24. 10. 2012 – 10.05

britoff radarja v ognju

Sedma



Izrael nadaljuje se provokativno politiko gradenj naselbin na spornih ozemljih. Ministrstvo za gradnje je, kljub odločnemu mednarodnemu nasprotovanju gradnjam, napovedalo objavo razpisa za gradnjo skoraj 700 novih domov v vzhodnem delu Jeruzalema in na Zahodnem bregu in to le nekaj dni potem, ko so izraelske oblasti odobrile gradnjo skoraj 800 stanovanj tudi v drugem delu vzhodnega Jeruzalema. To je sprožilo ostre mednarodne odzive, med drugim tudi visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton, ki danes prihaja na obisk prav v Jeruzalem.

Ulice Budimpešte so ob madžarski obletnici protisovjetske vstaje leta 1965 napolnili tako privrženci madžarske opozicije, kot vladni podporniki, ki so se sešli na ločenih shodih. Na spletu oblikovano opozicijsko gibanje Milla je med 50 in 100 tisoč udeležencem opozicijskega shoda obljubilo oblikovanje enotne opozicijske platforme, množico pa je nagovoril tudi nekdanji madžarski premier Gordon Bajnai, ki je napovedal vrnitev v politiko. Podporniki vlade so se zbrali v središču mesta, kjer je na zboru, organiziranem s pomočjo provladnih poslovnežev in novinarjev, več kot 100.000 udeležencev nagovoril madžarski premier Viktor Orban.  

Državni zbor je v skladu s pričakovanji potrdil zakon o Slovenskem državnem holdingu, na katerega je državni svet pred časom izglasoval veto.  V drugo je za zakon glasovalo 51 poslancev, proti pa jih je bilo 36, za potrditev zakona pa je bilo sicer potrebnih večinskih 46 glasov. Kljub potrditvi v parlamentu nad zakonom še naprej visi referendumsko glasovanje, ki ga je predlagal Sindikat delavcev v energetiki. Pozneje je državni zbor, podobno, potrdil tudi zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev tako imenovane slabe banke.



Osma



Mreža 23 grških nevladnih organizacij je s posebnim poročilom opozorila na porast rasističnih napadov na migrante v Grčiji, hkrati pa posvarila pred kulturo nekaznovanja napadalcev, kar problem krepi. Po podatkih nevladnih organizacij so v Grčiji med januarjem in septembrom letos zabeležili 87 rasističnih napadov, dejansko pa naj bi jih bilo še veliko več, saj veliko žrtev napadov ne prijavi. Mreža nevladnih organizacij je opozorila tudi, da za številne napadalce obstaja sum, da so povezani s skrajno desničarsko stranko Zlata zora. Pozivu k zaustavitvi rasističnega nasilja v Grčiji se je pridružil tudi Urad Združenih narodov za begunce.

Ruske oblasti so opozicijskega aktivista Leonida Razvožajeva obtožile načrtovanja množičnih protestov, uperjenih proti predsedniku Vladimirju Putinu, za kar mu grozi do 10 let zapora. Preiskovalci so obtožnico proti Razvožajevu vložili na podlagi posnetkov, predvajanih v ruski oblasti prijaznem dokumentarnem filmu, ki naj bi prikazoval srečanje Razvožajeva skupaj s opozicijskima kolegoma Sergejem Udalcovom in Konstantinom Lebedevom z gruzijskimi uradniki. Dogovarjali naj bi se o financiranju množičnih protestov, uperjenih proti Putinu. Ruske oblasti bodo obtožnice vložile tudi proti Udalcovu in Lebedevu.

Da je lahko nogometna tekma tudi festival rdečih kartonov, je dokazal paragvajski sodnik Nestro Guillen na tekmi mladinskih ekip moštev Teniente Farina in Libertad Club. Zaradi pretepa ob koncu tekme med igralci obeh moštev je sodnik izključil kar vseh 36 nogometašev obeh moštev in s tem verjetno dosegel absolutni rekord v številu pokazanih rdečih kartonov na eni tekmi. Ob tem je zanimivo, da je Guillen fizično pokazal le dva kartona – iniciatorjema pretepa med nogometaši, ostale pa je administrativno podelil šele po tekmi, saj je tako ob izbruhu pretepa pobegnil v slačilnice.



