Britoff torentov

Aktualno-politična novica
demonii
12. 11. 2015 - 8.00
 / BritOFF

ob 8:05

O neplačanih pripravništvih smo poročali že v včerajšnjem OFFu, s podobnimi problemi pa se srečujejo tudi pripravniki v Organizaciji združenih narodov. Pobuda za pravična pripravništva je organizirala majhen protestni shod pred sedežem Združenih narodov v New Yorku, skupino pa so hitro in agresivno razkropili varnostniki. Ti so nato od novinarjev še zahtevali, da izbrišejo posnetke dogodka s svojih fotoaparatov in kamer. Neplačani pripravniki so opozorili, da se mladi iz držav tretjega sveta zaradi ekonomske deprivilegiranosti ne morejo prijaviti za pripravništvo.

Več kot deset tisoč protestnikov in protestnic je v Kabulu zahtevalo mir in boljše varnostne pogoje v državi. Največje proteste v zadnjih petnajstih letih v Afganistanu je sprožilo obglavljenje sedmih civilistov in civilistk, sicer pripadnikov manjšine Hazara, ki je večinsko šiitska. Obglavljenja so izvedli borci, povezani z Islamsko državo. Po poročanju lokalnih medijev je policija nad protestniki uporabila tudi strelno orožje.

Na podlagi obtožb tihotapljenja prepovedanih substanc sta bila aretirana nečaka prve dame Venezuele Franqui Francisco Flores-de Freitas in Efrain Antonio Campo-Flores. Oblasti so ju ujele na letališču na Haitiju, od koder naj bi želela v Združene države Amerike pretihotapiti slabo tono kokaina. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro obtožbe zavrača, češ da gre za politično motivirano protikampanjo.

 

ob 10:05

Svobodnotehnološke novice začenjamo pri lobistični organizaciji filmske industrije Motion Picture Association of America, krajše MPAA. Ta je dosegla zaprtje enega največjih sledilcev torrentov - novozelandskega Demoniija, spletne strani za izmenjavo torrentov YTS in glavno verzijo priljubljenega prostega programa za predvajanje filmov Popcorn Time, katerega kloni so še vedno dostopni na spletu. S tem je piratski ekosistem utrpel veliko škodo.

Nadaljnjo škodo pa bi omenjeni sistem utegnil utrpeti še v Rusiji. Blokiranje naslova se obeta tudi največji ruski spletni strani torrentov, rutracker.org. Proti tej so se zarotili Sony, Warner, Universal in drugi hiperproduktivci medijskih vsebin, v njihovo prid pa je odločilo tudi moskovsko sodišče. Ker se upravljalci spletne strani niso odločili, da izbrišejo 320.000 torrentov, ki so kršili buržoazno avtorsko pravo, jo bodo ponudniki dostopa do spleta blokirali. Še vedno pa bo dostopna z metodami, ki ščitijo zasebnost na spletu, TOR, VPN in podobno.

Sodišča pa znajo razsoditi tudi v drugi smeri. V Belgiji mora tako Facebook nehati slediti ljudem, ki niso njegovi uporabniki. Facebook namreč prek svojih vtičnikov na drugih spletnih straneh obiskovalcem nalaga piškotke, ki mu omogočajo sledenje. Postopek proti Facebooku je v Belgiji sprožila neodvisna Komisija za zaščito zasebnosti.

Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) pa je zavrnila pobudo organizacije Consumer Watchdog, po kateri bi morale spletne strani upoštevati vključeno do-not-track opcijo na brskalniku. FCC je odločitev argumentirala s tem, da regulira dostop do spleta, ne želi pa regulirati vsebin in storitev na spletu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness