Britoff protestov proti jedrskemu arzenalu

Aktualno-politična novica
15. 4. 2015 - 7.00
 / BritOFF

7.00

V Združenih državah Amerike iz zvezne države Indiana poročajo o inovativnem reševanju tamkajšnjega političnega fiaska, ki je nastal s sprejetjem kontroverznega zakona o verski svobodi. Oblasti so namreč za reševanje napete situacije, ki je nastala po sprejetju zakona, najele posebno službo za odnose z javnostjo. Posel naj bi bil vreden več milijonov dolarjev. Posebna PR-kampanja namerava obrniti javno mnenje nazaj v prid tamkajšnjega republikanskega guvernerja Mika Pierca.  Kot smo že poročali, je Indiana sprejela zakon o verski svobodi, ki omogoča, da podjetniki in podjetja pod pretvezo ugovora vesti vsakomur odrekajo svoje storitve. Zaradi pritiska javnosti je guverner omenjeni člen že moral razveljaviti.

NASA poroča o novem odkritju na Marsu. Najnovejše ugotovitve nakazujejo, da na Rdečem planetu obstaja tekoča voda. Do teh dognanj so znanstveniki prišli po preučevanju zemlje v kraterju Gale. Ugotovitve nakazujejo, da sol, ki je prisotna v vodi, lahko zniža njeno ledišče na minus 70 stopinj Celzija, zaradi česar voda navkljub zelo nizkim površinskim temperaturam občasno lahko teče.

V začetku tega tedna so na Škotskem pred vojaško bazo v Falestinu potekali protesti proti nadaljevanju britanskega vojaškega jedrskega programa. Več sto protestnikov se je zbralo pred pomorsko bazo v Falestinu, kjer je privezana flota britanskih jedrskih podmornic. Več v Britoffu ob 8.00.

8.00

V začetku tega tedna so na Škotskem pred vojaško bazo v Falestinu potekali protesti proti nadaljevanju britanskega vojaškega jedrskega programa. Več sto protestnikov se je zbralo pred pomorsko bazo v Falestinu, kjer je privezana flota britanskih jedrskih podmornic. Koalicija, imenovana “Bairns Not Bombs”, je več ur blokirala glavni vhod v pristanišče ter na ta način poskusila onemogočiti delovanje vojaške baze. Zaradi tega so oblasti aretirale tudi več deset aktivistov.

Dogodke v Falestinu je sprožila nedavna vladna odločitev, da nameravajo zavoljo okrepitve obrambe povečati arzenal jedrskega orožja. V ta namen bodo zgradili štiri nove podmornice najnovejšega tipa Trident. Slednje nosijo tudi jedrsko oborožitev, nastanjene pa naj bi bile, tako kot večina ostalih jedrskih podmornic Velike Britanije, v Falestinu. Vladna odločitev že sproža nemalo polemik tako na nacionalnem kot na lokalnem nivoju. Vzdrževanje podmornic namreč zahteva nemalo sredstev; vlada zgolj za vzdrževanje svojega jedrskega arzenala letno porabi 3 milijarde funtov.

Velika Britanija že dalj časa krči svoje socialne in izobraževalne programe. Zaradi pomanjkanja sredstev ne bo prizanešeno niti javnemu zdravstvenemu sistemu. Vse to pri Britancih sproža nemalo ogorčenja, saj naj bi konservativna vlada na drugi strani načrtovala izdatne investicije v vojaško infrastrukturo. Poleg gradnje novih podmornic tipa trident se omenja tudi razvoj novega tipa jedrskih podmornic, kar pa bi stalo vrtoglavih 100 milijard funtov. Zato nedavni protesti v Falestinu zgolj naznanjajo bodoči potek dogodkov.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.