Britoff prepovedi, prepovedi frackinga

Aktualno-politična novica
3. 6. 2015 - 7.00
 / BritOFF

7.05

Mednarodni posojilodajalci naj bi bili blizu dokončanja osnutka sporazuma z Grčijo. Po neuradnih podatkih so tik pred zaključkom osnutka, ki ga bodo predložili grškim oblastem. Grčija je zgolj nekaj ur pred tem svojim posojilodajalcem poslala svoj osnutek predloga poplačila dolga. Evropski ekonomski komisar Pierre Moscovici je pohvalil napredek Grčije, saj so se Grki odpovedali dosedanjim zahtevam pri višini pokojnin, kar je doslej zaviralo pogajanja. Mudi se namreč vsem vpletenim: v petek zapade grški obrok v višini 300 milijonov evrov. Grčija je Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) že zagotovila, da bo dolg tudi poplačala, v nasprotnem primeru pa se špekulira o državnem bankrotu.

V Ugandi je največja opozicijska stranka FDC napovedala bojkot prihajajočih predsedniških volitev. FDC zahteva, da ugandske oblasti pred izvedbo volitev poskrbijo za nove, bolj natančne volilne sezname. Stranka je pri tem napovedala, da bo v nasprotnem primeru volitve poskusila tudi preprečiti, a pri tem ni povedala, na kakšen način. Ugandski predsednik Yoveri Museveni je na oblasti že 30 let, njegov trenutni petletni mandat pa se izteče v začetku prihodnjega leta.

Ameriška zvezna država Oklahoma se zgleduje po Teksasu. Tamkajšnja guvernerka Mary Fallin je, potem ko so ga z večino sprejeli tako v spodnjem kot v zgornjem domu, podpisala poseben zakon, ki omejuje lokalnim skupnostim možnost prepovedi črpanja ogljikovodikov na njihovih območjih. S tem je Oklahoma postala druga zvezna država v ZDA, ki je sprejela takšno zakonodajo. Kot smo že poročali, je pred tedni podoben ukrep sprejel Teksas. Več v Britoffu ob 8.00.

8.05

Ameriška zvezna država Oklahoma se zgleduje po Teksasu. Tamkajšnja guvernerka Mary Fallin je podpisala poseben zakon, ki omejuje lokalnim skupnostim možnost prepovedi črpanje nafte na njihovih območjih. S tem je Oklahoma postala druga zvezna država v ZDA, ki je sprejela takšno zakonodajo. Zakon so z večino sprejeli tako v spodnjem kot v zgornjem domu.  Kot smo že poročali, je pred tedni podoben ukrep sprejel Teksas.

Dikcija republikanske guvernerke Fallinove je sila podobna tisti, ki jo je pred časom uporabil teksaški guverner Greg Abbott pri utemeljevanju iste odločitve. Nov zakon, ki prepoveduje prepovedi črpanja nafte, naj bi podjetjem omogočil enotne standarde pri črpanju nafte. S tem naj bi bil posel razbremenjen izdatkov za formalno-pravna svetovanja, kako sicer obiti zakon ali izkoristiti njegove pravne vrzeli.

A obstajajo pomembne razlike: za razliko od Teksasa v Oklahomi lokalnim skupnostim niso popolnoma odvzeli vpliva. Slednje se resda ne bodo smele vmešavati v operacije črpanja nafte na načine, ki bi utegnile podjetjem ogrožati posel. A vseeno bodo lokalne oblasti lahko črpanje prepovedale v primeru ugotovitve, da je le-to preglasno ali preblizu bivalnim objektom. Arbitri za to, ali so izpolnjeni kriteriji za prepoved črpanja, bodo trije člani posebne komisije za nadzor korporacij.

Nov zakon, kako pomenljivo, prihaja v času izdaje več poročil o manjših potresih, ki so jih zaznali ob naftnih poljih, kjer pridobivajo nafto z metodo fackinga oz. hidravličnega drobljenja. Znanstveniki so kot glavnega krivca za potrese izpostavili prav sporne vrtine, ki so destabilizirale tla. Zaradi njihovih odkritij je veliko lokalnih skupnosti kmalu vložilo zahteve za prepoved črpanja nafte.

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.