemno odstranitev ovir trgovanju predlagala na vseh proizvodih, z izjemo nekaterih najbolj občutljivih, kot so perutnina, govedina in svinjina. Izmenjava ponudb je del pogajanj, ki potekajo že od lanskega julija.

Uspeh pogajanj je za ZDA velikega pomena, saj poročilo o finančnem stanju kaže na povečanje deficita ob koncu prejšnjega leta. Do tega naj bi prišlo predvsem zaradi zmanjšanja količine izvoza razen v primeru surove nafte, medtem ko je uvoz potrošniških dobrin dosegel rekordne vrednosti. Odstranitev ovir trgovanju bi izvoz v Evropo povečala, ob čemer posledično manjša domača proizvodnja že povzroča skrbi nekaterim državam EU.

 

1000

V Mostarju so starši približno 2.500 otrok v protestu blokirali cesto med Čitlukom in Mostarjem. S tem so se odzvali na ravnanje lokalnih oblasti, ki niso poplačale dolgov prevoznemu podjetju, to pa je posledično prenehalo otroke prevažati v šolo. To je že četrta starševska blokada, ki opozarja na  prazne učilnice, mostarska mestna uprava pa molči.

Medtem je v Prištini potekal osmi protest študentov, ki pred stavbo univerze zahtevajo odstop rektorja Ibrahima Gashija in preiskavo vseh domnevnih goljufij. Poneverjanje potrdil raznih akademskih nazivov je le ena izmed teh, ki so študente spodbudile na kosovske ulice in v spopad s policijo. Nadaljevanje demonstracij je napovedano tudi za danes, podpirajo pa jih številni profesorji in predstavniki civilne družbe.

Malo manj splošno sprejeti pa so protesti letalskih potnikov na letališču Zhengzhou. Svojo jezo nad zaradi vremenskih razmer pet ur zaprtim letališčem so znesli nad računalniki in drugo opremo. Podobni dogodki naj bi bili sicer precej pogosti v času večjih praznikov, kot je kitajsko novo leto, ko pride do masovne migracije ljudi znotraj države in posledično raznolikih izgredov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness