BritOFF Steyr

Aktualno-politična novica
12. 1. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Nemčija bo, kot kaže, dobila novo, še bolj alternativno alternativo za Nemčijo. Nekdanji vodja skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) v zvezni državi Saška-Anhalt, André Poggenburg, je namreč napovedal ustanovitev lastne stranke. Poggenburg sodi med bolj radikalne člane AfD, zato lahko pričakujemo, da bo nova stranka Aufbruch deutscher Patrioten (Vstaja nemških domoljubov) ubrala še bolj radikalno desno pot od matične stranke. Nova stranka bo zagotovo prevzela del volilnega telesa AfD, kar ni dober znak za stranko pred prihajajočimi lokalnimi volitvami v nekaterih zveznih deželah.

Parlament Makedonije je potrdil predlog spremembe ustave, ki bo državo preimenoval v Republiko Severno Makedonijo. Sprememba ustave sledi dogovoru med predsednikoma vlad Zoranom Zaevom in Aleksisom Ciprasom. Ime makedonske republike je že vse od razpada Jugoslavije hud trn v peti grške diplomacije. Po njihovem mnenju naj bi ime Republika Makedonija izražalo teritorialne ambicije nad severno Grčijo. Poleg tega Grki Makedoncem ne priznavajo zgodovinske povezave z Aleksandrom Velikim, kar je dodatno obremenilo poimenovanje države. Preimenovanje v Severno Makedonijo bo dokončno, ko sporazum med državama ratificira še grški parlament.

O parlamentarnem dogovoru poročajo tudi s Švedske, kjer so se stranke po dolgih pogajanjih dogovorile o sestavi vlade. Švedsko, ki je brez vlade že štiri mesece, bo vodila manjšinska vlada, ki jo bodo sestavljali socialdemokrati in zeleni. Podporo v parlamentu imajo še s strani liberalcev in centristov, vendar pa so ideološke razlike za oblikovanje skupne vlade prevelike. Mnogi so, ravno zaradi teh razlik, skeptični o trdnosti te vlade, a je takšna rešitev po mnenju voditeljice centristov Annie Lööf najboljša mogoča. Predsednik vlade bo, kot kaže, ostal dosedanji premier Stefan Löfven.

Lakirnici avstrijskega podjetja Magna v Hočah Zveza ekoloških gibanj ne nasprotuje več in se ne bo pritožila na izdano okoljsko dovoljenje. Po besedah predsednika zveze Karla Lipiča dodatna zagotovila in dodatna merilna mesta, ki jih predvideva načrt nadzora, izpolnjujejo njihove zahteve. Prav tako pozdravljajo vlogo za ostrejše omejitve emisij, ki je bila vložena na ministrstvo in ki jo bo obrat, po zagotovilih podjetja, lahko dosegel. V postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja sta bila poleg omenjene zveze vključena še občina Miklavž na Dravskem polju in okoljsko združenje ROVO. Tudi novi župan občine Miklavž na Dravskem polju je napovedal, da se na izdajo dovoljenja ne bodo pritožili. Združenje ROVO pa je že vložilo pritožbo zoper izdano dovoljenje zaradi očitkov o kršitvi 69. člena o vodah in kršitev pravil v postopku.

BritOFF je pripravil vajenec Koruza.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness