BritOFF pride tudi na dom

Aktualno-politična novica
digitalna ključavnica
9. 11. 2017 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v četrkovem Britoffu, v katerem se ukvarjamo z novicami na področju regulacije tehnologije. Z današnjim dnem je Amazon začel naročnikom svoje premium storitve Prime ponujati nov način dostave pošiljk. Prebivalci izbranih 37 ameriških mest lahko za 250 dolarjev naročijo Amazon key, ki ga sestavljata pametna modrozoba ključavnica in varnostna kamera Cloud cam, ki snema vhod. Dostavljalec Amazonovih pošiljk lahko torej ob dogovorjenem času vstopi v prazno stanovanje, celoten postopek pa naročnik s pomočjo kamere spremlja v živo ali kasneje  preveri posnetek. S pomočjo aplikacije Amazon key pa lahko lastnik pametne ključavnice možnost vstopa podeli tudi prijateljem ali izvajalcem del.

Seveda se je ob tem pojavilo kar nekaj pravnih zagat. Jim Jones, profesor digitalne foreznike na univerzi Georgea Masona, je opozoril na vprašanje odgovornosti v primeru hekerskega napada. V Amazonovi pogodbi s končnim uporabnikom ostaja nedorečeno, kdo bo nosil posledice zlonamernega dostopa do stanovanja in posnetkov v oblaku. Podobno nedorečeno ostaja vprašanje morebitnih kraj, poškodovanja stanovanja s strani dostavljalca ali odgovornosti za pobegle domače živali. V primeru spora pa seveda ne bo odločalo sodišče, pač pa zasebna arbitraža.

Prav tako se Amazon ni izjasnil, če bo na zahtevo pravosodnih organov brez posebnega naloga odklenil pametno ključavnico ali jim posredoval v oblaku zbrane posnetke. Podatki, shranjeni pri tretji osebi, namreč ne uživajo enakovredne zaščite na temelju zasebnosti posameznika. Primer umora Victorja Collinsa iz Arkansasa leta 2015, kjer se je Amazon upiral izročitvi posnetkov na osumljenčevem pametnem zvočniku Echo, se je namreč končal brez pravnega precedensa. Osumljenec je predajo podatkov letos dovolil kar sam.

8:05

Špansko ustavno sodišče je tudi uradno izničilo razglasitev katalonske neodvisnosti. Odstavljeno katalonsko deželno vlado je obtožilo, da je enačila avtonomijo s samostojnostjo. Medtem ko je 200 katalonskih županov v Bruslju izreklo podporo Carlesu Puidgemontu, so v Kataloniji potekali protesti in zapore cest s strani podpornikov neodvisnosti.

V Veliki Britaniji je odstopila ministrica za mednarodni razvoj Priti Patel. Izkazalo se je namreč, da se je ministrica Patel udeleževala sestankov s predstavniki izraelske politike in gospodarstva, ki niso bili odobreni s strani britanskega zunanjega ministrstva. Zlasti sporen je bil njen poskus, da bi del britanske humanitarne pomoči namenila izraelski vojski na zasedeni Golanski planoti.

Mednarodna organizacija dela ILO je zavrnila pritožbo azijskih migrantskih delavcev nad razmerami v Katarju, vloženo leta 2015. Prav tako ne bo ustanovila posebne komisije za preiskavo zlorab delavcev migrantov pri gradnji nogometne infrastrukture za svetovno prvenstvo leta 2022. ILO je odločitev utemeljila z domnevnimi spremembami v katarski delavski zakonodaji, ki so v zadnjem letu omilile sistem kafala. Po tem sistemu so delodajalci namreč lahko delavcu migrantu prepovedali menjavo zaposlitve in odhod iz države.

Še vedno priprti savdski princ Alvalid bin Talal, ustanovitelj investicijske družbe Kingdom Holding, je ob koncu četrtletja prodal svoj približno 5-odstotni delež družbe 21st Century Fox. S tem je v neroden položaj postavil družino Murdoch, ki poseduje okoli 40 odstotkov volilnih glasov in se ji prihodnji teden obeta neprijetna delničarska skupščina. Fundacija Nathana Cummingsa je namreč napovedala, da bo kot mali delničar izzvala strukturo, ki družini Murdoch podeljuje veliko moč odločanja kljub dejstvu, da ima v lasti zgolj okoli 20 odstotkov delnic družbe.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness