Britoff slabega okusa

Aktualno-politična novica
22. 5. 2014 - 10.00
 / BritOFF

7.05

Novi indijski premier Narendra Modi namerava do leta 2019 s pomočjo sončne energije v vsakem domu prižgati vsaj eno žarnico. V Indiji brez električne energije še vedno živi vsaj 400 milijonov ljudi, kljub temu da je administracija preteklega mandata obljubljala, da jim jo bo napeljala že do leta 2012. Sedanja administracija namerava z energijo iz sončnih celic vsakemu domu omogočiti dostop do televizije, dveh žarnic in solarnega kuhalnika.

Elektrifikacija pa ni edini od ambicioznih projektov Narendre Modija. Na svojo premiersko inavguracijo je namreč povabil predstavnike okoliških držav. Indija je v svoji regiji sicer tradicionalno zavzemala vodilno vlogo, pri čemer se ni ozirala na interese manjših sosed. Zdi se, da želi Modi prekiniti politiko močnejšega in začeti okoliške države pritegovati z mehko močjo. Temu verjetno botrujejo tudi vse izrazitejši interesi Kitajske, ki svojo moč brezsramno projicira na indijsko dvorišče.

Rusija in Kitajska sta medtem zaradi agresivne zunanje politike Združenih držav našli skupen jezik in podpisali dogovor o izmenjavi zemeljskega plina, vreden 400 milijard ameriških dolarjev. Cena kubičnega metra plina ostaja poslovna skrivnost, vendar analitiki dogovor označujejo za pogodbo stoletja. Samo infrastruktura, preko katere bo ruski plin dosegel kitajske potrošnike, bo namreč vredna 70 milijard dolarjev.

 

8.05

Ustanovitelj francoske skrajno desne Nacionalne fronte, Jean-Marie Le Pen, v smrtonosnem virusu ebole ne vidi problema, ampak rešitev za prenaseljenost sveta. Ob tem bi marsikdo lahko pomislil, da je gospod le senilen starec, a tako ne mislijo v njegovi stranki, ki je njegove besede s predvolilne zabave tudi uradno podprla. Raziskave javnega mnenja Nacionalni fronti pripisujejo kar četrtino volilnega telesa na volitvah v evropski parlament. Če gre tem statistikam verjeti, se Evropa vse bolj očitno obrača na desno, in to tudi v državah, ki tradicionalno volijo levo.

Svetovna zdravstvena organizacija pa zaznava povsem drugo epidemijo. Med najstniki naj bi se pojavljalo vse več depresije, ki je eden poglavitnih vzrokov samomorov, slednji pa so tretji najpogostejši pojav smrtnosti med mladimi. Poslušalci si ob tem morda mislijo, da gre te vzroke pripisati kompleksnim problemom prvega sveta, na primer problematiki televizijskega daljinca, ki se je znašel izven dosega roke. A sodeč po poročilu agencije Združenih narodov ni povsem tako; depresija je po njihovi oceni globalen pojav, posebej kritičen pa postaja zaradi tradicionalnega tabuiziranja duševnega zdravja.

Drugi dan izrednega stanja na Tajskem lokalce in opazovalce navdaja z negotovostjo. Po šestih mesecih nasilnih protestov je vzdušje v državi razmeroma mirno, prisotnost varnostnih sil je na ulicah kljub vojaškemu udaru razmeroma nizka. Hunta je medijem zaenkrat prepovedala poročati o temah, ki bi lahko sprožale nemire, štirinajstim medijskim hišam pa so popolnoma prepovedali oddajanje. Vojska, ki je od leta 1932 izvršila že 11 uspešnih udarov, je sicer smatrana kot naklonjena protestniškemu gibanju, ki v državi prevladuje že vse od leta 2006.

 

9.05

Iran je iz pripora spustil večje število otrok, ki so jih oblasti zalotile peti osladno uspešnico Pharella Williamsa - Happy. Aretacije iranskih hipsterjev so na dekadentnem zahodu seveda sprožile val ogorčenja in srčnih bolečin, ki jih je za samopromocijo takoj izkoristil tudi sam Williams. Na Facebooku se je spet postavil v vlogo ambasadorja in zapisal, da je onkraj žalosti, da so bili ti otroci aretirani, ker so poskušali širiti srečo.

Na slovenski tiskovni agenciji očitno ne znajo najti relevantnih novic, zato pišejo o tem, kako je Tiger Woods čudovit oče. Pri tem ni popolnoma jasno, ali želijo ženskarja Woodsa mediji rehabilitirati, da bo nekoč v prihodnosti igral vlogo ameriškega ambasadorja sreče in širil mehko moč ameriške hegemonije, ali pa je dejansko dober oče. Pri zadnjem ni popolnoma jasno, zakaj bi to bilo kakorkoli relevantno.

V Madridu so odpovedali otvoritveni dogodek nove sezone bikoborstva, saj so biki razmesarili kar tri matadorje. Tovrstna prekinitev je prva po 35 letih. Vsi trije sicer ostajajo pri življenju; dogodek pa so že izkoristili nasprotniki bikoborb, ki to tradicijo označujejo za barbarsko.

 

10.05

Kitajska je svojemu javnemu sektorju prepovedala uporabo zadnjega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8. Natančni razlogi za to niso znani, pavšalno pa navajajo probleme varnosti. Večina kitajskih računalnikov v javnem sektorju trenutno deluje na več kot desetletje starem sistemu Windows XP, ki pa mu je Microsoft nedavno ukinil podporo. Kitajci si zanj trenutno sami pišejo popravke, vlada pa je napovedala, da bo kmalu izdala uradno verzijo lastnega sistema Linux.

Večje število švedskih kandidatov za evropski parlament je priznalo, da so v preteklosti kadili marihuano, pri čemer jih sedem misli, da bi morali to mehko drogo tudi legalizirati. Eden od njih meni, da bi jo z regulacijo spravili s ceste in tako poskrbeli, da ni dostopna mlajšim, ki jih domnevno najbolj prizadene.

Picerija v indijskem Mombaju je začela testirati dostavo svojega produkta s pomočjo brezpilotnega drona. Direktor picerije Mikhel Rajani je poudaril, da je to bila le testna vožnja, s katero pa so dokazali, da bo tovrstna dostava v nekaj letih lahko postala rutina. Do takrat bo treba razrešiti še nekaj zakonskih omejitev, saj dronom ni dovoljeno leteti nad infrastrukturo varnostnih sil, niti višje od približno 130 metrov - zaradi česar je onemogočena dostava v vrhnja nadstropja nekaterih nebotičnikov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.