Britoff pričakovanj

Aktualno-politična novica
31. 12. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Pozdravljeni v zadnjem britoffu tokratnega leta. Pričnimo z najnovejšo novico glede zvezde našega osončja. Sonce je dokočno zamenjalo svoja magnetna pola in izpolnilo cikel, ki se godi vsakih enajst let. V slednjem se sončevo magnetno polje izniči in nato ponovno pojavi obrnjeno. Znanstveniki so vedno znova presenečeni, da dogodek nima večjega vpliva na osončje.

Antropološka študija najstniške uporabe spletišča Facebook iz Londonske univerze je opazila signifikanten upad najstnikov, ki uporabljajo omenjeno družabno spletišče. Razlog njihove selitve na druga spletišča je dejstvo, da se na Facebooku nahajajo njihovi starši in sorodniki, ki jih stežka vržejo stran iz liste prijateljev, obenem pa z njimi ne želijo deliti vseh objav.

PirateBay je kljub svetovnem pregonu, letos je zamenjal šest domen, zvišal nalaganje novih torentov za 50 odstotkov glede na leto poprej. Trenutno omogoča izmenjavo rekordnih 2.8 milijona datotek med 19 milijoni uporabnikov. Glede na povedano se očitno kaže neefektivnost proti-piratskih gibanj, ki vzpostavlja požarne zidove in zaostruje zakonodajo.

0800

Le dan po oznanilu, da bo Savdska Arabija libanonski vojski pomagala s tremi milijardami dolarjev pomoči, so libanonske sile odprle ogenj na sirsko letalo. Pomnimo, da so Savdijci glavni antagonist in sponzor teroristične opozicije Baširja Al-Assada v Siriji, sedaj pa so kupili še pomoč Libanonskih varnostnih sil.

Ruska mornarica je prejela obsežne okrepitve svojih podmorniških sil. Pod vojaško povelje je bila sprejeta prva izmed osmih popolnoma novih napadalnih podmornic - torej torpedi in konvencionalne rakete. V domačo bazo severne flote pa sta prispeli dve izmed bodočih osmih svežih balističnih podmornic, ki bodo Rusiji zagotavljale možnost povračilnega jedrskega udarca tudi v 21. stoletju.

Ostajamo v Rusiji, oziroma natančneje pri prvem človeku Ruske Federacije - predsedniku Putinu. Angleški časnik Times ga je razglasil za mednarodno osebnost leta, saj je preprečil vojaško posredovanje zahodnih sil v Siriji, zatrl evropsko širjenje v Ukrajino, ter obenem zavaroval Edwarda Snowdna.

0900

S pričetkom veljave proračuna Združenih držav Amerike za leto 2014 bo od prvega dneva naprej ukinjena socialna pomoč za dolgoročno brezposelne. Med slednje se štejejo vsi, ki so brezposelni že več kot 6 mesecev, kar v ZDA nanese na 1.3 milijona ljudi. Glaven krivec za situacijo je republikanska stranska, saj je še pred glasovanjem o proračunu zavračala kakršnokoli podaljšanje izplačevanja pomoči. Slednja bi državo v enem letu stala 25 milijard dolarjev, vendar bi obenem glede na mnenja nekaterih analistov prinesla 0.2 odstotka gospodarske rasti in 200.000 delovnih mest.

Ženska iz Havajev s priimkom sestavljenim iz 36 črk je zmagala bitko z birokracijo. Uradniki na uradu za motorna vozila so popustili in spremenili zakon, ki je dolžino priimkov omejeval na 35 črk. Po novem lahko imena in priimke sestavlja 40 črk, srednja imena pa še vedno “le” 35.

Velika Britanija razmišlja o spremembah uporabe njenega zdravstvenega sistema za tujce in migrante. Zaenkrat je nacionalni zdravstveni sistem za oboje še vedno zastonj, vendar ga bo kmalu treba plačevati, oziroma imeti dodatno zdravstveno zavarovanje v tujino. Eden izmed razlogov je tudi strah pred zdravstvenim turizmom, še posebej glede na sprostitve omejevanja migracije iz Romunije in Bolgarije prvega januarja.

1000

Kitajski državni finančni revizijski organ je po pregledu celotne kitajske države ugotovil, da vladni uradi na različnih nivojih dolgujejo 20.7 triljona juanov, oziroma 3.4 trilijona dolarjev. Polovico bremeni centralno oblast, medtem ko drugo polovico nosijo lokalne oblasti. Ravno od slednjih partija zahteva, da počistijo svoje dolgove, saj le-to privede do stabilnejše rasti in razvoja.

Na hekerskem kongresu Chaos Communications v nemškem Hamburgu je varnostni guru Jacob Appelbaum javnosti govoril o napravi v arzenalu Ameriške agencije za nacionalno varnost imenovane “Nightstand” - nočna mizica. Slednja naj bi bila sposobna kompromitirati wi-fi omrežja z vsajanjem prisluškovalnega softwara. Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da naj bi bila le-to sposobna narediti iz oddaljenosti 10 kilometrov.

V sosednji Franciji je mobilni operater Orange napovedal tožbo zoper Ameriško varnostno agencijo, saj naj bi slednja glede na najnovejša razkritja Snowdena prisluškovala podvodnim informacijskim kablom sistema “SMW-4”. Slednje omrežje povezuje Severno Ameriko z Evropo in nadaljuje pot prek zalivskih držav do Pakistna in Indije, ter je v lastništvu 16 različnih podjetij. Tu še dodajmo, da je glede na izjavo Juliana Assanga, dosedaj razkritih le 0.5 odstotka dokumentov, ki jih je Snowden predal novinarju Greenwaldu. V naslednjem letu se lahko nadejamo novih Orwellowskih razkritij. Pozdravljeni do takrat!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness