Britoff svobodnega Lule

Aktualno-politična novica
Lula da Silva
9. 11. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je bil po petkovi razsodbi vrhovnega sodišča izpuščen na prostost. Sodišče je namreč razveljavilo zakon, po katerem gredo obsojenci po prvi pritožbi v zapor, tudi če se na sodbo spet pritožijo in sodni postopek še poteka. Lula se je v zaporu nahajal od leta 2018, ko je dobil zaporno kazen 8 let in 10 mesecev zaradi korupcijske afere. Lula sicer trdi, da gre za politični pregon. Lula je namreč močno priljubljen levi politik, ki je poskušal kandidirati na lanskih volitvah, a mu je bilo to zaradi sodbe preprečeno. Javnomnenjske raziskave so mu sicer kazale največjo podporo.

Jemenske nevladne organizacije in francoski medij Le Monde so razkrili, da so Združeni arabski emirati v obratu za predelavo zemeljskega plina v regiji Blhaf v Jemnu vsaj do nedavnega vodili skrivni zapor, v katerem so bili zaporniki, ne da bi bili obsojeni, deležni nehumane obravnave, spolnih zlorab in mučenja. 40-odstotni delež predelovalnega obrata si sicer lasti francosko podjetje Total.

Potem ko je japonska televizijska oddaja razkrila, da nekatera podjetja ženskim zaposlenim prepovedujejo nositi očala na delovnem mestu, so japonske ženske po družabnih omrežjih sprožile kampanjo, ki zahteva ukinitev tovrstnih prepovedi. Kampanja prihaja nedolgo po podobni kampanji, ki je zahtevala, da podjetja prekličejo zahteve do svojih ženskih zaposlenih, da na delovno mesto nosijo visoke pete.

Zaposleni in vodstvo Pošte Slovenije niso uspeli najti skupnih točk v pogajanjih, zato se bo v ponedeljek začela stavka. Zaposleni bodo sicer še vedno opravljali večino stroritev, ne bodo pa prenašali reklam, paketov, težjih od 10 kilogramov, plačilnih storitev in prodaje blaga. Pošta Slovenije bo podatke o poteku poštnega prometa ažurno objavljala na svoji spletni strani. Zaposleni so z vodstvom sicer dosegli dogovore v večini njihovih zahtev, razen v zahtevi po 10-odstotnem zvišanju plač. Pogajanja se bodo nadaljevala naslednji teden.

Izjava sindikata:

Svet Sindikata Poštnih delavcev (v nadaljevanju SPD) je na svoji seji dne 22.10.2019 sprejel sklep o napovedi stavke delavcev v Pošti Slovenije in Invalidskem podjetju Pošte Slovenije (v nadaljevanju IPPS).

SPD je vprašanja uresničevanja ekonomsko socialnih pravic in interesov iz dela skušal rešiti po mirni poti v okviru socialnega dialoga s Pošto Slovenije. Pošta Slovenije se srečuje s težavami tako na področju iskanja zadostnega števila zaposlenih, kot na področju ustrezne izbire kadra, zaradi neprivlačnosti delodajalca. Delo na Pošti Slovenije je namreč na področju dostave težaško, na prostem in izpostavljeno različnim nevarnostim, na področju manipulacije pa izjemno raznovrstno in zahtevno ter v prisilni drži.

Poslovodstvo Pošte Slovenije je v okviru socialnega dialoga v preteklih mesecih zavrnilo predloge SPD in se o njih ni bilo pripravljeno dogovoriti. V SPD ocenjujemo, da v okviru običajnega socialnega dialoga ni mogoče utemeljeno pričakovati rešitve ključnih vprašanj in uvedbe potrebnih sprememb za ureditev kadrovskih razmer.

Stavka bo potekala v vseh objektih Pošte Slovenije, na vseh deloviščih oziroma delovnih mestih zaposlenih pri Pošti Slovenije in IPPS v Republiki Sloveniji. Stavkovne aktivnosti bodo izvedene po presoji in odločitvi stavkovnega odbora SPD.

Stavka se bo pričela v ponedeljek 11. novembra 2019 ob 00.00 uri zjutraj v vseh organizacijskih enotah Pošte Slovenije, razen v organizacijski enoti Strokovnih služb.

Zaradi porasta drugih poslov, poškodb, bolniških odsotnosti in fluktuacije, ter zaradi restriktivne kadrovske politike v preteklih letih se Pošta Slovenije, kljub podpisu Dogovora o stavkovnih zahtevah z dne 18.02.2019 še vedno sooča z nezmožnostjo organiziranja zakonitega dela, z visokim absentizmom in fluktuacijo.