Deveta



V pravno-estetski sodbi je vrhovno sodišče ameriške zvezne države New York v Albanyu razsodilo, da striptiz v nočnih klubih ne sodi v kategorijo umetnosti, ki bi bila po zakonu oproščena plačila davkov na prodajo. Vrhovno newyorško sodišče je o umetniškem potencialu plesanja o drogu moralo presoditi ob pritožbi lastnika enega od tamkajšnjih striptiz klubov, ki ameriški davkariji dolguje približno 400.000 dolarjev. Na nižjih sodnih instancah mu je uspelo prepričati sodnike, da je striptiz umetnost, ne pa tudi na vrhovnem sodišču, kjer so sodniki odločitev sprejeli s tesno večino enega glasu.

Tajvanskim oblastem je uspelo aretirati starejšega moškega, osumljenega, da je v  bolnišnici za starejše na jugu države v torek podtaknil požar, v katerem je umrlo 12 ljudi, 60 pa je bilo ranjenih. 67-letni tajvanski požigalec ognja ni zanetil z bencinom in takimi forami, pač pa v je prostoru, kjer so hranili oblačila, zakuril kup papirja. Moški naj bi bil hudo bolan, a duševno zdrav. Večina pacientov, med njimi je bilo več nepokretnih, je umrla zaradi zadušitve s plinom.

V parlament prihaja sporna novela zakona o visokem šolstvu, ki se ji bodo poslanci posvetili v prvem branju. Novela med drugim podaljšuje rok podaljšanje akreditacij visokošolskih zavodov in politizira način imenovanja sveta Nacionalne republiške agencije za kakovost v visokem šolstvu, zaradi česar je v viskošolski javnosti naletela na ostre odzive. Predstavniki ljudstva in predvsem političnih strank bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o lokalnih volitvah in novelo zakona o varstvu pred požarom.



Deseta



Svetovni ekonomski forum je objavil rezultate raziskave o razlikah med spoloma, ki kažejo, da se te na splošno manjšajo, vseeno pa ostajajo, ko gre za plače in za zasedbo najvišjih družbenih položajev. Razlike se najbolj hitro zmanjšujejo na področju izobraževanja in zdravja. Raziskava je zajela 135 držav, Svetovni ekonomski forum pa je objavil tudi seznam tistih, ki najuspešneje zmanjšujejo razlike med ženskami in moškimi. Prva mesta zasedajo nordijske države, Slovenija pa je letos končala na 38. mestu, kar je štiri mesta više kot lani.

Ameriška uprava za hrano in zdravila, krajše FDA, je sprožila preiskavo proti podjetju, ki proizvaja energetsko pijačo »Monster energy« zaradi suma, da so ti energetski napitki povzročili smrt petih ljudi, pri eni pa srčni napad. Pri FDA poudarjajo da je preiskava šele na začetku in da zaenkrat nimajo nobenih dokazov, da je prav ta pijača povezana s smrtnimi primeri, kljub temu pa vsa poročila in sume jemljejo resne. Uprava za hrano in zdravilo je ameriške potrošnike še pozvala, naj ji nemudoma prijavijo vsakršno negativno reakcijo po zaužitju pijače Monster.

Ognjeni protesti proti šerifovskemu merjenju in kaznovanju prevelike hitrosti v prometu, kot so si jo zamislili na mariborski občini z zasebno-javnim postavljanjem radarjev, se nadaljuje. V teku noči je neznanec na Ptujski cesti namreč zažgal že peti radar v zadnjih štiri dneh. Z neznano vnetljivo tekočino je polil spodnji del kovinskega ohišja stacionarnega radarja in s požarom povzročil za okoli 800 evrov škode. Merilniki hitrosti so sicer začeli Mariborčane razburjati prejšnji teden, ko so začeli delovati, po burnih protestih pa so na mariborski občini obljubili, da prve prekrškarje še ne bodo kaznovali, pač pa jim bodo izrekli opozorila.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.