8. 5. 2015 – 7.05

BritOFF ruske amnestije

Sedma



Po prvih vzporednih volitvah so konzervativci premiera Davida Camerona na parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji osvojili prepričljivejšo zmago, kot so jim jo napovedovala različna predvolilna merjenja. Ta so namigovala na tesen izid; če gre verjeti vzporednim volitvam, pa so torijci tokrat v 650-članskem britanskem parlamentu osvojili 316 sedežev, medtem ko so jih volivci njihovim največjim tekmecem, laburistom Davida Milibanda, namenili vsega 239. Svoj izid s prejšnjih volitev je Cameronova stranka popravila, kljub temu pa ji za samostojno vladanje utegne zmanjkati deset sedežev, ki jih bodo ponovno morali iskati s koalicijskim povezovanjem. Deset glasov torijcem sicer lahko ponudijo dosedanji koalicijski partnerji, liberalni demokrati Nicka Clegga, ki so doživeli popoln polom, a je vprašanje, če zmagovalce koalicija s tesnim glasom večine zanima. Prvi komentarji ne izključujejo niti ponovnih volitev septembra.    

Približevanje sobotne 70. obletnice konca druge svetovne vojne, ko bodo svetovne oči tako ali drugače uprte v moskovsko vojaško parado, je močno raznežilo kremeljskega vladarja Vladimirja Putina, ki je na široko in srčno odprl vrata zaporniških celic. Na njegov predlog je ruska duma že aprila sprejela zakon o amnestiji zapornikov ob prihajajoči obletnici, v teh dneh pa je svobodo ugledalo prvih 2.236 obsojencev. Zaporniške duri bodo ostale odprte vsak dan še naslednjega pol leta, svobodo pa naj bi tako ugledalo skupno do 60.000 zapornikov, ki so bili obsojeni zaradi manj resnih zločinov. Amnestija utegne veljati tudi za 200.000 pogojno obsojenih.  



Slovenska hokejska reprezentanca je na 4. tekmi svetovnega prvenstva zabeležila še … 4. poraz. Po Belorusiji, Rusiji, Slovaški je bila tokrat od Slovenije boljša Finska, ki je slavila s 4:0. Hokejski znalci z evropskega severa so danes prvega slovenskega vratarja Gašperja Krošlja v prvih dveh tretjinah premagali po dvakrat, zadnja pa se je končala z dolgočasnim 0:0. Moštvo selektorja in Anžeta Kopitarja danes čaka dvoboj s še enimi Skandinavci, tokrat bodo palice prekrižali z Norvežani.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.