Britoff stavkajočih nigerijskih medicinskih sester

Aktualno-politična novica

OSMA

Avstrija se po včerajšnjih predsedniških volitvah sprehaja po robu prepada, saj sta bila svobodnjak Norbert Hofer in neodvisni kandidat ter nekdanji član zelenih Alexander Van der Bellen po preštetih glasovih tako izenačena, da bo o novem predsedniku odločilo šele današnje štetje glasov, prispelih po pošti. Tovrstnih glasovnic bo približno 900 tisoč oziroma sedmina volilnega telesa in bodo po pričakovanjih tehtnico nagnile na stran bolj levega kandidata. Kljub temu se na pričakovanja v tem primeru ne gre zanašati, Avstrija je namreč le nekaj glasovnic oddaljena od tega, da postane prva država, kjer je predsednik tudi po vatlih mainstream medijev skrajni desničar. Volilna udeležba je bila sicer nekaj nad 70 odstotki, Hofer pa je najmočneje slavil v Spodnji Avstriji, slabše pa mu je šlo v mestih, najslabše na Dunaju in v Gradcu, kjer je pobral 37 odstotkov glasov.

Kljuko na vratih pisarne turškega premierja sta si včeraj podala bivši Ahmet Davutoglu in sedanji Binali Yildirim, ki je bil na kongresu vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj izvoljen za novega predsednika stranke in s tem vlade. Yildirim, ki je imel pred tem neuradno funkcijo zvestega oprode turškega predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, je v uvodnem nagovoru napovedal, da se bo v skladu z Erdoganovimi željami zavzemal za spremembo ustave in preoblikovanje v predsedniški sistem. Davutoglu pa je v svojem čustvenem slovesu povedal, da je kongres sklical, ker ga je skrbelo za enotnost stranke in gibanja zanjo, kar da je najpomembneje.

Ob protestih pred parlamentom so grški poslanci na čelu z lažnim prerokom - Sirizo sinoči sprejeli nov brutalen sveženj varčevalnih ukrepov. V torek se namreč sestanejo finančni ministri evroobmočja, od sestanka pa si Grčija obeta kakšno pohvalo in še več posojil, ki jih ne bo mogoče odplačati. Tokratni varčevalni paket vsebuje kar 7.500 strani zakonodaje, ki so jih poslanci predelali v enem delovnem vikendu, sprejeti ukrepi pa so med drugim dvig indirektnih davkov, na primer tistega na dodano vrednost, razprodaja državnega premoženja in ustanovitev privatizacijskega sklada. Poleg tega bo celoten sistem nadzora nad pobiranjem davkov prenesen z grške države na kreditorje.

 

DESETA

Nigerijske medicinske sestre, ki so se udeležile večtedenske stavke v aprilu, so odpuščene. Kar 200 jih je po stavki, sklicani zaradi neplačanih dodatkov, ostalo brez dela, in to kljub temu da je sodišče odločilo, da imajo pravico do nadaljnjega dela ter nediskriminacije na podlagi njihovih sindikalnih aktivnosti. Namesto upoštevanja nasvetov sodišča, naj se lotijo dialoga z delavkami in delavci, so se oblasti odločile, da jim ne bodo izplačali aprilskih plač.

S podobnimi metodami se soočajo tudi učitelji in učiteljice v Mehiki, kjer je bila zaradi njihove udeležbe v stavki napovedana odpoved tri tisočih. Razlog za tridnevno stavko so vladne reforme, vlada pa trdi, da stavkajoči niso imeli nikakršnih razlogov za odsotnost z dela. Predstavniki sindikata delavk in delavcev v izobraževanju pravijo, da jih grožnja z odpovedjo ne bo ustavila in da bodo z bojem nadaljevali.

Vietnamski sindikat ribiških delavk in delavcev se je pridružil splošnemu neodobravanju kitajske prepovedi ribarjenja v Južnem kitajskem morju. Prepoved bo trajala do prvega avgusta, sindikat pa protestira, ker naj bi jih ta odločitev omejevala na njihovih uveljavljenih ribiških poteh. Odločitev so razglasili za ilegalno, med drugim tudi ker verjamejo, da je v nasprotju z mednarodnimi dokumenti, kot je Konvencija Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.