23. 10. 2015 – 8.00

Britoff prvih staroselskih iger

OSMA

 

Rasno profiliranje se je v Izraelu še enkrat izkazalo za neučinkovito metodo določanja žrtev izvensodnih ubojev. Po tem ko je prejšnji teden množica linčala eritrejskega prosilca za azil, ki so ga zamenjali za domnevnega palestinskega napadalca, je včeraj izraelski vojak s streli pokončal svojega judovskega sodržavljana. Ta namreč ni želel pokazati osebnega dokumenta in je vojaka odrinil, kar je bilo dovolj, da ga je ta ustrelil. V zadnjih tednih protestov je pod streli izraelske vojske umrlo že 52 Palestincev, mnogi med njimi zgolj na podlagi suma, da imajo nož, s katerim naj bi želeli napasti Izraelce. V takih napadih je sicer umrlo 8 Izraelcev.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma se bo srečal s predstavniki študentskega gibanja Fees Must Fall, ki so v zadnjem tednu zasedli ali protestirali na 15-ih od 20-ih univerz v tej afriški državi. Razlog za proteste je desetodstotno zvišanje šolnin, ki bo po mnenju študentov najbolj prizadelo tiste iz revnejših okolij, to je predvsem temnopolte. Zuma sicer za povišanje šolnin krivi administracije posameznih univerz, vendar pa je njegova vlada v zadnjem letu znižala njihovo financiranje.

V Slovenijo je sinoči vstopilo več kot šest tisoč ljudi, od tega tisoč z avtobusi napovedanih na Gruškovju, ostali pa v dveh skupinah čez zeleno mejo pri Rigoncah. V preteklih dneh je tako v Slovenijo prišlo približno 40 tisoč beguncev. Kot je sporočila policija, je trenutno v sprejemnem centru v Brežicah okoli 4.200 prebežnikov, v začasnem centru v Dobovi pa 1.200.

 

DESETA

Nedeljske volitve v Kanadi so prinesle rekordno število poslancev, ki prihajajo iz vrst staroselcev, v Kanadi poimenovanih First Nations. Njihovo število se je s sedem povzpelo na deset oziroma tri odstotke vseh poslancev, kar gre pripisati predvsem višji volilni udeležbi, ki se je med staroselci povečala za deset odstotnih točk, to je na več kot 50 odstotkov. Vzrok za to je politika konzervativne vlade v zadnjem desetletju, ki ni namenjala dovolj denarja za staroselsko izobraževanje, ni vzdrževala rezervatov in ni sprožila preiskav povečanega števila umorjenih staroselk.

Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev v Gvatemali tamkajšnja nevladna organizacija z imenom Observatorij za staroselska ljudstva ugotavlja, da nihče od kandidatov v svoji kampanji ne naslavlja težav staroselcev. Ti predstavljajo več kot polovico prebivalstva in imajo po statistiki večjo verjetnost življenja v revščini, vendar pa strukturne rešitve njihovega položaja, pa tudi področje dvojezičnega izobraževanja, niso na agendi bodočih predsednikov.

V brazilskem mestu Palmas se danes začenjajo prve staroselske igre, ki se jih bo udeležilo več kot dva tisoč športnikov staroselskih korenin iz 30-ih držav. Dva tedna trajajoč dogodek, ki ga organizirajo brazilska ministrstva in lokalne fundacije, bo namenjen druženju tekmovalcev in lokalnih prebivalcev ter predstavitvi iger posameznih ljudstev. Nekateri športi, med njimi tudi nepogrešljivi nogomet, lokostrelstvo in vožnja s kanujem, bodo tekmovalne narave, namen večine športov pa bo zgolj prikaz tradicionalnih iger in kolegialnega druženja.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.