To jasno kažejo večkratne in kontinuirane kršitve delovnopravne zakonodaje, saj delavcem Pošte Slovenije ni bila omogočena izraba dopustov v skladu z ZDR-1, niso bili omogočeni 11 urni počitki, prav tako je delodajalec tako na mesečni kot letni bazi soočen s preseganjem dovoljenega števila ur nadurnega dela. Tudi pretekli ukrepi Pošte Slovenije, kot so znižanje zahtevane izobrazbe za zasedbo delovnih mest na Pošti Slovenije in zaposlovanje tujcev, niso prinesli želenih rezultatov. V SPD menimo, da so ti ukrepi botrovali zaposlitvam manj kakovostnega kadra in posledično še večjemu nezadovoljstvu zaposlenih ter odhodu delavcev z večletnim stažem. Novi delavci imajo težave z znanjem in razumevanjem delovnih opravil, delavci z daljšim delovnim stažem pa so obremenjeni tako z uvajanjem kot z delom. Zaradi prej opisane težaške narave dela je velik odstotek odhodov tudi med novozaposlenimi, kar uničuje voljo po vedno novem uvajanju. Prišli smo do točke, ko je strah pred odhodom novozaposlenih tako velik, da jim nadrejeni rajši ne nalagajo dela. Nedopustno je, da Pošta Slovenije organizira delo s premajhnim številom zaposlenih, jih ne ohrani in zaradi stanja očitno krši delovnopravno zakonodajo in hkrati slabi kakovost poštnih storitev.

V SPD se zavedamo pomena pravice državljanov do javnega servisa Pošte Slovenije, kot izvajalca univerzalnih poštnih storitev in prav zaradi te pravice smo odločeni ohraniti oz. izboljšati status delavcev in posledično kakovost storitev.

Zato smo na delodajalca naslovili naslednje zahteve:

Pošta Slovenije naj v letu 2020 poveča število zaposlenih v taki višini, da bo zagotavljala izpolnjevanje obveznosti ter normalen obseg opravljenih ur ter prenehala s kršenjem pravic, ki jo zagotavljajo delovnopravna zakonodaja in kolektivne pogodbe ter akti, sprejeti na njihovi podlagi. SPD ocenjuje, da bi morala Pošta Slovenije zaposliti še dodatnih 300 zaposlenih.

Sedanja višina plače je za deficitarna delovna mesta glede na naravo in pogoje dela bistveno prenizka, kar je razvidno iz naslednjih dejstev:
● znižanje zahtevnosti za opravljanje dela na nekaterih delovnih mestih in znižanje zahtevane strokovne izobrazbe kot tudi zaposlovanje tujcev ni prineslo želenih rezultatov glede popolnitve delovnih mest;

● povečuje se obseg in zahtevnost opravil, vse večji sortiment nalog tako iz bančništva, loterije, prodaje, poštnih storitev, logistike….;

● povprečna starost delavcev na PS se iz leta v leto viša;

● čiščenje pošt in urejanje okolice pošt

● zaradi narave dela in premajhnega števila delavcev se urniki dnevno spreminjajo, kar onemogoča normalno življenje tudi v zasebnem delu življenja.

Za izboljšanje vseh navedenih okoliščin je dvig plač nujen.

V okviru Dogovora o stavkovnih zahtevah je bila dogovorjena revizija Ocene tveganja, s katero naj bi, vsaj po pričakovanjih in zahtevah SPD, uredili oziroma izboljšali obravnavo zaposlenih na delovnem mestu iz naslova zdravja na delovnem mestu. Namen je zmanjševanje tveganj in odprava vzrokov za velik del bolniških odsotnosti iz naslova poškodb na delovnem mestu ter bolezni, ki izvirajo iz narave dela. Delodajalec je k reviziji ocene tveganja pristopil minimalistično, jo v malenkostnem delu prenovil, rezultat revizije pa je ukinjanje dodatnih odmorov, ki po našem mnenju prispevajo k možnosti razbremenitve zaradi narave dela. Zaradi slabo opravljenega dela, SPD sedaj zahteva celovito prenovo obravnave zdravja na delovnem mestu, izbira zunanjega izvajalca pa mora potekati v sodelovanju s SPD. Poleg tega zahtevamo rezervacijo sredstev za to področje, saj je bilo v postopku revizije ocene tveganja s strani vodje skupine zunanjih strokovnjakov, ki je revizijo izvajala, jasno povedano, da so ukrepi zasnovani na podlagi količine sredstev PS za ta namen in da so boljši ukrepi povezani z znatnimi finančnimi sredstvi.

Dolžina referenčnega obdobja je obratno sorazmerna s številom potrebnega kadra za delo. V času izjemne preobremenjenosti zaposlenih na delu je potrebno ure izplačevati pogosteje, hkrati pa delodajalca krajše referenčno obdobje sili v večje število zaposlenih na delu, kar je jasen cilj SPD. Posledično zahtevamo tri referenčna obdobja, v trajanju štirih mesecev. Pogoj neenakomerno razporejenega delovnega časa bi morala biti izravnava ur in počitek delavcev, kar pa Pošta Slovenije ne uspe zagotavljati.
SPD bo v primeru, da delodajalca prisluhneta in ugodita zahtevam, stavko preklical.

O nadaljnih aktivnostih in navodilih o delu med stavko, boste pravočasno obveščeni

L.p.
Saša Gržinič
Pooblaščenec SPD

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness