Britoff Rdečega morja

Aktualno-politična novica
13. 5. 2013 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Sodišče v Gvatemali je nekdanjega gvatemalskega diktatorja Efraina Riosa Montta spoznalo za krivega genocida in vojnih zločinov ter ga obsodilo na 80 let zapora. Obsojen je bil zaradi pokolov Indijancev med dolgoletno državljansko vojno, ki se je v Gvatemali začela leta 1960 in je trajala 36 let. Rios Montt je bil na čelu države v letih 1982 in 1983, kar je tudi obdobje, ko so se zgodili najhujši zločini.

Nov film Vojne zvezd, ki naj bi pod okriljem družbe Disney v kinematografe prišel leta 2015, bodo snemali v Veliki Britaniji, je sporočilo filmsko podjetje LucasFilm, ki je v lasti korporacije Disney. Sedmo nadaljevanja Vojne zvezd, za katerega je scenarij napisal Michael Arndt, bo režiral hollywoodski režiser J. J. Abrams.

Delegati Slovenske demokratske stranke so na sobotnem kongresu dosedanjega predsednika Janeza Janšo s 522 glasovi za in 11 proti vnovič izvolili na čelo stranke. Janša SDS vodi od leta 1993 in s ponovno izvolitvijo začenja svoj sedmi mandat. Tudi na današnjem kongresu ni imel protikandidata, saj med članstvom, uživa močno podporo.

ob 8.05

Nekdanji premier Navaz Šarif in njegova Muslimanska liga so razglasili zmago na sobotnih parlamentarnih volitvah v Pakistanu. Šarif je že pozval vse politične stranke, naj se mu pridružijo pri reševanju ogromnih problemov, od političnih do gospodarskih, ki jih ima država.

Kongres Slovenske demokratske stranke je še najbolj zaznamoval govor predsednika Janeza Janše. Potem, ko je v svojem mirnem tonu povedal vse, kar je dobrega naredila stranka v zadnjih dvajsetih letih je metaforično zaključil, da smo vendarle šele na sredini Rdečega morja. V gospodarski in družbeni krizi. Ob tej izjavi je Slovenska javnost končno spoznala Janševega idola. Nihče drug kot sam Mojzes.

Srečanje so imeli tudi v Slovenski ljudski stranki. V Krškem je predsednik Franc Bogovič povedal, da se bo država iz krize lahko rešila le z odstranitvijo zastarelih ideoloških vzorcev, tako da bo prisluhnila svojim ljudem in Slovenijo rešila v zavezništvu z njimi. Ob 25 letnici stranke je Bogovič poudaril na potrebnost zavedanja, da so ne glede na politično barvo, država vsi ljudje.  

ob 9.05

Bangladeška vlada je oblikovala komisijo, ki bo preučila možnost dviga minimalne plače za več milijonov delavcev v tekstilni industriji. Ukrep je odgovor na množične proteste delavcev, ki jih je podžgala vrsta smrtonosnih industrijskih nesreč. Povprečen bangladeški tekstilni delavec na mesec zasluži manj kot 40 ameriških dolarjev. Minimalno plačo so sicer tekstilnim delavcev nazadnje zvišali novembra 2010 in to za 80 odstotkov.

Egiptovska policija je aretirala tri pripadnike teroristične mreže Al Kaida, ki so načrtovali samomorilski napad na eno od zahodnih veleposlaništev v Kairu. Veleposlaništvo katere države je bilo tarča načrtovanega napada, niso sporočili. Po besedah egiptovskega notranjega ministra Mohameda Ibrahima, so našli precejšnjo količino eksploziva, računalnik s podatki o izdelavi bomb ter navodila za izdelavo raket. Načrtovali naj bi tudi napad v Aleksandriji, eden od treh prijetih pa je bil v stiku s celico Al Kaide v Alžiriji ter se je uril v Pakistanu in Iranu.

V Brežicah bodo ob 660-letnici podelitve svojih mestnih pravic v soboto pripravili osrednjo celodnevno prireditev, pri kateri bo sodelovalo več kot 20 tamkajšnjih društev in drugih kulturnih ustvarjalcev. Prireditve bodo potekale v stavbah zgodovinskega mestnega središča in na brežiški glavni ulici. Rojstvo posavskega mesta se je zgodilo 18. maja 1353, ko je salzburški nadškof Ortolf naselju na bregu oziroma na skalnatem pomolu brežcu, ki se dviguje nad danes suho strugo Save, s posebno listino potrdil mestne pravice. Vse najboljše Brežice.

ob 10.05

Doslej vladajoča desnosredinska stranka Gerb Bojka Borisova je zmagala na predčasnih volitvah v Bolgariji, kažejo rezultati vzporednih volitev.. Za stranko Gerb naj bi glasovalo 33 odstotkov volivcev, za socialiste pa 26 odstotkov. Pred volitvami so javnomnenjske raziskave napovedovale tesnejši rezultat med Gerbom in opozicijskimi socialisti.

Slovaškega uličnega umetnika, oblečenega v bela papeška oblačila, so policisti v Rimu pridržali in ga kaznovali, ker je bil preveč podoben pokojnemu papežu Janezu Pavlu II. Problem je bil v tem, da je bil preveč podoben Karolu Wojtyli. Pridržali pa so ga zaradi uzurpacije naziva, kar je prekršek. Moškega so kasneje izpustili, plačati pa bo moral kazen med 154 in 929 evri, natančno vsoto bo določil sodnik.

V desetletni borbi za interese nevladnih, zlasti mladostnih samoniklih dejavnih prizorišč se je vodstvo Ustanove Pohorski bataljon pomudilo tudi med idrijskimi nevladniki. V povsem sveže urejenih prostorih Mladinskega centra je večer odprl Marko Brecelj, ki je izpostavil omejevanje in zapostavljanje nevladnih, v prvi vrsti približno 60 po Sloveniji delujočih in pojemajočih, samoniklih prizorišč kreativnosti. Izpostavljeni točki večera v Idriji sta bili: podpora nevladnemu mladinskemu polju in s tem, podpora ter oblikovanje samega sebe.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness