18. 12. 2015 – 10.05

Britoff rasističnih izjav

0805

Vrhovno sodišče Brazilije je odločilo, da se lahko nadaljuje proces obtožbe zlorabe položaja, v katerem se je znašla predsednica Dilma Rousseff, kjer se ji očita kršitve v porabi proračunskih sredstev. A ob tem so določili še, da bo pri odločanju imel besedo tudi senat, ki bo lahko ustavil postopek. Ta odločitev naj bi izboljšala možnosti Rousseffove v boju za obstanek na funkciji. V času zaslišanj bo vodenje začasno prevzel podpredsednik, Michael Temer.

Bliža se ponovna uvedba pridobivanja viz za sirske državljane, ki prihajajo v Turčijo. Odločitev je na srečanju z voditelji držav EU predstavil predsednik turške vlade, Ahmet Davutoğlu. Na spremembo se je takoj odzvala sirska vlada in prav tako napovedala ponovno uvedbo vizumov za turške državljane na obisku v Siriji. Turške oblasti trdijo, da ta ukrep ne bo vplival na sprejemanje sirskih beguncev, ki sicer predstavljajo večino sirskega prebivalstva v državi.

Predsednik Nigra, Mahamadou Issoufou, je na državni televiziji podal izjavo, da je vlada uspela preprečiti državni udar in uspešno aretirala osebe, osumljene poskusa prevzema oblasti. V državi so konec februarja načrtovane predsedniške volitve in kljub napovedani visoki podpori sedanjemu predsedniku je vedno glasnejša opozicija, ki le-temu očita vedno več zatiralnih ukrepov. Med aretiranimi so tudi nekateri višji vojaški častniki.



1005

Brazilski politik Fernando Furtado je dobil nagrado za najbolj rasističnega politika leta za svojo izjavo o staroselcih. Pleme Awa, ki živi na področju Amazonskega gozda, je namreč označil za skupino malih gejev, ki bi jih morali pustiti, da stradajo do smrti. Priznanje za največjega rasista leta vsako leto razglasi organizacija Survival international.

Družine in prijatelji 52-ih priprtih mladih učiteljev so zablokirali glavno avtocesto v mehiški državi Michoacan. Učitelji so bili priprti po tem, ko naj bi oblasti odkrile, da imajo v lasti eksplozivna sredstva. Ni še jasno, ali bodo zaradi te domnevne kršitve zakona tudi obsojeni. Odvetnik skupine, Felix Perez, pravi, da so oblasti podtaknile eksplozive v avtobus, s katerim so potovali učitelji.

Od naslednjega šolskega leta dalje bodo študenti dveh kanadskih fakultet, University of Winnipeg in Lakehead University, morali obiskovati enega od predmetov o staroselskih študijah. Cilj te spremembe je večje razumevanje z vsaj osnovnim znanjem o tradicijah, zgodovini in sodobnih tematikah, ki se tičejo staroselskih skupnosti, ki živijo v državi. Pobudo so dali  študenti, ki so v zadnjem času opazili večje število rasističnih incidentov, po katerih se je študentski svet sestal z Odborom za staroselce. Skupaj sta nato prišla do odločitve o obveznih predmetih.

 

Dodaj komentar

Komentiraj